У Луганську правоохоронні органи завели кримінальну справу проти міського голови селища Ювілейне м. Луганська Володимира Струка  «за нецільове використання бюджетних коштів» Йому погрожує до 5 років позбавлення волі. Як повідомив громадським спостерігачам ОПОРА Володимир Струк : «Мене судять за неіснуючий злочин. Ці кошти були витрачені на зарплату працівникам бюджетної сфери та фінансування дитячих садків. Раніше вже намагалися відкрити кримінальну справу, однак потім закрили у зв’язку з тим, що не знайшли корисних мотивів злочину, а зараз перед виборами знову відкрили. Це робиться лише з однією метою – не допустити моєї участі у виборах до Верховної Ради України.» У той же час прес-служба Луганської обласної міліції відмовилась коментувати затримання Володимира Струка громадським спостерігачам ОПОРА посилаючись на таємницю розслідування.

9 липня 2012 р. в Луганську відбувся мітинг проти «тиску з боку правоохоронних  органів» на можливого кандидата в нардепи за округом № 104 Володимира Струка, в якому прийняло участь 500 місцевих мешканців.

У той же час в м. Луганську ініціативна група вже активно збирає підписи громадян за висування Володимира Струка кандидатом в народні депутати України по ВО № 104.

Нагадаємо в травні 2012 р. вже заарештували та тримають в СІЗО іншого можливого кандидата в народні депутати України по ВО № 104 міського голову м. Александрівськ Миколу Грекова, якого звинувачують в отриманні хабара. Микола Греков заявив про своє бажання балотуватись по ВО № 104 за місяць до арешту. Адвокат затриманого Олена Андреева публічно заявила, що арешт його підзахисного є політичним замовленням.

За коментарями звертайтесь:
Максим Данильченко,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
в Луганській області
0990649654

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічний перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотерміновго спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти