Громадянська мережа ОПОРА підвела підсумки спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням 2015 року. 

"В Сумській області партнерами ОПОРИ стали активісти громадської організації "Ліга захисту". Було здійснено 43 спостереження із наступних предметів: українська мова та література, англійська мова, математика, історія України у п’яти населених пунктах: Сумах, Конотопі, Охтирці, Шостці та Ромнах", - розповіла координатор спостереження на Сумщині Ірина Стегній під час прес-конференції, що відбулася 1 липня у прес-центрі SumyNews.

Спостерігачі відзначають, що цьогорічні особливості зовнішнього незалежного оцінювання загалом не вплинули на підготовку та проведення тестування, а в окремих випадках – фіксують їхню ефективність.

ЗНО цього року почалося дуже рано – 24 квітня тестуванням з української мови та літератури. Воно було обов’язковим для усіх випускників загальноосвітніх навчальних закладів, оскільки його результати зараховуються як державна підсумкова атестація, а також є обов’язковими для вступу до вищих навчальних закладів.

Зростанню явки та більшій організованості проведення ЗНО сприяв факт централізованого довезення учнів шкіл до пунктів тестування - особливо це стосується учасників із сіл, які проходили ЗНО у районних центрах. Також спостерігачі відмічають зменшення кількості абітурієнтів, які прийшли на пункт тестування без обов’язкових документів: сертифіката, паспорта чи запрошення-перепустки. На Сумщині всього сім абітурієнтів не були допущені до написання тестів через те, що забули необхідні документи.

Розширення мережі пунктів тестування потребувала залучення одночасно до проведення ЗНО великої кількості педагогічних працівників. Але в Сумській області всі вони буди професійно підготовлені і добре організували процес.

Також новацією цьогорічного ЗНО була наявність двох рівнів завдань з української мови та літератури – базового та поглибленого. Так, абітурієнти при реєстрації повинні були обирати рівень завдань, які бажають виконувати. Оскільки наявність поглибленого рівня передбачала дещо складнішу процедуру (додаткова технологічна перерва), були побоювання щодо однакового їх застосування на різних пунктах тестування. Наприклад, у Сумському державному університеті (Корпус 1) виникла плутанина із зошитами для поглибленого тестування та звичайного. Розібратися з зошитами вдалося лише за допомогою уповноваженого від ХЦОЯО.