Спеціально для порталу "ЧаРівне" підготувала Олена Чудінович

Поширена думка, що успішна діяльність ОСББ можлива лише у будинках з великою кількістю квартир. Спростувати це твердження вдалося ОСББ «Ковалевської», що у Рівному. У будинку, де створене об’єднання, всього 8 квартир. Однак досягненням співвласників може позаздрити кожен.

Громадянська мережа ОПОРА познайомилась з мешканцями будинку та головою правління ОСББ «Ковалевської» Оксаною Мельник, яка розповіла про здобутки об’єднання.

Передумови створення ОСББ

ОСББ «Ковалевської» створене у січні 2012 року. Передумовою став аварійний стан будинку, адже збудований він ще у 1968 році.

Після створення об’єднання протягом року будинок перебував на балансі у ЖЕКу. Цілий рік мешканці сплачували квартплату, однак за цей час нічого зроблено не було.

«Впродовж року лише пофарбували двері та замінили лампочку у під’їзді», – розповідає пані Оксана.

Після цього мешканці написали листа про переведення будинку на баланс ОСББ. Співвласники вирішили самостійно утримувати будинок та затвердили щомісячну плату. Вона складає 50 грн з квартири. Щомісяця на рахунок об’єднання надходить400 грн. З них сплачуються витрати за електроенергію в під’їзді (до 30 грн), за обслуговування банку (10-15 грн) та раз на рік – земельний податок (120 грн). Решта залишається на рахунку. За рік ця сума складає 1000-2000 грн.

Доволі часто співвласники закладають кошти за квартири, які не спроможні оплатити свій внесок (є дві «проблемні квартири»). Тобто, надають власний кредит.

Утеплення – гордість співвласників

У 2010 році, ще до створення ОСББ, за кошти міста у будинку замінили покрівлю.

Після створення об’єднання його співвласники приватизували землю та «подалися на участь в Муніципальній програмі сталого розвитку м. Рівного». За першою заявою будинок не отримав співфінансування, однак вже у 2014 році ОСББ «Ковалевської» виділили кошти на капітальний ремонт.

Фактично, проект утеплення фасаду будинку тривав 2 роки. У 2014 році для реалізації проекту було розроблено усю документацію, а у 2015 році вже почалося виконання робіт. Загалом, сума проекту складала 249 148 грн, де внесок громади становив лише 20%, решта 80% – кошти міста.

Внесок громади вираховувався залежно від квадратури помешкання. У будинку з восьми квартир дві квартири – 3-кімнатні площею 57 м2, а шість – 2-кімнатних площею 47 м2. Загалом співвласники двокімнатних сплатили по 6000 грн, а трикімнатних– по 6500 грн. Внесок муніципалітету становив 199 318 грн.

Окрім утеплення, до переліку робіт за проектом входили заміна дверей, одного вікна на енергозберігаюче та ремонт у під’їзді.

«Все було в жахливому стані: грибок, панелі обдерті, штукатурка повідлітала. Тому ми поштукатурили, побілили, пофарбували. Зробили все можливе»,– зазначає голова правління.

19 09 16 002

Наступний крок – встановлення паркану

У 2016 році в рамках Муніципальної програми сталого розвитку ОСББ «Ковалевської» отримало співфінансування на встановлення паркану навколо будинку. Для реалізації проекту внесок міста становить 70%, агромади – 30%, плата з однієї квартири близько 5000 грн.

Причиною влаштування огородження дворової території житлового будинку став постійний шум. Так, з однієї сторони «по-сусідству» розташований нічний клуб «Лагуна», а з іншої – Рівненська гуманітарна гімназія. Мешканці будинку постійно скаржились, що вдень шумно від школярів, а вночі не дають спати відвідувачі дискотеки.

Наразі документація по облаштуванню паркану готова, залишається тільки почати роботу.

Найкращий результат – економія

Економія стала відчутна одразу після встановлення вхідних дверей та вікна. Не зважаючи на те, що у під’їзді немає батарей, там тепер все одно тепло.

«Зекономити допомогли навіть лампочки. Раніше йшло 2-3 лампи щомісяця. Тепер у нас енергозберігаюча, працює вже рік і не змінюємо. Та ще й економить»,– запевняє голова об’єднання.

Однак найбільшу економію енергоресурсів та коштів на їх сплату дає утеплення будинку. Пані Оксана розповідає, що у кожній квартирі –індивідуальне опалення.

«І якщо раніше ми вмикали котел на четвірку, то зараз достатньо одиниці», – додає вона.

Голова правління ОСББ «Ковалевської» акцентує, що взимку 2016 року сплачувала за тепло в середньому по 250 грн за місяць. І це враховуючи, що котел у її квартирі не електричний, а газовий.

19 09 16 003

Особливості малого об’єднання

Як і кожне ОСББ, невеличке об’єднання також має свою специфіку. За словами голови правління, керувати доволі непросто.

«Важливим для маленьких ОСББ є те, щоб головою правління була людина, яка хоча б трохи компетентна в бухгалтерії та управлінських документах», – ділиться власним досвідом пані Оксана. За спеціальністю вона бухгалтер, і це допомогло їй в управлінні об’єднанням.

Оксана Мельник виконує обов’язки голови на добровільних засадах, не отримуючи за свою роботу зарплатні. Таку «безоплатну ініціативу» вона називає ще одним недоліком малого ОСББ. Адже коштів не вистачає на формування навіть мінімальної заробітної плати для голови об’єднання.

«Добре, коли хоча б половина мешканців будинку, або 5-6 людей, – такі, як ти. Мене підтримують, однак потрібно усіх підштовхувати, бути ініціатором, витягувати, збирати, –розповідає голова об’єднання. – У більшому будинку й шансів більше, що знайдуться активні та ініціативні».

Однак, попри всі недоліки та мінуси, в ОСББ «Ковалевської» є величезний плюс – це результати їхньої роботи. Маленьке об’єднання змогло довести собі та іншим, що воно спроможне не лише вижити, а й розквітнути на все місто, отримавши найбільшу нагороду – комфортне, енергозберігаюче житло.