Спеціально для тернопільського інтернет-видання "Про все" підготував місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Андрій Мартишко

Останні дослідження інноваційного розвитку країн черговий раз довели, що Україна займає не останні позиції. Це свідчить про збереження науково-технічного потенціалу від старих часів та нарощування нових потужностей «економіки знань».

Проте реалії міського життя свідчать про інше. Нам вкрай бракує конкурентних вітчизняних рішень та технологій, а також важко знайти відповідних фахівців, які можуть дати раду із запитами від споживачів та нагальними завданнями. Відколи Україна включилась в активну боротьбу за ефективне використання енергоресурсів та пошуку альтернативних джерел енергії, для місцевого підприємництва це стало шансом. Шансом на прибуток та створення нових робочих місць.

Але у такому випадку виникає запитання щодо пошуку ресурсів для старту: дешевих кредитів, обладнання, компетентних кадрів, залучення технічних консультантів. Саме тому Громадянська мережа ОПОРА вирішила розповісти про програми та організації, які діють в Україні з метою підтримки вітчизняного підприємництва. Ми закцентуємо увагу на бізнесі у сфері енергоефективності та альтернативної енергетики.

Як майбутньому (або діючому) підприємцю з власною ідеєю та баченням розвитку справи у цій сфері рекомендуємо розглянути залучення допомоги від міжнародних організацій.

PUM – Нідерландська програма підтримки підприємств. Запропонована програма об’єднує велику кількість волонтерів-підприємців, які мають власний позитивний досвід у бізнесі, допомагають розпочати та вдосконалити господарську діяльність у країнах, що розвиваються. Їхня робота полягає у консультуванні з питань стратегічного планування, розробки бізнес-планів, налагодження експортної діяльності тощо.

Після отримання нових знань та досвіду, розробивши власну бізнес-модель, вартує спробувати поборотись за додаткове фінансування під її реалізацію, взявши участь у міжнародних конкурсах, які надають підтримку проектам у сфері енергоефективності та альтернативної енергетики.

Горизонт 2020. Це одна з найбільших програм Європейського Союзу, яка фінансує науку та інновації із загальним фондом близько 80 млрд євро і розрахована на 2014-2020 роки. Пріоритетний напрямок програми – «Лідерство у галузях промисловості», в рамках якого доступне фінансування розробок у сфері нових технологій і матеріалів, реалізація проектів з енергоефективності та альтернативної енергетики. Крім того, в межах цього напряму доступні фінансові інструменти для впровадження інновацій у малому та середньому бізнесі, що є доброю нагодою залучити додаткове фінансування для власної справи.

ClimateLaunchpad. Це один із найбільших європейських конкурсів чистих технологій, заснований організацією Climate-KIC. Мета конкурсу – прокладання короткого шляху від бізнес-ідеї в сфері чистих технологій до динамічних компаній, які сприяють низьковуглецевому розвитку планети. ClimateLaunchpad віднаходить таланти по всій Європі і сприяє перетворенню зелених ідей на глобальні бізнеси.

Agro challenge. Конкурс інноваційних проектів, який проводиться задля привернення уваги до сільського господарства країни та його потенціалу, також сприяє пошуку актуальних та прогресивних рішень для підвищення ефективності АПК України. Одним із його пріоритетних напрямків є енергозберігаючі технології.

У перерахованому переліку ми зібрали лише найцікавіші програми та конкурси для підприємців. Для тих, хто дійсно зацікавлений у веденні підприємницької діяльності у сфері енергозбереження та альтернативної енергетики рекомендуємо періодично відслідковувати тематичні новини.

І наостанок. Не потрібно знову вигадувати велосипед, оскільки у світі існує достатньо готових рішень. Українським підприємцям варто лише внести певні корективи і реалізувати їх у своїх громадах. Бізнес у згаданій сфері повинен стати рушійною силою місцевих економік, що допоможе залучити кошти для оновлення житлового фонду та пошуку альтернативних джерел енергії.