Спеціально для Сайту міста Рівне підготувала Олена Чудінович

У Рівному кількість об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) безперервно зростає. Люди стають свідомими господарями та спільно працюють заради власного затишку. Сьогодні місто налічує близько півтисячі ОСББ: частина з них новостворені, але є ті, хто вже роками змінює свій комфорт. Про історію одного з них дізнавалась Громадянська мережа ОПОРА.

Такі різні будинки – близнюки

ОСББ «Мельника-6» знаходиться, відповідно, по вул. Андрія Мельника, 6. Поблизу розташований такий же за конструкцією будинок № 4. Головна різниця між ними – будинок під номером 4 тільки зараз наздоганяє втрачене (об’єднання створене у грудні 2016 року). Головою правління нині обох об’єднань є Анатолій Овчинніков.

Як і для більшості, процес об’єднання співвласників та створення ОСББ був тривалим. Не завжди вдавалося переконати мешканців. «Сім років тому я пропонував усім трьом будинкам (Мельника, 2, Мельника, 4 та Мельника, 6) створити об’єднання – щоб був один голова правління, один двірник. Адже у нас сумісна прибудинкова територія. І це економніше та краще. На жаль, люди не почули, люди зневірені, вони боялися. Боялися всього нового», – каже Анатолій Михайлович.

Однак не побоялися нововведень жителі Мельника, 6. Після створення ОСББ вони самі стали джерелом цих змін.

23 01 17 07

Робота приносить результати

Об’єднавшись, співвласники розпочали плідну та довгу роботу. Самостійно вони:

  • зробили ремонт у під’їзді (побілили стіни, пофарбували, змінили поручні);
  • у під’їздах замінили вікна на енергозберігаючі металопластикові;
  • утеплили технічний поверх;
  • зробили косметичні ремонтні роботи у підвалах;
  • провели проводку у підвалах;
  • встановили енергозберігаючі лампи з плафонами;
  • замінили поштові скриньки тощо.

Як і будь-яке свідоме об’єднання, ОСББ «Мельника-6» вирішило скористатися місцевими програмами підтримки енергозберігаючих заходів. Вони передбачають співфінансування загальної вартості проекту (внесок влади міста складає до 80 %).

  • ПРООН (Програма розвитку ООН)

У 2013 році співвласники «Мельника-6» замінили труби холодного, гарячого водопостачання, водовідведення і теплопостачання.

  • Муніципальна програма сталого розвитку м. Рівного на 2013 – 2017 роки

Об’єднання реалізувало масштабний проект з утеплення фасаду будинку («Капітальний ремонт житлового будинку № 6 по вул. А. Мельника в м. Рівне»). Проект тривав протягом двох років, 2015 – 2016 роки.

Цьогоріч співвласники знову подали проектну заявку для участі у Муніципальній програмі. Наразі у пріоритетах утеплення цоколю, встановлення дверей до підвальних приміщень і тамбурних дверей, а також відмостку фундаменту й дах.

Найважливіші досягнення – економія, комфорт та щасливі люди

Коли мова йде про економію, голова правління порівнює ОСББ «Мельника-6» та ОСББ «Мельника-4» однакові: 10-поверхівки по 80 квартир кожна. Однак ціна за споживання енергоресурсів різна.

«Економія після утеплення – 30 %. Це у порівнянні з четвертим будинком. Для прикладу, якщо у них місячне споживання 70 Гкал, то у нашому – 50 Гкал. Ось і економія», – говорить пан Анатолій.

Комфортні умови ОСББ «Мельника-6» також важко не помітити. Проте, за словами голови правління, це досягнення і напрацювання багатьох років сумлінної праці. «У нас вже справді об’єднана громада. Коли підходиш до будинку – бачиш чистоту і порядок. Я розумію, що декілька років тому такого ще не було. Зате зараз – громада», – наголошує голова правління.

І, мабуть, найважливіший компонент – свідомі люди. Співвласники будинку, які розуміють і знають, що роблять для себе. Вони усвідомлюють, що створюють комфортні умови для своєї сім’ї та дітей.

Ось так щоденна праця, постійні розмови та пояснення, залучення до чогось спільного і великого допомагає змінювати свідомість людей. «Усе в твоїх руках, в голові. Те, як ти думаєш, як себе поводиш і яку ти береш у цьому участь. Варто зрозуміти, що без тебе голова правління нічого не вартий. І що крім тебе цього ніхто не зробить», – додає Анатолій Овчинніков.