30 червня у Дніпропетровську в рамках проекту «Громадські консультанти» пройшло засідання круглого столу, метою якого стало виявлення проблем 24, 25 і 31 виборчих округів та напрацювання способів їх вирішення.

Ініціаторами обговорення стали керівник Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській області громадські консультанти, а також місцевий координатор житлово-комунальних програм ОПОРИ. Окрім того, участь у заході взяли представники інших місцевих громадських організацій, а також Владислав Романов – помічник народного депутата України Максима Курячого.

Оскільки важливими проблемами виборців залишаються питання житлово-комунальної сфери, акцентувались на необхідності їх першочергового розгляду: «Сьогодні однією з найголовніших місцевих проблем є непідготовленість Дніпропетровська до проведення житлово-комунальних реформ. До того ж з 1 липня вступає в дію Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку», а мешканці міста небагато знають про це нововведення. У зв’язку з цим виникає чимало супутніх неясностей, що згодом можуть викликати соціальні збурення».

Експерти звернули увагу на те, що міськрада має запропонувати новоствореним ОСББ програму солідарної участі, згідно з якою місцева влада стимулюватиме співвласників будинків впроваджувати механізми енергозбереження через часткове фінансування енергоефективних заходів. Серед них можуть бути, на думку експерта, освітлення сходин у під’їздах багатоквартирних будинків, встановлення датчиків руху, заміна ламп тощо. Це, за словами експерта, дозволить заощадити до 85 % коштів, які власники будинку витрачають на електроенергію для освітлення будівлі і прибудинкової території.

У свою чергу, Владислав Романов, підтримавши пропозицію, запропонував розробити програму для ОСББ, що передбачатиме забезпечення об’єднань не «рибою, а вудочкою», тобто не бюджетними коштами, а механізмом, який дозволить фінансувати енергоефективні заходи в багатоповерхівках.

Як приклад такого механізму Владислав Романов навів можливість розподілу коштів за парко-місця на прибудинкових територіях між фондом ОСББ та місцевим бюджетом в пропорції 50/50. У цьому, на його думку, будуть зацікавлені і ОСББ, і міська влада. Крім того, це усуне можливість розвитку корупційної схеми.