Спеціально для "Кривбас on-line" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Анастасія Ромазова

У 2016 році Інститут енергозбереження та енергоменеджменту Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут» спільно з Університетом прикладного менеджменту (м. Мангейм, Німеччина) реалізували міжнародний проект «Професіоналізація і стабілізація енергетичного менеджменту в Україні».

В рамках проекту відбувся конкурс серед співробітників обласних державних адміністрацій та органів місцевого самоуправління, які працюють у сфері енергозбереження. Його учасники з усіх регіонів України представляли ідеї щодо зниження споживання теплоенерго ресурсів. Переможцями визнали 13 найкращих проектів з енергоефективності.

21 10 16 003

Про участь у міжнародному конкурсі розповіла кореспонденту Громадянської мережі ОПОРА спеціаліст відділу з питань енергоменеджменту та впровадження енергозберігаючих технологій виконкому криворізької міської ради Ляна Валентинівна Буравльова. Саме вона представила на розгляд закордонних експертів свій проект на тему «Реалізація енергоефективних заходів у м. Кривий Ріг». І отримала перемогу.

«Мій проект був націлений на проведення комплексних енергоефективних робіт. Я включила найдоцільніші заходи, необхідні і можливі для реалізації в нашому місті, щоб знизити витрати енергоресурсів. У проекті вказані пропозиції щодо переведення бюджетних освітніх і лікарняних установ, які опалюються газовими котельнями, на твердопаливні. Зазначу, що наш відділ енергоменеджменту вже працює над реалізацією цього задуму. У світі намагаються відійти від традиційних джерел енергії та перейти на альтернативні. Я запропонувала використовувати криворізький полігон з твердими побутовими відходами для переробки та отримання біогазу для роботи когенераційних установок. Для оптимізації споживання електроенергії я наголосила на необхідності встановлення світлодіодних ламп та автоматизованих систем управління вуличного освітлення», – розповіла Ляна Валентинівна.

Обрані 13 енергоменеджерів прослухали лекції відомих німецьких професорів у сфері енергозбереження та отримали неоціненний досвід, необхідний для результативної подальшої роботі.

Семінари проводились 26-27 травня та 16-18 червня у Києві, 19-25 червня – у містах Боттроп, Дортмунд і Мангейм (Німеччині).

Після завершення курсу лекцій учасники захистили свої проектні ідеї та отримали сертифікати.

21 10 16 001

Українські енергоменеджери ознайомилися з досвідом великих компаній-виробників електроенергії в Німеччині, відвідали Мангеймську вугільну ТЕС. У місті Боттроп їм розповіли про новітню технологію очищення повітря від вуглекислого газу за рахунок використання інноваційної тротуарної плитки.

Крім того, у Німеччині переможці проекту відвідали два пілотні будинки. В одному для отримання теплової та електричної енергії використовуються тільки альтернативні джерела енергії, а в іншому впроваджена система Smart Grid.

За словами Ляни Буравльової, українці отримали знання та досвід, які необхідні для подальшої роботи. А що стосується подальшого розвитку Кривого Рогу, то німецька сторона обіцяла технічну та консультаційну допомогу при впровадженні енергозберігаючих проектів.