Спеціально для "Чернігівщина: Події і коментарі" підготувала місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА.

Енергоефективність та енергозбереження – стратегічні завдання для України. Наразі в Україні діє Закон України «Про енергозбереження», який визначає основи збереження ресурсів, зокрема соціальні, економічні та екологічні, яких повинні дотримуватись як підприємства, розташовані на території держави, так і громадяни. Держава створює умови для впровадження заходів, здатних суттєво знизити втрати енергії та власних коштів українців.

Цього року дія Програми «теплих кредитів» продовжена. Минулоріч до її реалізації були залучені три банки: «Ощадбанк», «Украгазбанк» та «Укрексімбанк», які надавали кредитні кошти для впровадження енергоефективних заходів. Тепер до них долучився «ПриватБанк».

Корисно для будинку, приємно для кишені

Чернігівці можуть використати кошти Програми «теплих кредитів» на такі заходи:

  1. Заміна віконних конструкцій, що може не тільки суттєво зберегти тепло в приміщенні, а й зробити зовнішнього вигляду оселі естетичнішим. Після заміни вікон та дверей можна заощадити до 23 % тепла.
  2. Заміна вхідних дверей також зберігатиме дорогоцінне тепло як у власному помешканні, так і в багатоквартирному будинку.
  3. Утеплення фасаду, даху та підлоги. Ця опція також доступна для мешканців, які створили у своєму будинку ОСББ. Утеплення фасаду будинку, яке зроблене за всіма правилами, дасть у середньому до 20 % економії тепла. Після утеплення даху зберігається до 12 % тепла.
  4. Встановлення індивідуального теплового пункту (ІТП) – захід доволі витратний, але здатний дати 20-30 % економії тепла, тобто найдорожчого сегменту в оплаті за житлово-комунальні послуги. Споживач може регулювати кількість використання тепла залежно від потреби та температурного режиму. Контроль за параметрами здійснюється автоматично та не потребує додаткових витрат.

Програма «теплі кредити» довела свою важливість та затребуваність серед споживачів. Цікавість до неї зростає як у окремих мешканців, так і в новостворених ОСББ.

А як у сусідів?

У багатьох країнах подібні програми діють давно, і з роками стають досконалішими. До прикладу, Польща стимулювала впровадження заходів, направлених на зниження споживання енергоресурсів протягом 15 років. Фінансова підтримка надавалася на заміну вікон дверей, котлів тощо. А від початку 2021 року всі новозбудовані будівлі в Польщі повинні бути об’єктами з мінімальним споживанням енергії. Вже зараз ті, хто прийняв рішення будувати такий будинок, можуть отримати фінансову підтримку Народного Фонду Охорони навколишнього середовища і Водного господарства.

Правило для такої підтримки доволі просте: чим більший рівень енергозбереження – тим більша фінансова допомога. На будівництво так званого «пасивного» будинку можна отримати до 50 тисяч злотих (340 тис. грн), якщо будинок буде енергоефективним – до 30 тисяч злотих (204 тис. грн), якщо родина вирішила придбати житло в «пасивому», або енергоефективному, будинку, то ці суми будуть складати 16 тисяч злотих (108 тис. грн) та 11 тисяч злотих (74 тис. грн) відповідно.

Реалії Чернігова

У Чернігові була прийнята «Програма сприяння створенню ОСББ та підтримки будинків ОСББ на 2016 -2018 роки». Зараз на балансі комунальних підприємств Чернігова перебуває 1751 будинок (відповідно до інформації, зібраної в ході опрацювання програми). Більшість помешкань перебуває у приватній власності.

Проте, на жаль, у власників квартир не має розуміння власної відповідальності за своє помешкання та інші частини багатоповерхівки, якими він володіє на правах спільної власності. Відтак,  у них немає й бажання дбати про комунікації, які роблять проживання в багатоповерхівці комфортним.

З міського бюджету виділятимуться кошти на проведення капітального ремонту на умовах співфінансування. Згідно умов, 80 % загальної суми вартості робіт складають кошти з бюджету міста, а 20 %  – залучає ОСББ (ЖБК). Процедура отримання коштів прописана у програмі, ознайомитись з якою можна за посиланням http://bit.ly/2nhfnqP.

Світова практика демонструє, що спільними зусиллями можна змінити світ навколо, підняти рівень енергоефективності, дати можливість мешканцям багатоповерхівок суттєво економити кошти та перенаправляти їх на інші корисні речі.