Спеціально для "TheNews" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович

Існує багато порад, як зробити житло енергоощадним, комфортним та менше платити за комунальні послуги. А як щодоробочого місця? Адже третину часу ми проводимосаме на роботі.

Вирішення – обладнання «зеленого» офіси. Про практику впровадження одного з них дізнавалась Громадянська мережа ОПОРА у Львові.

Сертифікація «зеленого» офісу

«Зелений» офіс – це концепція управління, яка сприяє зменшенню негативного впливу діяльності компанії на навколишнє середовище, а також спрямована на раціональне використання ресурсів. Іншими словами, «зелені» офіси допомагають зменшувати викиди СО2 та передбачають раціональне поводження з енергоресурсами.

Одним з прикладів став сучасний бізнес-парк «Оптіма Плаза», що знаходиться у Львові на вул. Наукова, 7Д. Офісний комплекс належить до класу «А» – найвищого класу енергоефективності.

Щоб отримати звання «зеленого», центр пройшов попередню сертифікація за системою зеленого будівництва BREEAM In-Use International. Сертифікат підтверджує, зокрема, дотримання норм Європейського союзу до функціонування офісних приміщень . Мова йде про інклюзивний дизайн, поновлювані джерела енергії, автоматичний контроль освітлення, зручність для велосипедистів, систему охоронної сигналізації тощо.

Етапи проходження сертифікації BREEAM:

  1. Вирішити, який стандарт BREEAM застосовується до будівлі.
  2. Визначити місцевого оцінювача BREEAM, який має ліцензію для оцінки будівлі щодо правильного стандарту BREEAM.
  3. Зареєструвати будівлю через ліцензованого BREEAM оцінювача.
  4. Провести попередню оцінку за допомогою ліцензованого BREEAM оцінювача, або AP.
  5. Щодо проектування і будівництва будівлі– забезпечити необхідні докази для ліцензованих BREEAM оцінювачів.
  6. Оцінювання будівлі ліцензованим BREEAM оцінювачем.
  7. Отримання остаточного сертифікату та зарахування будівлі до BREEAM проектів і Зеленої книги живих сайтів.

Загалом, BREEAM оцінює десять категорій будівель. Коли мета досягнута, нараховуються «кредити». Після повної оцінки, залежно від загальної кількості кредитів, досягається остаточна оцінка продуктивності.

27 02 17 05

Які ж категорії оцінювання для отримання сертифікату BREEAM?

1.Енергія

Ця категорія розглядає технічні характеристики та конструкцію енергоефективних будівельних рішень, систем і обладнання, які підтримують стале використання енергії в будівлі, а також збалансоване управління в експлуатацію будівлі. Заходи щодо покращення категорії: енергоефективність будівлі, стимулювання скорочення викидів вуглецю і підтримка ефективного управління протягом усього експлуатаційного періоду життя будівлі.

  1. Здоров’я і благополуччя

Категорія стимулює підвищення комфорту та безпеки мешканців будинків і відвідувачів. Питання, спрямовані на зростання якості життя в будівлях шляхом визнання тих, які заохочують здорове та безпечне внутрішнє й зовнішнє середовище.

  1. Інновації

Категорія враховує впровадження інновацій. Це кредити, за якими будівлі відповідають зразковому рівню продуктивності. Вона також включає інноваційні продукти і процеси, схвалені BREGlobal з точки зору економічної вигоди інновацій.

  1. Землекористування

Категорія сприяє сталому використанню землі, охороні місць проживання, створенню і вдосконаленню довгострокового біорізноманіття для сайту будівлі та прилеглих земель. Ці питання стосуються повторного використання занедбаних ділянок чи тих, які мають низьку екологічну цінність, пом’якшення їхніх наслідків, підвищення екології та довгострокове управління біорозмаїттям.

  1. Матеріали

Категорія заохочує кроки, вжиті для зменшення впливу будівельних матеріалів на етапі проектування, будівництва, технологічного обслуговування та ремонту. Питання – закупка матеріалів, які мають низький вплив, включаючи видобуток, переробку, виготовлення та утилізацію.

  1. Управління

Заохочує прийняття стійких методів управління в зв’язку з проектуванням, будівництвом, введенням в експлуатацію, передачі та подальшого спостереження за діяльністю, щоб забезпечити стійкість мети через експлуатацію будівлі.

  1. Забруднення

Розглядає запобігання та контроль за забрудненням навколишнього середовища та поверхневих вод, пов’язаних з місцем розташування і використання будівлі. Питання, спрямовані на зниження впливу будівель на прилеглі громади і навколишнє середовище від світло-забруднення, шуму, повеней, викидів в атмосферу, ґрунту і води.

  1. Транспорт

Заохочує ширший доступ до транспортних засобів для користувачів будівель. Акцент спрямований на доступність громадського транспорту та інших альтернативних транспортних рішень (велосипедні об’єкти), які підтримують скорочення автомобільних поїздок, а отже – заторів і викидів СО2 протягом терміну служби будівлі.

  1. Відходи

Категорія заохочує збалансоване управління (і, за можливості, повторне використання) будівництвом, експлуатаційними відходами і відходамивід подальшого технічного обслуговування та ремонтних робіт, пов’язаних зі структурою будівлі. Заохочуються проектні та будівельні практики,спрямовані на скорочення викидів.

  1. Вода

Категорія заохочує стале використання води в процесі експлуатації будівлі та її території. Питання зосередженні на визначенні способів економії питної води протягом терміну служби будівлі та мінімізації втрат за рахунок витоку.

Методи впровадження «зеленого» офісу

«Зелені» офіси передбачають комплексність впровадження заходів: від заміни лампочок на енергозберігаючі до використання чистої енергії.Серед безумовних переваг офісного комплексу «Оптіма Плаза»:

  • впровадження альтернативних джерел енергії: на даху будівлі розташовані сонячні колектори та чілер з тепловими насосами, які нагрівають гарячу воду і охолоджують приміщення в теплу пору року;
  • системи автоматизації та диспетчеризації інженерних мереж: усі інженерні мережі виконані згідно з міжнародним екологічним стандартомBREEAMinUse;
  • опалення і кондиціювання – чотириканальні фанкойли з можливістю індивідуального управління температурою
  • освітлення – світильники типу LED;
  • датчики СО2, які слідкують за якістю повітря: вони вимірюють рівень вуглекислого газу у приміщенні та подають сигнал при перевищенні норми у повітрі;
  • наявність системи клімат-контролю та захисту робочих місцьвід сонця;
  • фальш-підлога з килимовим зносостійким покриттям класу 33.

«Також в офісному центрі створені умови, щоб клієнти та працівники користувалися екологічно чистим видом транспорту. Саме для цього біля будівлі розмістили три зарядні станції для електромобілів та облаштували дуже гарну криту велостоянку», – розповідає керівник прес-служби бізнес-парку «Оптіма Плаза» Євгена Слободянюк.

Окрім вище названих, вікна бізнес-парку енергозберігаючі, на кранах встановлені аераторні насадки, а в туалеті економний зливний бачок. Все це та багато іншого переконують у статусі «зеленого» офісу.

В першу чергу – енергозбереження

«Енергоощадність – одна з ключових переваг нашого офісного комплексу. Адже енергоощадність та використання нетрадиційних джерел енергії (як от сонячні батареї) є основними чинниками, що формують сучасну енергетичну безпеки України. У розвинених країнах так звані «зелені» будівлі є дуже розповсюдженими і популярними. Сподіваємося, і в нашій країні це стане мейнстрімом та правилом хорошого тону», – додає пані Євгена.

Важливимздобутком «зеленого» будівництва, є те, що офісний комплексспоживає на 40 % менше енергоносіїв, ніж середньостатистична будівля у Львові. Це чудовий показник як енергоощадності, так і турботи про довкілля.

«Оптіма-Плаза» демонструє, що бути енергонезалежним та екологічним – це модно. Однак не лише масштабнимизмінами можна досягнути бажаного результату. Сортування сміття, максимальне використання природного освітлення, двосторонній друк, правильна утилізація лампочок та батарейок – ось що дійсно є ознакою «зеленого» офісу. Щоденна робота організації при впровадженні звичайних методів – те, що справді перетворить ваш офіс на «зелений».