Спостерігач ОПОРИ зафіксував пошкодження агітаційних білбордів кандидатів у Президенти Сергія Тігіпка та Валерія Коновалюка. На білбордах помітні яскраві сліди червоної фарби.

 Факт пошкодження агітаційних білбордів є кримінальним втручанням у виборчий процес та порушує ч.1 ст.157 Кримінального кодексу України «Перешкоджання здійсненню виборчого права або права брати участь у референдумі, роботі виборчої комісії або комісії з референдуму чи діяльності офіційного спостерігача».

У Житомирській обласній організації Партії регіонів до інциденту ставляться негативно. Голова організації Андрій Дяченко зазначає: «Дуже погано, що люди опускаються до такого. Якщо ми будуємо демократичну країну, то все має бути в рамках закону, незалежно від того чий це агітаційний матеріал».

Агітаційні білборди та намети кандидата у Президенти України Сергія Тігіпка з’явились на вулицях Житомира після травневих свят. Білборди Валерія Коновалюка розміщені в Житомирі вже більше місяця.

tigipkoserhiu\

Konovaliuk 1

 

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.