За сюжетом одного австралійсько-американського фільму, внаслідок епідемії планета Земля стає заселеною переважно вампірами. Нормальних людей залишилася мізерна кількість і через брак їжі вампіри опинилися під загрозою мутації і вимирання.  Рішення проблеми було випадковим і несподіваним. Виявляється, не смертельна доза сонячного світла здатна перетворити вампіра на людину. Основне тут – вгадати правильну дозу. Замало сонячного опромінення – ніякого позитивного ефекту, забагато – закономірна смерть. В українській політиці сюжети інколи менш примітивні, але однаково фантастичні. Головна ж схожість зі згаданим фільмом суто епізодична: в Україні удосконалюється антикорупційне законодавство і найважливіше тут, як і з ультрафіолетом, вибрати правильну дозу. 

В неділю, 9 червня набрав чинності Закон України з багатозначною назвою «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реалізації державної антикорупційної політики». Цими «деякими» законодавчими актами, до яких були внесені зміни, стали аж 30 законів і 2 кодекси. Основних нововведень декілька. 

Тепер декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру – починаючи з Президента і закінчуючи секретарем сільської ради – обов’язково мають оприлюднюватися на веб-сайтах або в офіційних друкованих виданнях – протягом 30 днів з дня їх подання. І ця інформація має бути доступною на сайті щонайменше протягом року. Це добра новина для активних громадян і організацій громадського контролю, які зможуть перевірити як очільники влади виконують цей обов’язок.

Податкові декларації відтепер підлягають перевірці за трьома ключовими критеріями: своєчасність подання декларації, наявність конфлікту інтересів, наявність логічних або арифметичних помилок. Перевіркою декларацій будуть займатися спеціально створені у структурах органів державної влади та органів місцевого самоврядування уповноважені підрозділи. Організувати процес перевірки має керівник відповідного органу. У разі виявлення ознак правопорушення уповноважений підрозділ повідомляє про це керівництво органу і правоохоронні органи. Або не повідомляє...

Простіше кажучи: керівник органу організовує перевірку, уповноважений підрозділ повідомляє керівника про її результати, і цей самий керівник вирішує, що робити з отриманою інформацією. Тобто контроль за достовірністю податкової декларації, наприклад, начальника управління міської ради здійснюватиме міський голова. Права рука контролює ліву?

Більше того, перевірятися будуть не всі декларації. Кандидати на пост Президента України, у народні депутати, у депутати місцевих рад та на посади місцевих голів – виключені з цього списку. Таким чином, Президент, депутати і місцеві голови будуть надалі робити вигляд, що подана ними декларація віддзеркалює їхній спосіб життя, а ми будемо робити вигляд, що їм віримо. Перевіряти як є насправді ніхто не буде, а  карати – тим більше. 

Тепер посадовцям потрібно декларувати витрати, які перевищують 80 тис. грн., а не 150 тис. грн. як було раніше. 80 тисяч – це добре. 150 тисяч – теж добре, але 80 краще. А взагалі б було логічно, якби мінімальний розмір витрат, який потрібно декларувати складав 15 тис грн. Це приблизно дванадцять мінімальних заробітних плат. Витратив більше – значить відірвався від простого народу, декларуй! 

Власне форма податкової декларації дещо розширилася. В декларації, як і раніше, зазначаються відомості про активи членів сім’ї до яких тепер належать і батьки, а не тільки особи, які перебувають у шлюбі, їхні діти або особи, які спільно проживають. Додатково декларанту потрібно вказувати як фактичне місце проживання, так і місце реєстрації. 

А вчиняти навіть найдрібніші адміністративні корупційні правопорушення посадовцям тепер точно буде невигідно. Відповідальність за таку нерозсудливість полягатиме у позбавленні пенсії державного службовця і отриманні пенсії на загальних підставах (сьогодні пенсія держслужбовця може сягати 9 тисяч гривень). Таким чином, ціна «помилки» дуже висока. Цілком ймовірно, що чиновник якому за надто різних і часто непередбачених обставин загрожує втрата пенсії держслужбовця може свідомо замовчувати корупційні діяння свого керівництва.  

З іншого боку, в Законі деталізовано норму про захист прав так званих інформаторів. Особа не може бути звільнена чи примушена до звільнення, притягнута до дисциплінарної відповідальності чи піддана з боку керівника або роботодавця іншим негативним заходам впливу (переведення, атестація, зміна умов праці тощо) у зв’язку з повідомленням нею про порушення вимог Закону іншою особою. Однак чи буде інформатор повідомляти про порушення, коли йому (їй) може загрожувати не звільнення, а втрата пенсії за несподіване порушення обмежень щодо одержання подарунка, наприклад.   

Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили правопорушення тепер стане відкритим для всіх. Міністерство юстиції на своєму веб-сайті має оприлюднювати відомості про осіб, які вчинили правопорушення протягом трьох робочих днів після їх внесення до реєстру. Таким чином, кожен зможе вільно ознайомлюватися і вивчати «чорний список» корупціонерів.

Не можуть посадовці мати у безпосередньому підпорядкуванні близьких осіб або бути підпорядковані близьким особам. До переліку близьких осіб тепер віднесено і прадіда і прабабу, і правнука і правнучку, і пасинка і падчерку, і осіб, які спільно проживають, але не перебувають у шлюбі.

Нарешті має стати реальністю антикорупційна експертиза нормативно-правових актів. Обов’язковій антикорупційній експертизі підлягають проекти нормативно-правових актів розроблені центральними органами державної влади. Проводити експертизу буде Міністерство юстиції і профільний комітет Верховної Ради (щодо законопроектів внесених народними депутатами). Методологія і порядок проведення такої експертизи ще мають бути розроблені Мінюстом. Також за власною ініціативою здійснювати громадську антикорупційну експертизу можуть фізичні, юридичні особи та громадські об’єднання. Наслідком антикорупційної експертизи стане те, що її результати будуть обов’язково розглянуті під час прийняття рішення щодо видання відповідного-нормативно правового акту. Що вкладається в поняття «обов’язково розглянуті» із Закону не зрозуміло. А ще у випадку виявлення корупційних факторів результати експертизи мають бути обов’язково оприлюднені. Очевидно, саме ця дія і матиме найбільший ефект.   

Отож повернемося до вампірів, дієвим інструментом спасіння яких стало світло. У ситуації згаданих змін до законодавства інструменти спасіння від корупції теж були вибрані правильно. Але лишаються сумніви чи достатньою буде доза антикорупційного опромінення, щоб перетворити корупціонерів на нормальних людей.