24 жовтня відбулося засідання Рівненської міської виборчої комісії, яка розглянула скаргу кандидата в депутати до Рівненської міської ради від ВО «Батьківщина» Мітіна Юрія щодо розміщення оголошень про підвезення виборців на виборчу дільницю у день голосування. В результаті, виборча комісія прийняла рішення повернути скаргу без розгляду.

23 жовтня у під’їздах багатоквартирних будинків м. Рівне на вул. Курчатова були розміщенні оголошення, в яких йдеться про організацію підвезення виборців на виборчу дільницю. «Оголошення. Для зручності мешканців буд. №56, 58, 60, 62 (А, Б, В, Г, Д по вул. КУРЧАТОВА 25 жовтня 2015 р. буде організовано безкоштовний автобус для доставки виборців на виборчу дільницю №560955 (вул. Відінська, 46, дитячий садок № 28). Автобус марки Мерседес – Бенц – 609 Д, д/н 011-36 РО, колір білий. Відправка автобуса від «ІНСЕКО»: 10.00, 11.00, 12.00, 14.00», - йдеться у повідомленні.

Згідно тексту скарги, авто, яке зазначене у повідомленні, належить кандидату у депутати до Рівненської міської ради від БПП «Солідарність» Климуку Віктору. Під час засідання, Климчук Віктор підтвердив, що він є власником автомобіля, який, наразі, перебуває в користуванні іншої особи. Також кандидат зазначив, що не має ніякого відношення до оголошення та його змісту, і що у день голосування поїде рибалити.

В результаті засідання ТВК, скарга була повернута без розгляду скаржнику, оскільки була оформлена без додержання вимог законодавства.

0 25.10 rivne

0 25.10 rivne2

0 25.10 rivne3

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що у разі здійснення безкоштовного підвезення виборців такі дії з боку кандидатів, політичних партій будуть розцінені, як такі, що порушують виборче законодавство та мають ознаки непрямого підкупу виборців. Так, згідно ч. 4 ст. 60 ЗУ «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів(крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 % розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

За коментарями звертайтеся:
Анатолій Бондарчук
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області
+380969187408
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android