Спеціально для TheNews підготувала Олена Чудінович

Розповідаючи про енергозбереження, неможливо не згадати про одне з передових львівських об’єднань співвласників багатоквартирного будинку – ОСББ «Берегиня». Зовсім молоде, створене у листопаді 2014 року, воно повністю провело комплексну термомодернізацію (від заміни лампочок до утеплення фасаду), залучивши для цього два кредити.

Співвласники ОСББ «Берегиня» за два роки змогли перетворити будинок на взірець для містян та на власному прикладі продемонструвати, що для тих, хто прагне комфорту, немає нічого неможливого. Двічі беручи кредит на енергозберігаючі заходи, об’єднання отримало відшкодування як від держави (за Програмою «Тепла оселя»), так і від міста Львів (за Програмою «Теплий дім»).

ОСББ «Берегиня» обидва «теплі» кредити отримало в Укргазбанку. Урядова Програма «теплих» кредитів спрямована на відшкодування енергоефективного обладнання та матеріалів. Відшкодування становило понад 40 % суми кредиту.

Додаткове відшкодування від муніципалітету об’єднання отримало завдяки міській Програмі «Теплий дім». Так, здійснювалося відшкодування частини кредитних коштів на впровадження заходів з енергозбереження, реконструкції та модернізації багатоквартирних будинків, покращення комфорту львів’ян та підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків. Відшкодування з міського бюджету Львова надалося у розмірі 30 % від основної суми (тіла) кредиту.

25 04 17 01

Кредитні договори ОСББ «Берегиня»

Кредит ОСББ

Спрямування кредиту

Банк, який надав кредит

Загальна сума кредиту, грн

Державне відшкодування за Програмою «Тепла оселя»

Міське відшкодування за Програмою «Теплий дім»

Внесок ОСББ, грн

І кредит

(25 вересня – 15 листопада 2015 року)

1. Заміна 36 вікон

2. Заміна теплового лічильника

3. Модернізація освітлення (датчики руху і світлодіодні лампи)

АБ «Укргазбанк» 143 000 62 400 грн

(43,7 %)

42 900 грн

(30 %)

37 700
ІІ кредит

(з 11 липня 2016 року)

Комплексне утеплення:

1. Проведення теплоізоляції зовнішніх стін.

2. Ізоляція труб у підвалі

3. Частковий ремонт тепломережі та водяних труб

4. Заміна клем, проводки в електрощитках

АБ «Укргазбанк» 1 350 490 410 087 грн

(43 %)

400 000 грн

(30 %)

540 403

«У квітні 2015 року будинок, що на вул. Кульпарківській, 158-б, взяли на обслуговування. Ми почали накопичувати кошти і отримали перший кредит на заміну вікон, теплового лічильника і модернізацію освітлення», – розповідає голова правління ОСББ «Берегиня» Олександра Слободян.

Незважаючи на те, що перший кредит підписали на п’ять років, співвласники ОСББ «Берегиня» змогли погасити його впродовж першого року. Одразу після цього виникло бажання та потреба отримати наступний кредит – вже на комплексну термомодернізацію будинку. За таке рішення проголосувало 83 % співвласників об’єднання.

«Беручи другий кредит, ми стали першими у Львові та в Україні. Це був перший кредит у 2016 році», – додає пані Олександра.

Враховуючи загальну площу будинку (3 700 м2) та складну зовнішню структуру будинку, адже він має велику кількість опуклих відступів, 1 м2 утеплення фасаду коштував 365 грн. За словами голови, виплатити кредит планують до п’яти років. Для цього внески співвласників підняли з 2,20 грн до 3,30 грн за 1 м2.

Після комплексного проведення енергозберігаючих заходів, економія енергетичних ресурсів відчутна: «До 50% на все: воду, електроенергію та тепло», – зазначає голова правління ОСББ. За її словами, до утеплення теплове навантаження на опалення будинку складало 0,233, а зараз становить 0,133. «Складова тарифу, яка закладена у Львові, була 1,98, а стала 0,93 грн. Економія до 35 %», – додає Олександра Слободян.

Співвласники ОСББ «Берегиня» не тільки покращили загальний вигляд будинку. Вони змогли це зробити практично за чверть загальної суми, двічі отримати відшкодування від держави та міста, і найголовніше – заощаджують власні енергетичні ресурси.