Спеціально для TVNews підготувала Анастасія Ромазова

Один з найдорожчих комунальних ресурсів для мешканців багатоповерхівок – газ. Проте для тих квартировласників, які від «народження» будинку не бачили у своїй оселі газової плитки, а користуються лише електроплитами, найціннішою є електрика. Жителям висоток із загальним приладом обліку електроенергії «пощастило» найбільше. Адже поки один з сусідів безкарно краде струм у мережі, інші сумлінно сплачують не лише за власні спожиті кіловати, а й за боржника.

З таким марнотратством вже багато років борються мешканці одного з павлоградських будинків на вулиці Кравченка, 12. Через нераціонально облаштовану електричну систему співвласники не могли перейти на прямі договори з підприємством електропостачання (ПРЕМ). Але вихід було знайдено.

Про те, як жителі багатоповерхівок вирішують такі непрості питання, та де знайти кошти на розв’язання подібних проблем, розповіла представникам Громадянської мережі ОПОРА голова правління об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Кравченка, 12» Анжела Куксенко.

– Пані Анжело, розкажіть про ваш будинок і про те, як ви почали рухатись у напрямку енергоефективності.

Будинок на вул. Кравченка, 12 – це 35-річна двопід’їзна п’ятиповерхівка, у минулому – малосімейний гуртожиток. У березні 2010 року у ньому було створено ОСББ. Оскільки сусіди свого часу пообіцяли мені допомагати, то я вирішила взяти на себе відповідальність голови об’єднання.

Наш будинок не зовсім звичайний: насамперед для нього потрібно було отримати статус жилого дому. Довелось шукати підтримки, яку охоче надали фахівці з питань ОСББ у дніпровській асоціації «Наш дім». А пізніше у Павлограді небайдужі голови об’єднань створили міську громадську організацію «ОСББ – майбутнє Павлограда», активним членом якої я наразі є. Використовуючи досвід один одного, ми почали відстоювати свої права перед монополістами та шукати шляхи підвищення якості життя у наших будинках.

29 08 16 001

У 2015 році нам випала нагода приєднатись до Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», завдяки чому зараз ми отримуємо додаткові знання про законодавчі нормативи, різні технічні аспекти, інновації та інші корисні поради у сфері енергоефективності в будинках ОСББ. Ми ж, у свою чергу, передаємо одержану інформацію представникам павлоградських об’єднань.

Після нової хвилі створення ОСББ внаслідок прийняття Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» на базі нашої громадської організації ми розпочали діяльність консультаційного ресурсного центру для бажаючих об’єднати співвласників будинку. Ми проводимо навчальні семінари, лекції та тренінги.

Повертаючись до проблем ОСББ «Кравченка, 12» зазначу, що важливим та посильним завданням, яке перед нами стояло, було наведення порядку у підвалі та у специфічних під’їздах з довгими коридорами. Що ми й зробили. Проте головним бажанням для мешканців було позбутись загальнобудинкового рахунку за електроенергію і перевести кожну квартиру на особисті договори з РЕСом. Нажаль, електромережі в нашому домі були від початку настільки нераціонально розташовані, що, за порадами експертів та вимогами компанії-постачальника, ми повинні були провести їх повну модернізацію.

І хоча у 2012 році реалізація такого енергоефективного проекту коштувала аж 142 тисячі грн, мешканці неохоче, але взялись за виконання ремонтних робіт.

– Наскільки сьогодні ОСББ наблизилось до своєї мети?

Модернізація електропостачання – дуже дорогий вид ремонтних робіт, але, залучивши цільові кошти мешканців, кошти міського бюджету та отримавши спонсорську допомогу від ДТЕК «Павлоградвугілля», ми вже виконали левову частку роботи.

29 08 16 002

Спочатку замінили систему електропостачання у кожній квартирі, встановили індивідуальні лічильники. У місцях загального користування проклали нову лінію освітлення, повністю відновили щитову. Омріяний проект вже реалізовано на 70%. До речі, зараз вартість його впровадження зросла до 500 тисяч гривень.

Але попри те, що майже всі кошти йшли на потреби модернізації електропостачання та оплату рахунків за спожиту електроенергію по загальнобудинковому договору, нам все ж вдається утримувати будинок та виконувати поточні ремонти. Зробили новий ганок біля першого під’їзду, частково провели герметизацію міжпанельних швів, частково замінили системи водо- та теплозабезпечення.

– З яких джерел ви берете кошти на електромодернізацію?

У 2012 році за власні кошти ми розробили технічний проект, пройшли держекспертизу, та після узгодження в «Дніпрообленерго» необхідно було скоригувати проект. З цільових внесків та внесків на утримання будинку разом мешканці витратили більше ніж 100 тис. грн. Коштами допомагають міський бюджет та спонсори. Виділені у 2013 році з міського бюджету кошти в сумі 50 тисяч грн ОСББ отримало тільки в грудні 2014 р. У грудні 2015 р. ми отримали спонсорську допомогу від ДТЕК «Павлоградвугілля» в розмірі 90 тисяч грн на купівлю кабелю для модернізації.

Загальна вартість проекту сьогодні становить близько 500 тис. грн. За цей час мешканці будинку вирішили співфінансувати виконання проекту, тому створили в ОСББ фонд цільового призначення, розрахований на часткове покриття потреб виконання проекту. Кожен квартировласник має зробити свій внесок на суму 2000 грн.

29 08 16 003

Наше об’єднання стало одним з переможців Проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» в 2015 році. Після внесення коректив відповідно до побажань експертів Проекту ми зможемо отримати грантові кошти. Тобто, акумулювавши інвестиції закордонних спонсорів, власні кошти і кошти міського бюджету, ми зможемо нарешті завершити модернізацію електромереж. Зауважу, що без грантових коштів та допомоги місцевої влади виконати будь-яку модернізацію систем, капітальний ремонт даху, заміну вікон чи встановити ІТП неможливо. Розуміючи це, ми спільно з активістами громадської організації «ОСББ – майбутнє Павлограду» взяли участь у розробці нової міської програми сприяння ОСББ, в основу якої ми поклали успішний досвід наших колег з усієї країни.

– Які роботи плануєте здійснити в будівлі після переоснащення електропроводки?

У зв’язку з підвищенням тарифів на тепло передусім потрібно встановити в будинку прилад обліку теплової енергії з регулюванням та балансуванням. Це наш пріоритет. Але не менш важливим завданням є зменшення втрат тепла у місцях загального користування. Тому, щоб мінімізувати протяги, ми плануємо встановити на сходових маршах енергозберігаючі вікна. У будинку 45 вікон різного розміру, переважно великі.

Для фінансування цих задумів будемо, звичайно, збирати власні кошти та обов’язково заручатись муніципальною підтримкою згідно програми 70/30 та використовувати урядову пропозицію пільгового кредитування енергоефективних заходів. А взагалі хочу підкреслити, що в нашій справі головне – це виховати відповідального власника житла, який розуміє, що всі ці заходи потрібні саме йому.