Усім відомо, що державні структури майже стовідсотково програють приватним в ефективності. Однією з вагомих причин конкурентоспроможності вдалого бізнесу – це орієнтація на результат. Державні структури частіше орієнтуються на процес, від чого і з’являються тисячі новин про те, що робиться, а не про те, що зроблено. Зрозуміло, що є своя специфіка, але…

Зараз іде активна підготовка та затвердження програм розвитку області, які будуть впливати на зміни в нашому житті найближчі три–чотири роки. Чи в достатній мірі цим програмам приділяють увагу, досліджують, вивчають? Чи призведуть ці програми до відчутних результатів? Ці питання необхідно розглянути вже сьогодні.

У цей час відбуваються обговорення проекту Програми розвитку інформаційного простору  Черкащини на 2012–2016 рр. Одне з таких обговорень відбулося в експертному клубі CherkassyNews.tv, в  якому мені довелося взяти участь. Відразу хочу відзначити, що сама наявність таких обговорень – це вже великий крок і, можливо, навіть бажання влади дійсно зорієнтуватися на результат.

При ознайомленні зі змістом проекту цієї Програми виникало відчуття, що є бажання вирішити всі проблеми у сфері інформаційного розвитку, але проект Програми переважно орієнтований на процес. Слова «підтримати», «розвинути», «сприяти» по своїй суті ні до чого не зобов’язують і нічого не обіцяють. Окрім того, у тексті немає чітких механізмів досягнення результатів, не зрозуміло скільки ресурсів потрібно для реалізації планів і яким чином ці ресурси будуть використовувати. Відсутність опису таких потрібних  механізмів реалізації завдань ймовірно призведе до необхідності дофінансування цієї Програми в наступних роках. Приклади потреби такого додаткового дофінансування з бюджету діючих програм ми часто спостерігаємо, коли за державні кошти будують пам’ятники, дороги, мости, метро, чи реалізовують державні програми. Немає у Програмі й індикаторів, які дозволять нам зрозуміти, наскільки вдало було заплановано та реалізовано Програму. Як результат, ми не зможемо зрозуміти, чи ефективно використали бюджетні кошти, яких сьогодні так не вистачає у бюджеті.

Та незважаючи на згадані прогалини, варто зазначити, що шанси створити ефективну Програму все ж є! І є вони саме через готовність Управління інформаційної політики Черкаської облдержадміністрації до відкритого діалогу. Наскільки будуть враховані критика та пропозиції, які Управління отримає під час обговорень проекту Програми, буде залежати її ефективність.

Прикладом нерозуміння потреби орієнтації на результат, а бажання продемонструвати лише видимість процесу, є нещодавно поспішно прийнята Черкаською обласною радою програма «Село Черкащини – 2020». Проаналізувавши цю Програму, громадські діячі дійшли висновку, що вона неефективна й орієнтована на проїдання бюджетних коштів. Чому депутати обласної ради відкинули вимогу від громадської ради та експертів про зняття Програми з розгляду, а просто затвердили її? У цій ситуації ми спостерігаємо, що чиновникам вигідно працювати на процес, бо саме у такій роботі неефективні витрати ховаються за гучними назвами як «Село Черкащини – 2020»!

Детальніше: