Спеціально для РОДТРК підготувала Олена Чудінович

Ще однією окрасою Рівного стало вбране у вишиванку ОСББ «Міцкевича – 1». Співвласники об’єднання змогли всього лиш за рік перетворити свій будинок на гордість міста. Цю історію підготувала Громадянська мережа ОПОРА.

Передумови створення

Причина виникнення ОСББ банальна: будинку, що на вул. Міцкевича, 1, сорок років, його жителі сумлінно сплачували квартплату, проте жодного ремонту не було. Тому мешканці вирішили взяти все у свої руки, створивши об’єднання співвласників багатоквартирного будинку.

ОСББ «Міцкевича – 1» створене 2 березня 2016 року. Проте роботи розпочались ще з жовтня 2015 року. Голова правління Віктор Васильович Шатковський розповів Громадянській мережі ОПОРА про шлях до модернізації.

Першим етапом «перевтілення» став ремонт під’їзду. «У під’їзді побілили, поштукатурили та пофарбували. Також відремонтували вікна», – розповідає Віктор Васильович. Ремонтні роботи тривали місяць (жовтень – листопад 2015 року), а кошти на це були частково залучені з міського бюджету.

Далі співвласники облаштували у під’їзді «зелений куточок». Вони встановили лавки, стільці та столик. Також «зелену зону» прикрашають вазони, квіти та картини. Це місце стало затишною частинкою будинку, де мешканці можуть випити чаю та поспілкуватись.

У період з листопада до кінця грудня 2015 року відремонтували ліфт. Для цього мешканці зібрали власними силами 5 тис. грн. Решту – 13 тис. грн – профінансувало місто.

«Потім постало питання з лічильником тепла. Ми розробили проект за власні кошти. Водночас з’явилася міська програма зі встановлення приладів обліку. Ми встигли встановити механічний лічильник і у січні 2016 року запустити його», – ділиться Віктор Васильович. Економію також відчули відразу: 35%-40%. Адже голова правління особисто слідкував за подачею тепла: включав, виключав, а коли на вулиці ставало тепліше – зменшував подачу. Останнім кроком перед створенням об’єднання став капітальний ремонт приміщення та ремонт усіх труб. Для цього мешканці залучили власні кошти спільно з міськими (50% на 50%).

26 06 17 01

98% співвласників «за» ОСББ

На загальних зборах були присутні 90% співвласників, з них 98% проголосували «за» створення ОСББ «Міцкевича – 1». 
Перший місяць роботи об’єднання «пішов» на організаційні моменти – підписання договорів на постачання тепла, газу, світла та води. «Важким виявився процес розірвання договорів з ЖЕКом, бо той не хотів надавати жодної документації. Тож за місяць ми підписали усі папери і на початку квітня 2016 року подали проектну заявку», – каже голова об’єднання. 
На розгляд до участі у Муніципальній програмі сталого розвитку повністю підготовили та представили чотири проектних програми:

  • капітальний ремонт з утепленням;
  • капітальний ремонт із заміною труб;
  • капітальний ремонт даху;
  • установка автоматики на лічильник тепла.

Обрали найпотужнішу програму – із утепленням. Зокрема, заміну коридорних вікон та вікон лоджії (6 рядів лоджії), заміну вікон та утеплення частини під вікном. Загальна вартість проекту склала 1 449 220 грн терміном на три роки (адже щорічна квота для одного об’єднання – 500 тис. грн). Враховуючи, що всі заявки подаються до кінця року, а результати визначаються у березні, проект включили у резерв на ІІ півріччя 2016 року. 

«Проблеми виникали постійно. Спочатку проект погодили, потім відмовили. Зрештою, вирішили зробити утеплення двох стояків – половини ОСББ», – продовжує пан Шатковський. Крім цього, тричі не могли зібрати підписи і лише під час четвертих зборів прийняли рішення щодо утеплення.

Утеплення за рік

Роботи розпочалися 20 вересня 2016 року. А вже 20 грудня завершили утеплення половини будинку. «Практично за три місяця ми освоїли півмільйона гривень і залишилося ще 996 220 грн. Але у зв’язку з тим, що місто змінило квоту [було 500 тис. грн, а стало 800 тис. грн – прим. авт.], я побачив, що ми зможемо закінчити не за два роки, а за рік», – додає голова об’єднання.

Місто на таку пропозицію погодилось. Знову підготували проектну заявку, проте зі зміною курсу валют ціни різко зросли. У січні виконавець сказав, що не вистачає 200 тис. грн на матеріали, виконання робіт, заробітну плату. Все це відразу змінило розмір кошторису.

У лютому 2017 року знову почали роботу, які закінчились у червні. Залишилось утеплити ще зовсім трішки. Щоб завершити роботу до кінця цього року, співвласники скористались «Теплим кредитом» на суму 300 тис. грн, з яких відшкодування на матеріали складе 50%.

Ефективність заходів

«Спершу ми зробили північну сторону. У січні відразу відчули результат: стало тепло і комфортно. Південна ж сторона просила збільшити подачу тепла», – це голова ОСББ назвав найкращим показником ефективності.

«Утеплення варто робити у кожному будинку. Це покращує інфраструктуру та життєдіяльність будинку. Це економія коштів та збільшення ринкової вартості квартири», – зазначив Віктор Васильович.

Проте найважливіший фактор – те, що співвласники ОСББ «Міцкевича – 1» задоволені. І не тільки заощадженням енергоресурсів, а й зовнішнім виглядом свого дому.