Спеціально для порталу "Дніпроград" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Анастасія Ромазова

У Дніпрі новостворене ОСББ лише за півроку змогло модернізувати основні комунікації будівлі. Як це вдалось звичайним квартировласникам, поцікавились кореспонденти Громадянської мережі ОПОРА у Світлани Струкової, голови об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Будьонного 75».

– Пані Світлано, розкажіть про свій будинок та історію створення обєднання.

Нашу однопід’їздну дев’ятиповерхівку збудовано у 1970 році. Як не сумно, але офіційний термін її експлуатації вже через 5 років добігає кінця. Звичайно, ми розуміємо, що нове житло нам ніхто не надасть. До того ж, за останні 25 років житлово-експлуатаційна компанія, яка обслуговувала наш будинок, ніяким чином не підтримувала його життєздатність. Тому у 2016 році, на піку обговорення Закону України №417-VIII, співмешканці нашого будинку захопилися ідеєю створення ОСББ. Після низки проведених зборів вирішили взяти відповідальність за реновацію житла на себе. Навіть побороли страх у питанні самозабезпечення як малоквартирної висотки (36 квартир). І вже в травні того ж року наше об'єднання взяло в самостійне управління свій будинок.

– З чого почався шлях модернізації вашого будинку?

Насправді перші суттєві зміни почались декілька років тому, після того, як жителі нашого будинку цілими делегаціями «відбивали пороги» міського житлового управління, добиваючись капітального ремонту покрівлі. На щастя, наші прохання були почуті і реставраційні роботи на даху здійснили.

За такий невеликий термін існування ОСББ ми змогли зробити довгоочікуваний ремонт у під’їзді. У цьому нам посприяв один з місцевих депутатів.

Великим досягненням для нас стало облаштування в будинку індивідуального теплового пункту, а також капітальний ремонт електромереж. Ми повністю замінили щитову та провели нові електромагістралі. Завдяки цьому перестала коротити електрика та стрибати напруга.

У місцях загального користування замість звичайних ламп підключили світлодіодні та встановили астротаймер. А це призвело до суттєвого зменшення використання електроенергії.

Почали самостійно обслуговувати систему опалення. Вперше за багато років зайнялись промиванням труб.

Здійснили ревізію засувок. Законсервували мусоропровід. Нарешті за планом проводиться дезінфекція та дератизація, завдяки чому зник різного роду сморід у під’їзді. При цьому, як і годиться, ми займаємось поточним обслуговуванням будинку.

24 02 17 03

– Звідки надходила допомога для реалізації енергоефективних проектів?

Безумовно, лише власними зусиллями оплатити такі дорогі проекти, як обладнання ІТП та нових електромереж, мешканці 36 квартир не змогли б. У цьому нам допомогла міська програма сприяння ОСББ. Завдяки тому, що ми оперативно подали заявки на участь, нам вдалось отримати левову частку фінансування таких необхідних енергоефективних заходів.

Робота із впровадженню ІТП коштувала майже 170 тис. грн. З них 94% надало місто, і лише 6%, а це близько 10 тис. грн, потрібно було сплатити квартировласникам.

Повний ремонт електромереж об’єднанню обійшовся у 96 тис. грн. За програмою співфінансування місто виділило нам понад 88 тис. грн. Залишок необхідної суми рівномірно розподілявся між мешканцями ОСББ.

Тобто суми за реалізацію цих двох проектів для жителів об’єднання «Будьонного 75» були абсолютно прийнятними та підйомними.

24 02 17 04

– Чи відчули вже ефект енергоощадності?

Оскільки індивідуальний тепловий пункт ми запустили в кінці грудня 2016 року, дати об’єктивну оцінку результатам його роботи наразі ще не можемо. Цілісну картину побачимо після завершення опалювального сезону. Проте, безумовно, можу сказати, що кількість використаних Гкал за місяць менша, ніж в схожих будівлях без ІТП.

А от економію електроенергії, яка використовується на сходових маршах, відчули одразу. Завдяки енергозберігаючому освітленню ми стали споживати її у 5 разів менше.

Підкреслю, що до створення ОСББ як опалювальні, так і електросистеми потерпали від багаторічної зношеності. Тому проведені ремонти не лише підвищили якість житлових умов, а й, в певному сенсі, вплинули на безпеку мешканців висотки.

Зараз гострим питанням для нас залишаються протікаючі міжпанельні шви, а в перспективі мріємо про утеплення всього будинку. Актуальний ремонт ліфтів, який сподіваємось здійснити за допомогою міських коштів. Звичайно, до реновації будинку, як і до будь-якої роботи, потрібно підходити системно, із залученням відповідних фахівців. Тому модернізація нашої багатоповерхівки – це не лише командна робота об’єднання, а й допомога профільних спеціалістів. Адже ми не на стільки багаті, щоб дозволити собі неякісні ремонти.