Спеціально для "Голос України" підготувала Олена Чудінович

Рівняни продовжують впроваджувати енергозберігаючі заходи завдяки Муніципальній програмі сталого розвитку міста. Серед таких і ОСББ «Соборна-32».

– Причиною створення ОСББ став «колективний захист» від забудови поруч: на місці старої медичної бібліотеки хотіли збудувати великий житловий будинок, забрали навіть дитячий майданчик, – розповідає голова правління об’єднання Ірина Романенко. – Тож у 2008 році з’явилося наше ОСББ. І саме тоді в нашому місті стартувала Муніципальна програма сталого розвитку Рівного на 2009 – 2012 роки. Участь у ній дозволила нам найперше забезпечити безпечне енергопостачання будинку. Ми реалізували проект з ремонту системи енергопостачання, загальне співфінансування скалало: 16 відсотків – внесок громади, 84 – муніципалітету.  

– Ми замінили всі лампочки на енергозберігаючі. На кожному поверсі зробили маленькі електрощитові, до яких виходить кожна квартира. І в разі чого – там спрацьовує захист. Крім того, з кожної квартири окрема лінія йде до щитової у підвалі. Маємо подвійний захист, – пояснює Ірина Романенко. – Відтоді лише одного разу відключилось два тумблери.

Перший реалізований проект став надважливим з декількох причин: він заклав фундамент для майбутніх енергозаходів та «зрушив свідомість» жителів, які вважали, що для них все повинен зробити хтось інший (особливо у цьому були переконані старші люди, зокрема, пільговики).

Наступний проект по заміні труб водопостачання і каналізації, а також ремонту підвалу реалізували у 2010 році в рамках Програми розвитку ООН в Україні. Внесок громади склав 20 відсотків від загальної вартості проекту (210 гривень з однієї квартири). А вже у 2012-ому почали утепляти будинок: реалізували проект із заміни вікон на металопластикові і встановили вхідні тамбурні двері. Співфінансування забезпечували ПРООН, міський бюджет та громада – 20 відсотків (230 гривень – внесок з однієї квартири). У 2015 році мешканці уклали договір з «Рівнетеплоенерго», а вже через рік підприємство в рамках реалізації інвестиційної програми безкоштовно встановило в багатоповерхівці лічильник.

25 07 17 01

– Наймасштабнішим – 698 тисяч гривень – для нас став проект з утеплення будинку, який реалізували торік. Документи розробили за власний рахунок (а це близько 30 тисяч гривень), розділивши суму по загальній площі квартир, – розповідає голова правління ОСББ «Соборна-32» Ірина Романенко. – У підсумку ОСББ сплатило лише 15 відсотків від загальної вартості проекту. Співфінансування за Муніципальною програмою становило 30 відсотків. На цих же 30 відсотків ми взяти «теплий кредит» у банку. В кінці листопада ми закінчили утеплення, а в кінці грудня отримали компенсацію майже у 50 відсотків. Один квадратний метр обійшовся мешканцям у 62–63 гривні. Знову ж таки, всю суму розділили відповідно до площі квартир. Моя квартира найбільша – 90 квадратів – і це коштувало мені 5,5 тисячі гривень.

За словами голови правління, за цей опалювальний сезон у її квартирі з автономним опаленням зекономили 500 кубометрів газу, хоча й зима була холодною. У квартирах мешканців стало тепліше на 3–4 градуси.

У цьому році об’єднання вже розробило кошторис на новий проект – встановлення фланцевих вентилів та засувок у чугунних напірних трубах в під’їздах, щоб у теплі дні їх відключати, зменшуючи витрати тепла. Вартість проекту 3 тисячі гривень, співвласники реалізовують його за власні кошти. Так само за власні кошти виготовили документи на приватизацію землі, у планах – ремонт даху та виведення газових стояків назовні.