Купувати голоси можна, і за це нічого не буде. Схоже, цю гіпотезу вирішили підтвердити правоохоронці на прикладі справи щодо підкупу виборців у Чернівцях.

Головний фігурант кримінального провадження щодо організації підкупу виборців на місцевих виборах восени 2015 року на одній з дільниць Чернівців зараз вільно розгулює вулицями міста.

Про те, як таке можливо, далі.

bilyk 1 768x390

Преамбула

В день голосування 25 жовтня 2015 року на студентській дільниці в Чернівцях пачками скуповують студентів за 300-450 грн., аби ті голосували за кандидата від партії “Рідне місто” Ростислава Білика. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксують фотографування бюлетенів, викликають поліцію, та пакує порушників і відкриває кримінальне провадження. Потім чернівецькі прокуратура та тоді ще міліція звітують про те, що трьох “підкупальників” вже навіть встигли засудити, а організатор — Ростислав Білик — оголошений у розшук. На офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ Ростислав Білик станом на 20:08 10 серпня 2016 року перебуває у розшуку.

Протягом серпня 2016 року Ростислава Білика кілька разів бачать у Чернівцях. Він розважається в місцевих закладах, вільно гуляє вулицями міста. Тепер вже поліція каже: справа вже не у нас, а в Києві. Ми, мовляв, не маємо права затримувати.

Як так, спитаєте ви? Адже от і судовий вирок, який набув законної сили, де студенти вказували на організатора Ростислава Білика, ось і людина в розшукові ще. А от так.

Хронологія (деталі)

(інформація з відповіді на інформаційний запит до Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області, Єдиного реєстру судових рішень)

25 жовтня 2015 року УМВС в Чернівецькій області відкриває кримінальне провадження за ознаками злочину щодо підкупу виборців.

27 жовтня 2015 року прокурором Чернівецької області складено повідомлення про підозру Ростиславу Білику за вчинення вказаного кримінального правопорушення (вручено дружині, бо вже не могли знайти самого підозрюваного).

29 жовтня 2015 року Ростислава Білика оголошують у розшук.

9 листопада 2015 року троє студентів, які на замовлення Ростислава Білика займались організацією підкупу виборців-студентів (так звані “сотники”), отримали по три роки позбавлення волі з випробуванням в один рік. У матеріалах справи йдеться, що “24.10.2015 р., приблизно о 20.00 год., особа, матеріали відносно якої виділенні в окреме провадження (розуміємо, Ростислав Білик, – НВ), знаходячись неподалік приміщення обласного діагностичного центру по вул. Небесної Сотні в м. Чернівці, в автомобілі марки «BMW X-5», зустрівся з ОСОБА_2, ОСОБА_3 та ОСОБА_8, до яких безпосередньо довів план вчинення злочинів, направлених на підкуп виборців, та дії кожного під час їх вчинення, а також надав ОСОБА_2 грошові кошти в сумі 20000 гривень, які мали надаватися виборцям за їхні голоси на користь окремого кандидата”.

bilyk2 768x181

Вже аж у лютому 2016 року ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Чернівці надано дозвіл на затримання підозрюваного з метою приводу до суду для розгляду клопотання про обрання міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (термін дії дозволу завершився 11 червня 2016 року). Що цікаво, на судові засідання ні слідчий, ні прокурор не з‘являлись.

Наступна інформація в Єдиному реєстрі судових рішень, яка не заборонена до оприлюднення, вигулькує в березні 2016 року (sic! Де березень 2016 року і де жовтень 2015 року), коли слідчий звернувся до суду з клопотанням надати розшифровки з телефонів Ростислава Білика. Ось витяг із матеріалів справи: “В клопотанні посилається на те, що ОСОБА_3, – кандидат в депутати до Чернівецької міської ради від політичної партії «Рідне місто», в період часу з 22.10.2015 року до 25.10.2015 року здійснював діяльність по підбору та підкупу виборців. Так, домовившись з ОСОБА_4, ОСОБА_5, ОСОБА_6, надав останнім кошти в сумі 20000 грн., призначені для підкупу виборців, при цьому зазначивши про необхідність надання йому в якості підтвердження списку осіб, яким розподілені кошти призначені для підкупу виборців, та матеріали фото-, відеофіксації здійснення голосування”.

Потім знову затишшя. І ось 6 травня 2016 року “для перевірки стану проведення досудового розслідування із розшуку підозрюваного кримінальне провадження витребувано Чернівецькою міською прокуратурою”.

27 травня 2016 року на підставі постанови першого заступника Генерального прокурора України Юрія Севрука кримінальне провадження щодо Ростислава Білика “для здійснення досудового розслідування доручено слідчому управлінню Головного управління Національної поліції у м. Київ”.

Органом досудового розслідування визначено вказане управління. Туди передають всі матеріали провадження, речові докази тощо.

Є підозра, що кримінальне провадження, за яким Ростислав Білик — підозрюваний, таки закрили. Тому, цілком вірогідно, що Ростислав Білик вже і не підозрюваний. А так. Просто проходив повз.

Звичайно, відповідний запит до поліції міста Київ уже відправлений, у поліції Києва дуже дивувались, чому це я їм такий запит надіслала, кілька разів перепитували, що вони мають до кримінальної справи з Чернівців.

На початку серпня 2016 року Ростислава Білика бачать у Чернівцях.

Ось ніби і все по хронології наразі.

Зв‘язки

Ростислав Білик висувався від партії “Рідне місто”. Фракцію “Рідного міста” в Чернівецькій міській раді очолює Василь Продан. Василь Продан — чоловік народної депутатки від Блоку Петра Порошенка Оксани Продан. Колега Оксани Продан по партії Юрій Луценко очолює Генеральну прокуратуру України з 12 травня 2016 року (зверніть увагу на дату).

Далі є Юрій Севрук — перший заступник прокурора, який 27 травня 2016 року своєю постановою передислоковує кримінальне провадження з Чернівців до Києва. Віталій Касько (колишній заступник Генерального прокурора) у своєму дописі в мережі Фейсбук вказав п’ять причин, згідно з якими Юрій Севрук не мав права працювати в оновлених органах прокуратури: “Активна співпраця з Пшонкою”, “Активний саботаж реформ у прокуратурі”, “Переслідування команди Генеральної інспекції” (за діамантових прокурорів), “Службова недбалість чи зловживання”, “Свідоме ігнорування антикорупційного законодавства”.

3 червня 2016 року Юрій Севрук подає у відставку.

За повідомленням“Ліги”, “после того как новый генпрокурор Юрий Луценко попросил Севрука написать заявление об отставке, Севрук был назначен проректором в Академию прокуратуры”.

Зараз Юрій Севрук таки проректор Академії прокуратури України.

sevruk 768x356

А Ростислав Білик — визнаний виборчою комісією обраним депутатом Чернівецької міської ради. Він є членом комісії з питань бюджету та фінансів.

А його колеги по фракції “Рідне місто” не розуміють, чому так всі дивуються появі Ростислава Білика. Ба більше, кажуть, що він з‘явиться на черговому пленарному засіданні міської ради, якщо там будуть розглядатись важливі питання.

Висновок

Робіть самі. 

Післямова

Щоб переконатися, що кримінальне провадження щодо екс-голови Чернівецької ОДА Михайла Папієва (порушення виборчого законодавства. Ні корупції відслідковує цю справу вже другий рік) так само не зникло десь у київських поліцейських чи прокурорських кабінетах, я надіслала інформаційний запит до прокуратури Чернівецької області.

Як купували голоси

Схема

shema Ч 1

shema Ч 2 768x419

Відео Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРА

Джерело: “Ні корупції!”