Спеціально для порталу "ЧаРівне" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович

Громадянська мережа ОПОРА продовжує знайомити вас з успішними ОСББ (об’єднаннями співвласників багатоквартирних будинків) та їхнім позитивним досвідом.

На черзі ще одне рівненське ОСББ «Учитель», розташоване по вул. Князя Володимира, 37. Створене у 2010 році, за час існування воно досягло значних результатів – «зі старого обшарпаного панельного будинку до нової утепленої оселі». Мешканці утеплились та сплачують за опалення вдвічі менше.

Працювати на максимум

Не зважаючи на те, що на початку виникало загато запитань та суперечок, ОСББ «Учитель» все ж утворилося. Голова правління з першого для заснування об’єднання – Надія Петрівна Горецька. У 2009 році, ще до створення об’єднання, за власні кошти мешканці будинку встановили у трьох під’їздах прилади обліку тепла. Наступного року «доставили» у четвертий під’їзд. Хоча лічильники механічні і доводиться регулювати подачу тепла самостійно, проте всі задоволені.

У 2010 році, після заснування ОСББ, завдяки 100-відсотковій фінансовій допомозі міста мешканці відремонтували покрівлю. У 2011 році співвласники об’єднання вирішили «утеплюватись». Капітальний ремонт фасаду тривав три роки, оскільки будинок за своїми розмірами досить великий: 9 поверхів, 4 під’їзди та 144 квартири. Для реалізації такого масштабного проекту ОСББ «Учитель» взяло участь у Муніципальній програмі сталого розвитку та отримало співфінансування у розмірі 80% від його загальної вартості.

13 01 17 02

«Причиною такого рішення був занедбаний стан будинку. Він панельний і зі швів постійно дув вітер. Траплялося, що у квартирі свічка задувалась від такого вітру», – розповідає Надія Петрівна. Але спільно вирішили, що «шви зашиватимуть» при утепленні.

У 2014 році за цією ж Муніципальною програмою провели капітальний ремонт пасажирських ліфтів та капітальний ремонт системи диспетчеризації ліфтів П-320/9 житлового будинку. Вартість проекту становила 182 332 грн. З них кошти міста склали 70%. У 2015 завдяки міській програмі співвласники реалізували проект «Капітального ремонту дев’ятиповерхового житлового будинку (фарбування цоколю та решіток)». Проект становив 107 432 грн. Внесок громади залишився незмінним – 30%.

У 2016 року – знову Муніципальна програма сталого розвитку. Цього разу для капітального ремонту житлового будинку: внутрішніх мереж водопостачання, теплопостачання, каналізації. Проект вартістю у 290 327 грн дозволяв співвласникам сплатити лише 30%. Цього ж 2016 року мешканці ОСББ «Учитель» взяли участь в урядовій програмі підтримки «Теплий кредит» для заміни труб у підвалі.

«Кредит взяли у серпні. Станом на сьогодні усю суму погасили. Ми задоволені», – додає голова правління.

У планах на наступний рік – ремонт під’їздів, заміна внутрішніх дверей на металопластикові та заміна поштових скриньок.

Економія тепла – 52%

«Економія дуже велика. За листопад 2016 року економія тепла склала більше 52%», – з посмішкою каже пані Надія.

У квартирах тепло. Нижчої температури, ніж 20°С, немає. Враховуючи, що вартість тепла без лічильника – 35 грн за кв. м, співвласники ОСББ «Учитель» у листопаді сплатили лише 15 грн за кв. м. Не лише утеплення, а й побутові звички. Впровадивши глобальні енергозберігаючі заходи, співвласники не забувають економити й удома.

Побутові звички також дозволяють платити за комуналку менше.

Голова правління ділиться власним досвідом заощадження. Простий та досить ефективний приклад – вимикати світло, коли виходите з кімнати.

13 01 17 01

«У кожній квартирі багато побутової техніки: телевізори, комп’ютери, холодильники, мікрохвильові та ін. Тому намагаємося економити – не вмикати зайве світло. Особисто я, коли на кухні – світло ввімкнене тільки на кухні», – розповідає пані Горецька.

Також наголосила вимикати побутову техніку, якщо нею не користуються. Чи то телевізор, чи ноутбук. Це ж стосується і зарядних пристроїв – коли телефон чи планшет заряджені, слід дістати зарядний пристрій з розетки.

Для економії води порада від Надії Петрівни – закривати кран під час чищення зубів. Розповіла голова правління про ще одну не досить приємну ситуацію, яка змушує співвласників економити.

«Гаряча вода не завжди одразу подається нормальної температури (має текти гаряча через 5-7 секунд). На жаль, цього немає. Тому, щоб не спускати піввідра води і не чекати гарячої, люди набирають у горня та гріють її», – говорить Надія Петрівна.

За її словами, у кожного вдома власний підхід до економії. Головне, що він є.

«Від глобального до буденного» – ось принцип співвласників ОСББ «Учитель». Не тільки утеплення, ремонт покрівлі та внутрішніх мереж, а й щоденна економія світла чи заміна ламп дозволяють почуватися вдома затишно та заощаджувати. Тому що важливо не тільки впроваджувати енергозберігаючі заходи, а й пам’ятати про щоденне раціональне споживання енергоресурсів.