3 травня в Запоріжжі за ініціативи представника Громадянської мережі ОПОРА Ярослава Храпського було відкрито пункт прийому батарейок.

Спеціальне місце для збору відпрацьованих елементів живлення було облаштоване в приміщенні Державного регіонального проектно-вишукувального інституту «Запоріждніпроводгосп», що знаходиться за адресою: пр. Леніна, 105 (зупинка транспорту – пл. Пушкіна). 

001003

Коментуючи цю ініціативу, Ярослав Храпський висловив жаль з приводу того, що більшість мешканців Запоріжжя навіть не здогадуються, яку шкоду довкіллю завдають неправильно утилізовані, а тим паче – викинуті десь у природному середовищі батарейки.

«Використана батарейка просто таки переповнена шкідливою хімією. При потраплянні в природне середовище одна батарейка може забруднити, за даними науковців, 400 літрів води або 20 квадратних метрів ґрунту. Чи помічали ви, що на батарейках малюють перекреслений контейнер – тобто викидати у сміття їх не можна. Їх варто здавати в спеціальні пункти прийому, звідки їх потім відвозитимуть на переробку. Один з таких пунктів ми з активістами ОПОРИ за підтримки проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» облаштували в Інституті Водних ресурсів, аби мешканці Запоріжжя також мали можливість здавати відпрацьовані батарейки», - зазначив Я. Храпський.

Як відомо, в Європі є лише три заводи, які можуть переробляти батарейки і приймають їх без попереднього сортування. Один із них розташований у Німеччині, другий — у Франції. А у 2011 році третій завод відкрився і в Україні — це Львівське державне підприємство «Аргентум».

Докладнішу інформацію стосовно розташування пунктів прийому батарейок у своєму місті можна отримати з інтерактивної карти на порталі «ЖИТЛО»: http://zhytlo.in.ua/ua/punkti_prijomu_vikoristanih_batarejok.html. Також усі бажаючі можуть внести на карту доповнення – вказати адреси відомих їм пунктів прийому використаних батарейок.   

 

Місцевий координатор житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

Катерина Коротченко

тел.. 050 500 65 77