Навіть через три роки порушники законодавства продовжують отримувати покарання за фальсифікації на місцевих виборах 2015 року.  Не так давно Соснівський районний суд у місті Черкаси виніс вирок голові та секретарю Черкаської обласної комісії, які у 2015 році підробили результати виборів депутатів обласної ради. Це один з небагатьох випадків в Україні, коли порушники виборчого законодавства отримали судовий вирок.

"Опозиційний блок" + "Блок Петра Порошенка" = фальсифікація

Вибори до Черкаської обласної ради відбулися 25 жовтня 2015 року. Обласну комісію сформували з кількістю 15 чоловік для організації виборів у 84 територіальних виборчих округах. Головою комісії став Микола Свергунов за поданням місцевої організації партії "Опозиційний блок". Він уже мав досвід роботи членом комісії: на президентських виборах у 2010 році представляв Віктора Януковича, на парламентських у 2012-му – партію "Братство", на позачергових президентських у 2014-му – Сергія Тігіпка. Секретар Дмитро Жиляєв також працював на виборах – у 2014 році був членом комісії від кандидата Олександра Клименка (Українська народна партія).

Після закінчення голосування засідання комісії тривало безперервно з 25 жовтня, а 3 листопада голова комісії та секретар вирішили відпустити всіх додому, зазначивши, що 4 листопада дані про підсумки голосування по територіальних округах будуть внесені у електронний документ.

Без відома інших членів виборчої комісії голова ТВК Микола Свергунов ("Опозиційний блок") та секретар Дмитро Жиляєв ("Блок Петра Порошенка "Солідарність") дістали оригінали протоколів із сейфу та внесли відомості з них до звичайної таблички та порахували, які партії подолали 5% виборчий бар`єр. Членам виборчої комісії, які лишались на той час у приміщенні, вони пояснили, що таким чином перевіряють правильність роботи програми. Очевидно, результати  партій, від яких були подані голова та секретар, їх не задовольнили, тому вони вирішили їх "покращити".

Під надуманим приводом про можливий зрив виборів голова ТВК зібрав вночі членів комісії на закрите засідання, не допустивши туди журналістів, спостерігачів та представників партій. Він розраховував на те, що поспіх, утома та непідготовленість членів комісії, а також відсутність представників партій "УКРОП" та "Партія ветеранів Афганістану" дадуть можливість проголосити та підписати сфальсифіковані документи без зауважень та підозр. У протокол внесли результати партій без зазначення відсотків голосів, документ оголосили, підписали та скріпили печаткою.

Під нічним протоколом від 4 листопада поставили підписи наступні члени комісії: голова Микола Свергунов ("Опозиційний блок"), заступник голови Валентина Губ (Піратська партія України), секретар Дмитро Жиляєв ("БПП "Солідарність"), Лариса Булка (ВО "Батьківщина"), Володимир Гальмаков ("Народний фронт"), Світлана Крамар (ВО "Батьківщина"), Валентина Макуха ("Народний фронт"), Тетяна Сербіна ("Опозиційний блок"), Тетяна Чаруха ("Радикальна партія"), Юрій Трубін ("БПП "Солідарність"), Світлана Черевко (ВО "Батьківщина"), Володимир Шаповал ("БПП "Солідарність"), Роман Юрченко (партія "Патріотичний рух"). Ніхто з підписантів протоколу тоді не залишив окремої думки щодо результатів виборів.

Однак після цього керівники одразу кількох партій заявили про невідповідність даних протоколу даним паралельного підрахунку голосів. Зокрема, до обласної ради пройшов "Опозиційний блок", хоча попередньо мав лише 3,93%, а "Блок Петра Порошенка "Солідарність" отримав 23,15% замість 17,53%.

За даним фактом поліція відкрила кримінальне провадження, а партія "Опозиційний блок" заявила, що на членів обласної виборчої комісії тиснуть.

5 листопада об 11:39 члени комісії підписали новий протокол з іншими даними з приміткою "уточнений", а попередня постанова втратила чинність. При цьому голова комісії був відсутнім, за деякими даними, він знаходився у місті Київ.

Вирок суду: зрада чи перемога?

У серпні минулого року членам ТВК оголосили про підозру та посадили під домашній арешт. А у травні  2018 р. суд виніс їм вирок – по 5 років в’язниці з позбавленням права займатись діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом на 2 роки. Однак, зважаючи на щире каяття та першу судимість, від відбування покарання членів ТВК звільнили, замінивши на випробувальний термін у 1,5 року. 26 червня судовий вирок вступив у законну дію. Виборче законодавство передбачає, що повноваження члена виборчої комісії припиняються достроково у зв’язку з набранням обвинувального вироку за вчинення злочину проти виборчих прав громадян. Однак повноваження двох членів комісії Центральна виборча комісія припинила у зв'язку з поданням про заміну місцевих організацій  політичних партій "Блок Петра Порошенка" та "Опозиційний блок".

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, справа членів Черкаської ТВК – одна з небагатьох, яка була доведена до суду та отримала вирок. Вперше покарання отримали члени саме територіальної виборчої комісії. Схоже покарання (1 рік умовно) за аналогічною статтею після виборів 2015 року в Житомирській області у 2016 році отримали голова та секретар дільничної виборчої комісії, які поза межами виборчої дільниці вносили зміни у завчасно підписаний всіма членами комісії протокол. Щоправда, дані про результати голосування були правдивими, члени ДВК лише виправляли недоліки, на які їм вказали члени районної виборчої комісії.  

Практика призначення умовного покарання, за словами Ольги Коцюруби, не є негативною, особливо, коли обвинувачені визнають свою вину. Утім така співпраця мала б викривати організаторів та замовників фальсифікації, адже на сьогодні жодного порушника засуджено не було. Поки що.

"Результати моніторингу судових рішень у кримінальних провадженнях, які ОПОРА проводила за результатами виборів 2015, 2016 року, підтверджують наступні  факти: на сьогодні так і не було практики притягнення до відповідальності замовників та організаторів виборчих злочинів; у той же час несуть відповідальність виконавці злочинів, які визнають свою вину. У виборчих справах велика частина судових розглядів завершується угодою про визнання обвинувачення, також типовим є призначення покарання у вигляді позбавлення волі з умовним відбуванням покарання", – зазначила Ольга Коцюруба.

Покарання та профілактика виборчих порушень

Статистика розслідувань виборчих злочинів після виборів 2015 року достатньо сумна: лише близько 15% закінчувались судовими вироками. Як правило, кримінальні провадження закривались уже на першому етапі розслідування. Причин для цього цілком достатньо: недосконалість законодавства, низька професійна підготовка та мотивація правоохоронців розслідувати порушення, політичний вплив на органи слідства та суди. Також часто самі громадяни не готові повідомляти про порушення.

Серед громадських організацій, які спостерігають за виборами, лише одиниці слідкують за розслідуванням резонансних порушень після виборів.

Напередодні масштабних президентських, парламентських та місцевих виборів Громадянська мережа ОПОРА розгортає мережу громадських омбудсменів із виборчих прав, які моніторитимуть та аналізуватимуть розслідування кримінальних справ щодо виборчих порушень, розроблятимуть рекомендації з удосконалення виборчого законодавства та надаватимуть правову допомогу із захисту прав виборців. Діяльність омбудсменів припадатиме на чергові президентські, парламентські та місцеві вибори, а також у міжвиборчий період.

Виборчі порушення, як правило, вчиняються навмисно (а у судовому рішенні щодо членів Черкаської ТВК неодноразово підкреслювалась умисність їхніх дій), бо порушник розраховує на уникнення покарання. Однак кожен має усвідомлювати, що за незаконну дію потрібно буде відповідати. Якщо не у вигляді тюремного строку, то у вигляді бездіяльної влади, продажних судів та неефективної правоохоронної системи.

Олена Логвиненко для INSIDER

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project