Спеціально для рівненського порталу "ВСЕ" підготувала регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА.

18 березня у Рівному відбудеться громадське обговорення Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста (ПДСЕР) до 2020 року. Рівняни матимуть змогу не тільки висловити свої побажання та бачення щодо розвитку міста, а й вплинути на процес його формування.

Місто Рівне 26 липня 2012 року підписало Угоду мерів і тим взяло на себе зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії. Відповідно до зобов’язань Рівне та інші міста-підписанти прагнуть скоротити викиди CO2 щонайменше на 20% до 2020 року.

18 грудня 2014 року Рівне вже подало ПДСЕР, однак зараз в документ вносяться зміни. Цей документ не потрібно вважати жорстким. Зі зміною обставин, а також з появою результатів та певного досвіду внаслідок проведених дій, може виявитись корисним чи навіть необхідним регулярне внесення у план змін. Що зараз і відбувається.

Проте це не означає, що документ можна вважати рекомендаційним. Коли мине два роки після подання містом ПДСЕР Угоді мерів, потрібно буде надати інформацію про стан виконання документу.

ПДСЕР до 2020 року стане основним стратегічним планом міста з впровадження заходів, які дозволять скоротити споживання енергоресурсів, і як наслідок, зменшити викиди у навколишнє природне середовище шкідливих речовин, поліпшити екологічний стан міста, впроваджувати альтернативні джерела енергії. Виконання ПДСЕР стане запорукою внесення своєї невеликої часточки в поліпшення кліматичної ситуації у світі.

План дій зі сталого енергетичного розвитку є головним документом, що показує, яким чином сторони, які підписали угоду, виконуватимуть зобов’язання до 2020 року. У цьому документі використовуються результати Базового кадастру викидів для визначення найкращих сфер та можливостей застосування дій з метою досягнення запланованих показників щодо зменшення СО2 на місцевому рівні.

План дій зі сталого енергетичного розвитку міста включає в себе основні сектори, а це:

  • будівлі (у тому числі новобудови і санація старих будівель);
  • муніципальна інфраструктура (міське теплозабезпечення та вуличне освітлення);
  • міський транспорт;
  • промисловість та підприємництво.

Для впровадження Плану дій зі сталого енергетичного розвитку місто повинно залучити достатньо фінансових ресурсів. У самому документі найбільш реалістичне джерело фінансування – це ті кошти, які місто отримає, заощаджуючи від впровадження заходів ПДСЕР, спрямованих на підвищення енергоефективності.

Також містам-підписантам доступні ресурси європейських програм. Європейська комісія, за підтримки Європейського інвестиційного банку та державних банків, запустила різні фінансові інструменти для допомоги впровадження Планів дій міст-підписантів Угоди.

Для чого ПДСЕР громаді?

Розробивши ПДСЕР, місто демонструє свої прагнення до готовності акумулювати всі можливі людські та фінансові ресурси з метою забезпечення сталого енергоефективного розвитку на найвищому європейському рівні.

ПДСЕР міста базується на тих сферах, у яких є спільне порозуміння всіх місцевих партнерів: органів виконавчої влади, підприємств, установ, організацій, громадських організацій, цільових груп населення та окремих людей.

ПДСЕР до 2020 року стане основним стратегічним планом міста з впровадження заходів, які дозволять скоротити споживання енергоресурсів, і як наслідок, зменшити викиди у навколишнє природне середовище шкідливих речовин, поліпшити екологічний стан міста, впроваджувати альтернативні джерела енергії. Виконання ПДСЕР стане запорукою внесення своєї невеликої часточки в поліпшення кліматичної ситуації у світі.

Можливості зменшення викидів виникають кожного разу при схваленні місцевими адміністративними органами нового проекту з розвитку. Наслідки невикористання таких можливостей можуть виявитись значними та довготривалими. Це означає, що в усіх нових робочих проектах необхідно враховувати питання ефективного використання енергії та зменшення викидів, навіть якщо робота над розробкою ПДСЕР ще не завершена або план дій не затверджено.

 

Зараз в Україні 97 міст є підписантами Угоди мерів. Це вже не тільки обласні центри чи великі міста, а й маленькі громади (села).

Після підписання Угоди мерів та виконання всіх умов та зобов’язань громади-підписанти отримують інституційну підтримку ЄС,  а також з боку Комітету регіонів, Європейського парламенту, Європейського інвестиційного банку, який допомагає муніципалітетам розвивати їхні інвестиційні програми. Зокрема Європейська Комісія долучилась до мобілізації фінансів, щоб допомогти підписантам Угоди залучити кошти та ресурси для реалізації їхніх Планів дій.

Вплинути на стратегію свого міста можна на громадських обговореннях, попередньо додавши зауваження/пропозиції до документу, розміщеного на офіційному сайті управління економіки міста.