Вашій увазі пропонуємо огляд активності у травні трьох депутатів-мажоритарників Вінницької області – Олексія Порошенка (ОВО № 12), Івана Мельничука (ОВО № 14) та Руслана Демчака (ОВО № 18).

Народний депутат України від 12-го виборчого округу Олексій Порошенко (Блок Петра Порошенка «Солідарність») відвідує свій округ 1-2 рази на місяць і час від часу бере участь в різноманітних публічних заходах – святкуваннях, спортивних та культурно-освітніх подіях. За інформацією помічників, часто зустрічається із вдовами загиблих бійців АТО. Наприкінці червня Олексій Порошенко перебував у відпустці без збереження заробітної плати, тому не проводив особистого прийому у дні, відведені для цього Верховної Радою. Парламентська активність депутата теж не була надто продуктивною – в травні Олексій Порошенко подав лише 1 депутатський запит та виступив співавтором однієї законодавчої ініціативи. Депутат не активний у соціальних мережах та не практикує регулярних публічних звітів про результати своєї роботи.  (детальна інформація про ОВО 12 на сайті rada.oporaua.org)

Більшість часу Іван Мельничук перебуває у Києві і, за словами помічника, активно працює в Комітеті Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції. Прийом громадян від його імені здійснюють помічники, які допомагають зконтактувати з депутатом. За словами помічників, нардеп буває в окрузі 1-2 рази на місяць. У народного депутата Івана Мельничука (ВО № 14) є приймальня, що знаходиться у місті Літин, вул. Леніна, 36. Приймальня працює з 10 до 16 години. На цей час функціонує лише одна приймальня в окрузі. У приймальні завжди відповідають на питання та надають потрібні консультації. Також, завжди відкриті до комунікації і помічники народного депутата. Проте, зазначимо, що народним депутатом Іваном Мельничуком не було дотримано положення Закону щодо особистого прийому громадян: згідно з п. 14 ст. 24. Закону «Про статус народного депутата» народний депутат зобов'язаний проводити особистий прийом громадян у дні, визначені Верховною Радою України для роботи з виборцями. У травні Іван Мельничук не проводив особистого прийому у приймальні, хоча, за словами помічника, був в окрузі і вирішував проблеми громадян. В цілому, Іван Мельничук активний у законотворчій роботі й регулярно звертається з депутатськими запитами до різноманітних установ і відомств.  (детальна інформація про ОВО 14 на сайті rada.oporaua.org)

Діяльність народного депутата України Руслана Демчака можна вважати досить активною та спрямованою на вирішення проблем в окрузі. Нардеп часто буває в окрузі, проводить особисті прийоми та комунікує з виборцями. Приймальні народного депутата працюють в усіх п’яти районних центрах виборчого округу № 18 (в містах Іллінці, Липовець, Немирів, Погребище та Оратів). В усіх приймальнях відповідають на дзвінки і надаються виборцями потрібні роз’яснення та консультації. Руслан Демчак буває щонайменше один раз на місяць у кожному із районів 18 виборчого округу, де проводить зустрічі з представниками місцевої влади, учасниками АТО, громадянами, які звертаються до приймалень. Протягом травня Руслан Демчак зареєстрував лише один законопроект у співавторстві з іншими народними депутатами. Окремого публічного звіту про результати своєї роботи депутат не презентував. (детальна інформація про ОВО 18 на сайті rada.oporaua.org)