Спеціально для "TheNews" підготувала Олена Чудінович

Чимало ОСББ досягли успіху та енергонезалежності після свого створення. Однак обʼєднуються не лише співвласники, а й цілі об’єднання, створюючи так звані асоціації. Про одну з таких асоціацій розповість Громадянська мережа ОПОРА.

Львівська Асоціація ОСББ «Оберіг» створена в лютому 2009 року. До її складу входить п’ять об’єднань:«Стрийська 87», «Стрийська 87 – а», «Стрийська 89», «Стрийська 91» та «Стрийська 93». Усі вони однакові за свою структурою, проте у кожного різна історія.

ОСББ «Стрийська 93»

29 05 17 05

Це об’єднання можна назвати першопрохідцем –у 2014 році ОСББ перше у Львові отримало кредит на енергозберігаючі заходи (заміна труб опалення). Кредит надав банку «Львів» і на той час жодного відшкодування не було. Не було й «теплих кредитів». Однак, співвласникам вдалося втілити свої плани.

За словами голови Асоціації Стефанії Климко, рішення прийняли відразу – за 15 хв зібрали підписи. Вибір був таким: або брати кредит, або наступної зими будинок розвалиться. Тому рішення стало очевидним і мешканці погодилися.

«Ризики були великі. Кредит взяли на 50 тис. грн терміном на 5 років. Усі роботи обійшлися у 100 тис. грн. Але якби ми брали кредит через рік, то ця сума зросла б утричі і роботи обійшлися б у 300 тис. грн[за рахунок інфляції]. Тобто, ми зекономили 200 тис. грн, при цьому відсотки за п’ять років склади всього 25 тис. грн», – зазначила голова Асоціації.

Наступний кредит, проте вже за Державною програмою, об’єднання оформило у 2016 році. Цього разу – на утеплення фасаду. Загальна сума кредиту становила 1 млн 950 тис. грн, а відшкодування склало 1 млн 100 тис. грн. При цьому, відшкодування мало були значно більшим. Справа в тому, що максимальне повернення коштів за умовами міській програмі 400 тис. грн, і, враховуючи розмір кредиту, воно повинно було становити 570 тис. грн.

ОСББ «Стрийська 91»

29 05 17 02

У 2015 році об’єднання також зробило крок назустріч енергозбереженню, замінивши вікна на нові енергозберігаючі. Для цього співмешканці взяли участь у двох програмах підтримки: Урядовій програмі (оформивши «теплий кредит») та місцевій програмі «Теплий дім», що відшкодовувала відсотки від основної суми (тіла) кредиту.

«У будинку ІТП [індивідуальний тепловий пункт] встановлений. Першочергово хотіли утепляти фасад. Так і сума кредиту стала б більшою. На той час міська програма відшкодовувала 15 % від тіла кредиту, але обмежувала кредит у сумі [не більше 100 тис. грн]. Тому почали з вікон. А ще їхня заміна дала 10 % економії тепла і захищеність від шуму та газів», – акцентувала пані Стефанія.

Ось так ОСББ «Стрийська 91» оформило кредит на заміну вікон загальною сумою 230 тис. грн. З них відшкодування по двох програмах склало 180 тис. грн: 40 %  –  держава від вартості матеріалів та 30 %  –  відшкодування міста.

У травні 2016 року співвласники об’єднання почали обговорення наступного кроку – кредиту на утеплення фасаду. Справді, аналогічний будинок, який не замінив вікна, сплачував за тепло на 10 % більше. Жителі переконались, що дійсно працює відшкодування від держави. А у разі, якби не було відшкодування – частина коштів покриватиметься економією тепла в опалювальний період, а саме 8-9 грн на кв. м. Тобто ризику великого не було.

Кредит оформили на суму 1 млн 50 тис. грн. З цих коштів загальне відшкодування по програмах склало 711 тис. грн. При отриманні перших платіжок побачили реальну економію тепла – 10-11 грн за кв. м.

У середині липня розпочали утеплення з глухої стіни будинку. Після цього будинок, звичайно ж, перевтілився.«Тільки заради того, щоб будинок мав такий вигляд – варто було брати кредит», – такими були відгуки мешканців.

ОСББ «Стрийська 89»

Об’єднання частково повторило долю будинку №91. Через два тижні після того, як ОСББ «Стрийська 91» оформило кредит, також підписали договір на заміну вікон. Умови для отримання «теплого кредиту» були ті ж.

Цьогоріч співвласники зібрали підписи щодо рішення утепляти будинок. Якби кредит оформили у 2016 році, мешканці зекономили б до 400 тис. грн на вартості матеріалів та вартості робіт.

ОСББ «Стрийська 87»

Третім об’єднанням, яке взяло кредит на заміну вікон, стало ОСББ «Стрийська87». Його співвласники виявили ініціативу всього через місяць. І лише цей місяць приніс мешканцям клопоти у 34 тис. грн. Тобто, заміна вікон, яка коштувала двом попереднім об’єднанням 230 тис. грн, тепер потребувала на 34 тис. грн більше через інфляцію.

«Виграшним для об’єднання стала кількість субсидіантів. Завдяки цьому відшкодування від держави становило вже не 40 %, як у попередніх, а 45 % від вартості матеріалів. Так ОСББ і покрило різницю», – пояснила голова правління.

ОСББ «Стрийська87а»

29 05 17 04

Співвласники об’єднання не можуть оформити жодного кредиту на заходи енергозбереження, оскільки заборгованість по будинку складає 55 тис. грн. При цьому одна квартира «винна» 35 тис. грн. А для отримання кредитних коштів банк вимагає 85-95 % проплати. За словами голови, Асоціація має намір подавати до суду щодо виселення цього мешканця з квартири за несплату комунальних послуг, тобто позбавити його власності.

  ОСББ «87-а» ОСББ «87» ОСББ «89» ОСББ «91» ОСББ «93»
2014 рік         Кредит на заміну труб опалення
2015 рік   «Теплий кредит» на заміну вікон «Теплий кредит» на заміну вікон «Теплий кредит» на заміну вікон  
2016 рік       «Теплий кредит» на утеплення фасаду «Теплий кредит» на утеплення фасаду
2017 рік     Оформлення кредитного договору по утепленню    
Тариф,
грн/м2
4,05 4,65 4,70 4,16 4,15
Додатково на виплату кредиту,
грн/м2
      3,00 5,00

Відчутна економія

Без сумнівів, економія є. Порівняти просто – будинки однакові, квартири однакові, а суми у платіжках різні. Економія тепла, де замінені вікна – 10 %, після утеплення економія склала 38-45 % (у порівнянні з тими, де замінені вікна) та 40-45 % (порівнюючи з ОСББ «Стрийська 87-а»).

Економія досягається також за рахунок передчасного погашення кредитів. Третина кредитного платежу йде на погашення тіла кредиту, а дві третіх – на сплату банківських відсотків. Для прикладу, за 10 років двокімнатна квартира має сплатити 5 тис. грн, а враховуючи відсотки – сума складе 15 тис. грн. Тож співвласники намагаються швидше виплатити.

Об’єднання Асоціації «Оберіг» докладають максимум зусиль для енергозбереження своїх помешкань. Різні заходи, різна економія, проте одна мета – стати якомога енергонезалежними. І їм це вдається.