14 квітня у Краматорську Донецької області відбулися публічні громадські слухання проекту рішення Краматорської міської ради «Про затвердження Плану дій Сталого Енергетичного Розвитку міста Краматорськ до 2030 року». Захід пройшов за підтримки Краматорської міської ради, Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» та Громадянської мережі ОПОРА.

IMG 3516

План дій Сталого Енергетичного розвитку міста Краматорськ до 2030 року (ПДСЕР) розроблено з метою зменшення викидів вуглекислого газу, ефективного використання енергетичних ресурсів, зменшення видатків на утримання бюджетних установ та на виконання рішення міської ради Краматорська від 03. 10. 2012 № 20/VI-37 «Про приєднання до Європейської ініціативи «Угода мерів»», ініційованої Європейською Комісією, від 15.01.2009 року, відповідно до ст. 626, 629.

Під час громадських слухань було представлено План дій сталого енергетичного розвитку міста Краматорськ. Модератором заходу виступив заступник міського голови міста Краматорськ Андрій Панков. Він підкреслив, що енергомодернізація міста – одне з першочергових завдань міської влади, і значну допомогу в цьому питанні за останні роки уже надавали міжнародні організації.

«В рамках програми впровадження енергоефективності в бюджетних будівлях в 2013 році був реалізований проект з  залучення коштів від міжнародних організацій, це три мільйони гривень на шість років . В рамках проекту ми замінили вікна в школах та дитячих садочках, встановили прилади обліку та терморегуляції, обліку теплової енергії і на сьогоднішній день ми кожного року економимо 600-800 тисяч гривень. Зараз розглядається подібний проект на три мільйони гривень на шість років на енергозберігаючі заходи в медичних будівлях: лікарнях та пологових будинках», – зазначив А. Панков. Також було зазначено, що прийняття ПДСЕР Краматорська дасть змогу залучити додаткові грантові кошти – наприклад, Європейська програма SuDEP готова виділити 1 млн. євро гранту на модернізацію підстанції ТТУ, – а також залучити додаткові інвестиції у сферу енергетичної ефективності та виробництва чистої енергії у місті

Власне План дій Сталого Енергетичного розвитку Краматорська представляли громадськості заступник директора КП «Міст» з інвестиції Дмитро Розмаріцин та  координатор проектів із сталої енергетики Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Олександр Ніколаєнко.

Доповідаючи стосовно ПДСЕР Краматорська, Д. Розмаріцин підкреслив, що розробка плану стала можливою завдяки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР), містом-партнером котрого Краматорськ став із квітня 2014 року. Доповідач зазначив, що зі всіх міст сходу України – принаймні Харківської, Донецької та Луганської областей – лише Краматорськ спромігся стати партнером Проекту МЕР.

«В основу інвестиційних проектів ПДСЕР Краматорська покладені проекти Муніципального енергетичного плану Краматорська, а також нові проекти комунальних підприємств міста та пропозиції місцевих енергосервісних компаній. Розробку самого проекту ПДСЕР здійснило ТОВ «ЕСКО «Екологічні системи», м. Запоріжжя, на підставі проведених досліджень компанією «Оптім Енерго», м. Харків, із залученням болгарського методологічного центру ЕнЕфект», - зазначив Д. Розмаріцин, підкреслюючи високий професіоналізм та незаангажованість розробників.

«Остаточне прийняття Плану дій Сталого Енергетичного розвитку міста Краматорськ до 2030 року, як можна передбачати, дозволить чітко визначити стратегію енергетичного розвитку міста на найближчі 15 років. Ми очікуємо, що затвердження ПДСЕР значно полегшить залучення зовнішніх інвестицій для вирішення екологічних проблем та проблем енергозбереження у Краматорську», - підсумував Д. Розмаріцин.

В свою чергу, О. Ніколаєнко докладно зупинився на подробицях діяльності Проекту МЕР, і серед очікувань від Проекту назвав, зокрема, заощадження 266 млн. кубометрів природного газу та скорочення викидів вуглекислого газу на 500 000 тонн. Значна частина цих очікувань ґрунтується на впровадженні ПСЕДР Краматорська, серед енергетичних цілей якого зазначається зниження в 3 рази потреби в тепловій енергії на опалення в 487 житлових та 119 громадських будівель, зниження в 10 разів споживання природного газу в системі теплопостачання та заміщення 260 ГВт∙год електроенергії з невідновлювальних джерел (енергоринку) за рахунок будівництва електростанції на відновлювальних джерелах енергії (ВЕС, СЕС). Стосовно викидів СО2, то  до 2030 року, в разі виконання ПДСЕР, заплановано їх зниження на 61% від базового 2012 року.

«Досягнення енергетичних цілей забезпечить суттєве зниження залежності Краматорська від дорогого і дефіцитного природного газу, а також від електроенергії з невідновлювальних джерел», – зазначив у свою чергу Д. Розмаріцин.

Також серед наслідків прийняття ПДСЕР у Краматорську в економічному розрізі доповідач назвав зниження платежів на оплату паливно-енергетичних ресурсів у витратній частині бюджету міста, збільшення приватних інвестицій у модернізацію комунальної інфраструктури міста та збільшення податкових надходжень за рахунок розвитку місцевого бізнесу, ринку матеріалів та обладнання. В соціальному розрізі також передбачається ряд дуже суттєвих позитивних наслідків, серед яких: стабілізація темпів зростання тарифів на теплову енергію та електроенергію для краматорців, подовження строку експлуатації багатоповерхових будівель міста на 50 років та збільшення кількості робочих місць за рахунок людського ресурсу, який необхідно буде залучити для реалізації Плану.

Детальніше з Планом дій сталого енергетичного розвитку міста Краматорськ можна ознайомитися нижче:

 

 

З презентаційними матеріалами доповідачів можна ознайомитися нижче: 

 

За коментарями звертайтесь: 

Богдан Горобчук,

прес-секретар житлово-комунальних програм

Громадянської мережі ОПОРА

063 583 52 80