Один виборець - один голос. В цьому ключовий зміст принципу рівного виборчого права. Для наступних парламентських виборів в Україні принцип рівного виборчого права полягає в тому, що один виборець - два голоси. Бо один голос виборець віддає за кандидата в одномандатному мажоритарному окрузі, інший за партійних список в загальнодержавному окрузі. І з цим немає жодних проблем. Проблеми назрівали в так званому "законопроекті Єфремова", який було відхилено, коли опозиція і більшість у ВРУ пішли на переговори і проголосували за компромісний текст, який і став законом.

Так от "законопроектом Єфремова" пропонувалося, щоб виборці на закордонних виборчих дільницях голосували лише в загальнодержавному окрузі. Цю позицію тоді цілком справедливо критикували в експертному і політичному середовищі як порушення принципу рівного виборчого права. Врешті вона зникла в новому законі (№4061-VI). Тепер 438 тис. виборців за кордоном разом з іншими українцями будуть обирати депутатів в мажоритарних округах. Але якщо громадяни в Україні обиратимуть по мажоритарці представників свого округу (фактично регіону), то громадяни за кордоном обиратимуть парламентських представників від (!) Києва. Уявляю собі здивування заробітчан з галицького чи закарпатського містечка, які перечитуючи передвиборчу програму кандидата по мажоритарному окрузі побачать там гасла і обіцянки про захист інтересів виборців столичного регіону. Далі цікавіше. Обраний депутат мажоритарник зобов'язаний постійно підтримувати зв'язок з виборцями свого округу - проводити особистий прийом, вивчати громадську думку, інформувати виборців про свою депутатську діяльність, проводячи збори з виборцями не рідше двох разів на рік. Це ж "недоторканому" доведеться в безстрокову кругосвітню подорож вирушати, щоб не втрачати зв'язку з своїми виборцями, які розкидані щонайменше в 115 країнах світу - від Перу до Сінгапура. А ще в кожній з цих країн треба відкрити громадську приймальню з вивіскою українською мовою і посадити там помічника-консультанта. Українські платники податків радо компенсують ці витрати з державного бюджету. А які інакше виконати закон?

Щиро боролися за рівне виборче право, а вийшло що просто дозволили використати українських виборців за кордоном. Бо навіть маючи два голоси, насправді вони позбавлені можливості обрати до парламенту представника свого регіону.