ЦВК зареєструвала міського голову Рівного Володимира Хомка кандидатом у народні депутати. Мер йтиме як самовисуванець по 152 виборчому округу з центром у Рівному.

Конкурентами міського голови у виборчих перегонах є десять кандидатів. Самовисунулися Вілен Мартиросян, Олег Червонюк, Микола Поровський, Віталій Грицак та Віктор Матчук. Від партій з мером змагатимуться комуніст - Микола Шумелянко, ударівець - Сергій Мініч, регіонал - Олексій Губанов, свободівець - Олег Осуховський та представник партії «Україна вперед!» - Олександр Поліщук.

homko-gubanov_1Повідомлення на сайті ЦВК про реєстрацію Володимира Хомка кандидатом у депутати викликало хвилю публікацій у рівненських ЗМІ щодо кулуарних домовленостей між мером та провладними силами. Рівненське агентство журналістських розслідувань «4Влада» опублікувала матеріал про те, що місце мера, у разі його перемоги на парламентських виборах, займе діючий заступник керівника облдержадміністрації, представник Партії регіонів Олексій Губанов. За даними журналістів, для реалізації цього плану, щоб обійти правило згідно якого виконуючим обов’язки має стати секретар ради, в апараті планують створити окрему посаду першого заступника. Про намір створити нову посаду для свого наступника розповів і сам міський голова.

Якщо припущення журналістів вірні, то стає зрозумілим для чого Партія регіонів висунула завідомо непрохідного кандидата Олексія Губанова по такому важливому округу як Рівне. Зважаючи на вищесказане, метою його участі у виборах є не посвідчення депутата, а перевірка своїх сил та здобуття стартового майданчика на майбутніх виборах мера. В такому випадку, партія влади де-юре підтримуватиме свого однопартійця, а де-факто зосередиться на підтримці Володимира Хомка. При цьому, статус самовисуванця допоможе мерові отримати голоси частини опозиційних виборців.

За іншою версією, спеціально запроваджену посаду першого заступника міського голови готують для лідера фракції ВО «Батьківщина» у Рівнераді Юрія Запорожця. Однак, такий варіант виглядає менш переконливим, оскільки опозиційні сили вже задекларували, що підтримуватимуть на виборах свободівця Осуховського. Тобто, Володимиру Хомку просто нема чого взяти у «Батьківщини» взамін на такий щедрий подарунок.

Роман Мартин
Фото: 4vlada.com