Громадянська мережа ОПОРА оголошує відбір учасників на сертифіковану програму для громадських активістів, правозахисників – "Школа громадського омбудсмена із захисту виборчих прав", яка підготує кандидатів на посади регіональних омбудсменів із захисту виборчих прав, що працюватимуть 24 місяці (протягом грудня 2018 – грудня 2020 року). Діяльність  регіональних омбудсменів із захисту виборчих прав припадатиме на виборчі кампанії загальнодержавних виборів 2019 року, місцевих виборів 2020 року та міжвиборчий період.

Організатори програми: Школа права Українського католицького університету та Громадянська мережа ОПОРА за підтримки Європейського Союзу.

Завдання програми:

  • поширити серед учасників знання щодо змісту виборчих прав відповідно до національних та міжнародних стандартів;
  • розкрити склад порушень проти виборчих прав та відповідальність за них відповідно до чинного законодавства України;
  • надати учасникам практичні навички щодо належної фіксації доказів та фактів порушень виборчих прав, донесення цієї інформації до цільових аудиторій;
  • підготувати учасників до участі в судових процесах щодо порушень виборчих прав відповідно до процесуальних стандартів із врахуванням поточної відповідної судової практики.

Відбір учасників

За результатами відкритого конкурсу на навчання буде запрошено до 50 найбільш вмотивованих учасників із відповідною базою знань (орієнтовно по 2 з області). Важливу роль при відборі також відіграватиме професійне та політично нейтральне сприйняття апліканта в регіоні. Усі, хто успішно завершив навчання в Школі омбудсменів, отримають сертифікати за проходження курсу, видані УКУ та Громадянською мережею ОПОРА. Одного з двох представників від регіону – того, хто краще проявить себе під час навчання – буде номіновано на посаду громадського омбудсмена із захисту виборчих прав у відповідній області в 2018 – 2020 роках. На відбір кандидатів у омбудсмени впливає оцінка активності на заняттях та продемонстроване володіння матеріалами, прочитання яких передує курсу, якість виконаних домашніх робіт та дипломного завдання, а також готовність дотримуватися Етичного кодексу громадського обмудсмена.

Зміст програми та навчальний формат:

До 50-ти відібраних учасників буде поділено на дві групи слухачів курсу. Кожна з груп проходитиме навчання у два заїзди (перший – у серпні, другий – у жовтні 2018 року).

→  Формат програми: 5 модулів тривалістю 2 дні кожен

→  Період: серпень – жовтень 2018 року.

Початок програми: 17 – 22 серпня 2018 року.

Загалом навчальна програма охоплюватиме п’ять одно- або дводенних модулів для кожної з груп:

Модуль І "Виборчі права: зміст та загальна характеристика"

Модуль ІІ "Правопорушення проти виборчих прав"

Модуль ІІІ "Процесуальні аспекти збору та фіксації доказової бази стосовно правопорушень та злочинів проти виборчих прав"

Модуль IV "Судова практика щодо фактів порушень проти виборчих прав"

Модуль V "Медіа-зв’язки громадських омбудсменів та ЗМІ"

Своєрідним дипломним завданням буде проведення учасниками не менш одного глибинного інтерв'ю. Інтерв'ю з представниками слідчих підрозділів Національної  поліції та прокурори під наглядом та за технічної підтримки Громадянської мережі ОПОРА. Ці інтерв'ю будуть спрямовані на підготовку технічного завдання "Дорожньої карти" для забезпечення невідворотності покарання за злочини проти виборчих прав (зміни до законодавства, організаційно-адміністративний підхід до роботи працівників правоохоронних органів під час виборів, інституційні зміни, процедурні засади, необхідні інформаційні матеріали).

Вступ на програму

Учасники навчальної програми "Школа громадського омбудсмена із захисту виборчих прав" відбираються шляхом відкритого конкурсу за визначеними критеріями.

Ми шукаємо громадян України, які відповідають трьом критеріям:

  • є професіоналами середньої ланки та, як правило, мають принаймні п'ять років професійного досвіду в галузі правозахисту та/або виборів;
  • працюють аналітиками, експертами, радниками, адвокатами, фахівцями неурядових організацій або в приватній сфері;
  • зацікавлені в процесах трансформації держави, реформі правоохоронних органів та судів, справедливих виборах, додержанні прав людини і мали відповідний практичний досвід.

Не можуть брати участь у програмі:

  • особи, які працюють в органах державної влади та місцевого самоврядування;
  • мають представницький мандат;
  • представники політичних партій та окремих кандидатів;
  • особи, засуджені за вчинення важких, особливо важких, корупційних та виборчих злочинів.

Конкурсний відбір проходитиме в 2 етапи.

Першим кроком для участі у конкурсі на програму є заповнення до 1 липня 2018 року електронної форми, яка включатиме мотиваційне есе на тему «Найбільші проблеми виборчого процесу в Україні. Як їх подолати» та резюме кандидата. 

Комісія оцінюватиме результати анкетування та відбере кандидатів для проходження 2-го етапу конкурсу в формі співбесіди.

Дізнатись детальніше про мандат регіонального омбудсмена та заповнити електронну форму можна за посиланням.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project