Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА проаналізували постанови ЦВК про реєстрації довірених осіб кандидатів у територіальних виборчих округах, розташованих у Миколаївській області, та проаналізували інформацію у відкритих джерелах.

Від початку виборчого процесу до 13 лютого зареєстровано 34 довірених особи семи кандидатів в округах, що знаходяться на території області.Найбільше довірених осіб мають Олег Ляшко, Юлія Тимошенко та Руслан Кошулинський (шість), Олександр Вілкул та Юрій Бойко (п’ять), Юрій Дерев’янко (чотири), Андрій Садовий (дві).

Так, ЦВК зареєструвала довірених осіб кандидата в Президенти Олега Ляшка. По територіальному округу № 127 це буде Дмитро Сіхарулідзе,  по округу № 128 – Владислав Ніколаєнко, по 129-ому – Микола Ключко, по 130-ому – Ігор Ніколаєнко,  по 131-ому – Наталія Томащук, по 132-ому – Юлія Василевич. Згідно даних сайту youcontrol Дмитро Сіхарулдізе є засновником ГО «Миколаївська обласна організація антиколекторів та правозахисників «Ваша надія». Владислав Ніколаєнко – це син Ігоря Ніколаєнко (про це свідчить декларація від НАЗК), який у 2018 році став головою Миколаївської обласної організації Радикальної партії. За інформацією видання Преступности.НЕТ, в 2009 році Ігор Ніколаєнко був затриманий за підозрою в отриманні хабара в розмірі 150 тис. доларів. У свою чергу, Наталія Томащук очолює Вознесенський районний осередок Радикальної партії.

13 02 Dovireni Lyashko

Наразі довірених осіб у всіх виборчих округах на території Миколаївської області має й Юлія Тимошенко. На окрузі № 127 її представлятиме Ігор Павлов, на окрузі № 128 – Олександр Риженко, на окрузі № 129 – Анатолій Ніколенко, на 130-му – Лідія Заболотня, на 131-ому – Олег Кравець, а на 132-ому – Тимур Глушко. Ігор Павлов – це миколаївський бізнесмен, колишній співвласник тепловозоремонтного заводу. Олександр Риженко колись був керівником миколаївської обласної дирекції «Укргазбанку».  Анатолій Ніколенко є депутатом обласної ради від ВО «Батьківщина». Лідія Заболотня у 2014 році була обрана керівником Баштанської районної організації партії «Батьківщина». Олег Кравець – миколаївський активіст, воїн АТО. Тимур Глушко є депутатом Первомайської міськради від ВО «Батьківщина».

13 02 Dovireni Tymoshenko

Ще один кандидат, який має повне представництво в округах на Миколаївщині, − Руслан Кошулинський. На територіальних округах кандидата представлятимуть: ТВО № 127 – Володимир Губський, ТВО № 128 – Юрій Кошковський, ТВО № 129 – Ольга Колеснік, ТВО № 130 – Сергій Гапон, ТВО № 131 – Віталій Карпенко, ТВО № 132 – Євген Шарій. Володимир Губський є представником миколаївського осередку ВО «Свобода», який, до речі, очолює Ольга Колеснік. Юрій Кошковський – фотокореспондент.  Віталій Карпенко в 2014 році балотувався в народні депутати по округу № 131. А Євген Шарій є депутатом Первомайської міськради від ВО «Свобода».

13 02 Dovireni Koshulynskyj

Інтереси Олександра Вілкула на президентських виборах представлятимуть такі довірені особи: на окрузі № 127 – Павло Зоткін, на окрузі № 128 – Артем Грозов, на окрузі № 129 – Андрій Яковлєв, на 131-ому – Валерій Біланенко, а на 132-ому – Василь Мосякін.  Павло Зоткін, Андрій Яковлєв та Артем Грозов – депутати Миколаївської міськради від «Опозиційного блоку», останній також є заступником голови ЖКП «Південь». Валерій Біланенко – депутат Вознесенської районної ради, Василь Мосякін – депутат Первомайської районної ради.

13 02 Dovireni Vilkul

Кандидата в Президенти Юрія Бойка на окрузі № 127 представлятиме Любов Токарська, на окрузі № 128 Ірина Дерев'янко, на 130-му – Ніна Стасюкевич, на 131-ому довіреною особою зареєстрований Дмитро Заволока, а на окрузі № 132  – Олександр Шевченко.  За інформацією видання «НикВести» Ірина Дерев'янко очолює Миколаївську обласну громадську організацію «За прозорі вибори». На офіційному сайті Первомайської міської ради вказано, що Олександр Шевченко є головою Первомайської районної організації Республіканської партії України, всеукраїнським лідером якої був кандидат у Президенти Юрій Бойко.

13 02 Dovireni Bojko

У свою чергу, Юрій Дерев’янко наразі має довірених осіб у чотирьох округах Миколаївської області. На ТВО № 128 це Андрій Толпекін, на ТВО № 129 – Олександр Скотников, на ТВО №130 – Костянтин Павлов, на ТВО №131 – Руслан Жовтоножко. Андрій Толпекін – миколаївський адвокат. Згідно даних сайту youcontrol, Костянтин Павлов є засновником ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Наше право», яку очолює депутат Миколаївської міської ради Олександр Болтянський. Руслан Жовтоножко – директор Миколаївського професійного ліцею торгівлі та ресторанного сервісу.

13 02 Dovireni Derevjanko

Станом на 13 лютого ЦВК зареєструвала лише двох довірених осіб кандидата в Президенти Андрія Садового, які представлятимуть його в Миколаївській області. На територіальному виборчому окрузі № 127 це буде робити Віталій Поливода, а на окрузі № 129 – Федір Панченко. За даними сайту youcontrol Віталій Поливода є керівником ТОВ «Артлайф -Україна», основним видом діяльності якого є торгівля продуктами харчування, косметичними засобами. А Федір Панченко – депутат Миколаївської міськради від «Об’єднання «Самопоміч».

13 02 Dovireni Sadovyj

Нагадуємо, що, згідно з пунктом 2 статті 67 Закону України «Про вибори Президента України», довірені особи кандидата ведуть агітацію за обрання його Президентом України, сприяють кандидату на пост Президента України у проведенні виборчого процесу, представляють інтереси кандидата у відносинах з виборчими комісіями, іншими державними органами та органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, об'єднаннями громадян, виборцями.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: