Спеціально "Інформаційний Центр Гурт" підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Олеся Дзьоба

Про деталі функціонування ОСББ Громадянській мережі ОПОРА розповіла голова ОСББ «ОАЗИС-4» Яна Діанова.

На під’їзді до Московського мосту у Києві одразу видно чотири красиві новобудови на проспекті Героїв Сталінграда. Одна з них – нещодавно створене ОСББ «ОАЗИС-4». Будинку №4 за короткий термін експлуатації вдалось пройти шлях від жертви недобросовісного управителя до вдалого прикладу самоорганізації мешканців. Підвали, заповнені нечистотами, ліфти, технічний стан яких не перевірявся з періоду здачі в експлуатацію, грибок та пліснява робили неможливим комфортне проживання, тому жителі вирішили взяти справу у свої руки.

– Що спонукало мешканців будинку створити ОСББ?

Ідея створити ОСББ у мене виникла після судової тяганини з управителем будинку ще у 2012 році. Моя сім’я придбала квартиру одразу після будівництва в 2008 році, ми не проживали в ній і тому запросили управляючу компанію, яка тоді обслуговувала наш будинок, аби видати нам акт про те, що жодні комунікації не використовуються у приміщенні і там ніхто не проживає. Після завершення ремонту ми заселились у 2010 і на нашу адресу прийшов рахунок про заборгованість 25 тис. грн за комунальні послуги, якими ми не користувались. Ми звернулись із актом та листом до управляючої компанії із зауваженням, що нас ніхто не попереджав про заборгованість і договір на обслуговування квартири не підписаний. На що нам відповіли, що ми зобов’язані сплатити заборгованість і лише тоді договір буде підписано.

У підсумку 2012 року управляюча компанія подає позов про відшкодування заборгованості до Оболонського районного суду. Ми перемогли у першій інстанцій, але Апеляційний суд визнав нашу вину і ми були зобов’язані сплатити кошти та пеню.

Компанія послалась на те, що є балансоутримувачем будинку, але власники квартир не надавали їй такого права, документи були підроблені. Після цього прикрого випадку я чітко розуміла становище, в якому знаходиться наше помешкання, і що потрібно негайно з цим щось робити.

21 10 16 004

– Отже, рішення про створення прийняли, які ж подальші дії? Які завдання були першочерговими для вашої багатоповерхівки?

У 2014 році ми вже точно знали, що хочемо саме ОСББ, але тодішні закони аж ніяк не підходили для нашого будинку, адже у нас мешкає 700 власників квартир і зібрати більше ніж половину виявилось непосильним завданням. Звісно, було організовано збори, витрачено кошти, але прийшло всього 150 чоловік – кворум не набрали. Спробували обговорити проблеми стосовно управляючої компанії, але результату не було, хоча всі скаржилися на рівень обслуговування, якщо точніше – його відсутність.

Коли у 2015 змінили законодавство, ми зрозуміли, що це реальний шанс. Одразу ж створили велику ініціативну групу. Основним критерієм був пошук людей, які у перспективі займуть посади в органах правління ОСББ. Пошук був побудований так, що з кожного під’їзду (а у нас їх 15) мало бути обов’язково 2 людини. Одна з них ішла в органи правління, інша – на збори представників. Найперше, чому ми так вчинили, це те, що у нас дуже великий будинок і дехто не знає навіть третини своїх сусідів. Ми прагнули, аби правління знало проблеми свого під’їзду. Така структура дала нам можливість провести інформаційні збори для того, аби вибрати представників, які будуть в органах правління. Також ми запрошували мешканців з профільною освітою, наприклад, фінансистів чи аудиторів – до ревізійної комісії. У підсумку нам вдалось відібрати 35 чоловік до органів правління та ще близько 20 до ініціативної групи.

Наступним кроком стало письмове повідомлення про збори. Дівчата з ініціативної групи реєстрували учасників на вході, і навіть якщо мешканці приходили скептично налаштовані, знайомі обличчя сусідів і дружні посмішки одразу ж заспокоювали та налаштовували на продуктивну роботу. Найвагомішим аргументом було спілкування із сусідом, який іде в органи правління.

Так ми демонстрували відкритість та прагнення до співпраці, адже ніхто, крім нас, не в змозі зробити наше життя комфортним, ніхто не знає краще про проблеми в нашому будинку, ніж ми.

– У якому форматі відбулися збори у будинку?

На етапі підготовки ми створили сайт, на якому інформували жителів про всі новини та подавали суспільно важливу інформацію, розрахували попередній бюджет тощо. Цей сайт нам дуже допоміг.

Власне на збори ми запросили кваліфікованих спеціалістів та професіоналів своєї справи, які детально розповіли про необхідні речі. До нас завітали керівник «Школи ОСББ» та водночас успішний голова правління Андрій Саук; управитель ОСББ, яке зазнало значних втрат та припинило свою діяльність (аби порівняти та зважити всі «за» і «проти»); депутати Київради, які пояснили принципи дії законодавства у сфері ОСББ, розповіли про можливості та привілеї.

Після завершення зборів «за» ОСББ проголосувало 67,7% мешканців.

– Чи були якісь перешкоди під час утворення об’єднання? Якщо так, то яким чином вдалось їх подолати?

Звісно були, я думаю, перешкоди знайдуться завжди. Перше запитання, яке звучало: «Яку ти отримаєш вигоду від того, чим ти зараз займаєшся? Навіщо тобі це?». Доводилося починати з простих речей.

Як ми з’ясували пізніше, наша управляюча компанія просто декларувала виконані роботи, брала за обслуговування чималі суми, але по факту нічого не робила. Компанія знайшла підрядника, який надавав персонал у кількості 15 чоловік, насправді ж роботу виконували лише дві людини – і все. Будинок – яскравий приклад корупційної схеми.

Ми намагатися розмовляти з сусідами, переконували їх, запрошували всіх до спільної роботи в ревізійній комісії. Закликали управляти самостійно своїм під’їздом та жити в комфорті.

– Які зміни уже відбулись та що плануєте робити найближчим часом?

Ми переглянули тариф, перепідписали всі угоди, провели тендери. Також активно займаємось питанням аудиту, огляду технічних приміщень. Найближчим часом плануємо скористатися міськими програмами, аби модернізувати багатоповерхівку.

У нас найбільшою проблемою є підвали, залиті нечистотами. Після того, як нам дали ключі від нижніх приміщень, ми жахнулися від їхнього санітарного стану. Будинок красивий і, на перший погляд, не потребує глобальних змін, але, зайшовши у під’їзд, ви одразу відчуєте жахливий сморід. Проте найстрашніше – грибок, який активно руйнує стіни, уже з’явилося чимало небезпечних тріщин. Не працюють насоси, усі вентиляційні шахти забиті сміттям. Таке враження, що туди ніхто не заходив з того часу, коли будинок здано в експлуатацію.

Тому я зараз закликаю всіх, хто ще не створив ОСББ, створити його, адже чим раніше ви це зробите, тим краще буде для вас, тим у кращому стані буде ваш будинок. У вас з’явиться можливість підтримувати лад у вашій багатоповерхівці та контролювати фінансові потоки, змінювати ваше життя на краще.

– Пані Яно, поділіться порадами з тими, хто ще й досі сумнівається у результативності роботи ОСББ.

Я вважаю, що ОСББ мають поганий досвід лише там, де малоактивні люди. Власники, які розуміють, що їхнє майно не закінчується, коли вони вийшли з квартири, а сходові клітини, дах, двір і загалом весь будинок належить їм, зовсім по-іншому турбуватимуться про своє житло. Потрібно бути відповідальним і не доведеться звертати увагу на зайві вимоги, наприклад, скільки людей повинно прибирати ваш двір, якщо два двірника не справляються, ви можете найняти третього, або навпаки, якщо одна людина може впоратись самостійно – зекономити.