Спеціально для журналу "Твій дім" (№4) підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та аналітичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олеся Дзьоба

Кияни дедалі частіше говорять про термомодернізацію, ОСББ та програми з відшкодування енергоефективних заходів. Адже нове житло будується відповідно до європейських стандартів енергоефективності, а те, яке зводили ще за радянських часів, зараз модернізують. Одні багатоповерхівки роблять усе за власний кошт, інші – вдало поєднують державну підтримку з внеском мешканців.

Яскравим прикладом такого поєднання є ОСББ «Авіатор-4», розташоване в Святошинському районі за адресою проспект Перемоги, 93. Ще два роки тому мешканці навіть не думали про капітальний ремонт, утеплення та встановлення ІТП, бо на тому момент сума їхнього боргу перед «Київенерго» становила 500 тис. грн. Сьогодні ж співвласники впевнено управляють будинком та поступово його модернізують.

16 06 17 04

Неминуче створення ОСББ

Будинок, побудований в 1980 році, ніколи не обслуговувався ЖЕКом, а одразу мав кооперативну форму власності.

«Усі мешканці, і тим паче старожили, вже звикли до форми управління кооперативу: самі здають кошти, самі управляють. У 2011 році з житлово-будівельного кооперативу ми перейшли у статус об’єднання співвласників багатоквартирного будинку. Саме тоді Святошинська райдержадміністрація пропонувала преференції, зручні умови для роботи та максимальну допомогу, навіть обіцяли переобладнати ліфти», – розповідає голова правління Наталія Ривкіна.

Робота попередніх керівників не задовольняла жителів. А дізнавшись про суму боргу перед «Київенерго», який суд зобов’язав повернути, вирішили, що час діяти.

З 2015 року головним ініціатором змін є Наталя Петрівна та її команда. Голова правління переконана, що цілі, однодумці та оточення – це три основні елементи роботи з ОСББ.

«Кожен, хто працює задля благополуччя ОСББ, працює й задля свого комфорту. Я, наприклад, поліпшую свій будинок, тому що тут живуть мої діти і я хочу, щоб вони мешкали у прекрасному домі. Тим паче, якщо управління дійсно ефективне, вам не знадобляться мільйони для того, щоб утримувати багатоповерхівку», – поділилась власним досвідом пані Наталя.

Перші кроки

Розробка плану дій стала першим завданням нового правління. Відповідно до нього вже за п’ять років багатоповерхівка повинна стати взірцем енергоефективного житла з фондом для поточного ремонту та без боргів.

16 06 17 05 01

Окрім того, ОСББ переобладнало декілька нежитлових приміщень та здає їх в оренду підприємцям. Правління має свій комфортний та просторий офіс на даху будівлі.

Заходи з модернізації та результати

Шлях до енергоефективного житла ОСББ «Авіатор-4» розпочало з проведення енергоаудиту будівлі та визначення проблемних зон. Після цього замінили лампочки в місцях загального користування на LED.

«Роботи виконали 2015 року, як тільки я власне стала головою. Ми розуміли, що на нас чекає значне підвищення ціни на електроенергію. Коли закінчили проект, прибіг перевіряючий з «Київенерго» із запитанням: «ЯК?!». Наш будинок завжди споживав 3000-4000 кВт на місяць, а тут – 600», – розповіла голова правління.

Наступним кроком стала участь у програмі «70/30». Будинок переміг на конкурсі проектів з реалізації енергоефективних заходів у житлових будинках міста Києва. Мешканці повністю замінили та утеплили трубу подачі гарячої води. Пані Наталя розповіла, що ефект після цього неймовірний – з кранів ллється дійсно гаряча вода, мешканцям не доводиться чекати, доки витече холодна вода (за ціною гарячої). Роботи коштували 30 тис. грн.

За кошти з місцевого бюджету співвласники замінили двері у вхідній групі. Після цього на першому поверсі стало значно тепліше. Відчутний і комфорт, і економія.

Зараз ОСББ чекає на результати ще одного конкурсу. Мешканці планують встановити ІТП та балансувати подачу тепла. Експерти розрахували, що проект окупиться за 2,7 роки, а економія опалення становитиме 30 %.

Об’єднання «Авіатор-4» ретельно підійшло до проблем будинку. І як результат – їм вдалося частково повернути борги та ще й взяти участь у програмі реалізації енергоефективних заходів. Команда управлінців доводить: якщо мати план та поступово реалізовувати його, можна досягти значного успіху.