Протягом лютого представники ОПОРИ у столиці фіксують суттєве зростання всіх форм агітаційної активності, випадки «чорного піару» та сутички на вуличних акціях, зменшення кількості політичної реклами без вихідних даних. Місцеве телебачення непропорційно висвітлює діяльність кандидатів. Окружні виборчі комісії поступово вирішують проблеми з матеріально-технічним забезпеченням. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Представники Громадянської мережі ОПОРА відзначають зростання  інтенсивності агітаційної кампанії в столиці протягом лютого. Згідно з їхньою оцінкою, порівняно з січнем, у столиці збільшилась кількість агітації на носіях зовнішньої реклами, вуличної агітації, зросла регулярність локальних заходів виборчих штабів.

Загалом, згідно з результатами моніторингу ОПОРИ, протягом лютого помітну агітаційну активність в Києві проявляли (в порядку спадання): Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Анатолій Гриценко, Андрій Садовий, Руслан Кошулинський, Володимир Зеленський, Олег Ляшко, Олександр Шевченко, Сергій Тарута, Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Олександр Соловйов, Ігор Шевченко, Сергій Каплін, Дмитро Добродомов, Євген Мураєв, Ольга Богомолець та Володимир Петров.

На відміну від попереднього місяця практично на всіх носіях зовнішньої реклами, що були розміщені  починаючи з 10 лютого, присутні вихідні дані.  Водночас на початку лютого представники ОПОРИ все ще фіксували білборди без вихідних даних Юлії Тимошенко, Олександра Шевченка, Анатолія Гриценка та Руслана Кошулинського. Не містять вихідних даних також деякі білборди Петра Порошенка, які, за словами представників штабу кандидата, профінансовані партійною організацією БПП «Солідарність», і є політичною рекламою партії, а не агітацією до виборів Президента.

У районних штабах партій активно ведеться підготовка до дня виборів: триває пошук членів дільничних виборчих комісій та спостерігачів.

Резонансні інциденти та порушення виборчого законодавства

Протягом лютого в столиці мали місце низка інцидентів та випадків порушення виборчого законодавства.

Так у другій половині місяця у Деснянському районі пограбували районний штаб партії «Громадянська позиція». Зловмисники винесли з офісу ноутбук та іншу оргтехніку. Поліція розпочала слідчі дії. Про це повідомляє Facebook-сторінка Деснянської організації «Громадянської позиції».

Фото з Facebook-сторінки Деснянської організації «Громадянської позиції»

20 лютого на проспекті Відрадний (Солом’янський район) невідомі порізали агітаційний намет кандидата на пост Президента України Петра Порошенка.

Також 20 лютого офіційних спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА та ГО «Передові правові ініціативи» не допустили на перше засідання ОВК №218. Своє рішення члени комісії аргументували тим, що нібито спостерігачі можуть бути присутніми лише після того, як члени комісії приймуть присягу. Спостерігачі потрапили до приміщення та змогли поспілкуватися з керівництвом комісії лише після закінчення засідання.

Крім того, 20 лютого під час першого засідання ОВК №214 комісія не допустила в приміщення волонтерів ГО «Передові правові ініціативи». Таке рішення члени комісії ухвалили з огляду на те, що зазначені особи не змогли документально підтвердити, що вони є журналістами.

19 лютого на вул. Героїв Севастополя (Солом’янський район) двоє невідомих напали на агітаційний намет кандидата в Президенти Юлії Тимошенко – зірвали тент, порізали його, перекинули стіл, після чого втекли. Напад на намет Тимошенко відбувся також у Деснянському районі. Відомості щодо обох інцидентів внесені до ЄРДР за ознаками злочину передбаченого ч.1 ст.296 Кримінального кодексу (хуліганство).

12 лютого вночі невідомі спалили автівку матері депутата Київради від ВО «Свобода», керівника виборчого штабу кандидата у Президенти Руслана Кошулинського в Солом’янському районі Володимира Назаренка. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

9 лютого на Контрактовій площі відбулася зустріч з виборцями Юлії Тимошенко. В рамках заходу виступив співак Олександр Пономарьов. Також зі сцени до присутніх з промовами на підтримку Тимошенко звернулись Іван Крулько (народний депутат, «Батьківщина»), Ігор Луценко (народний депутат, «Батьківщина»), Олексій Кучеренко (Міністр з питань житлово-комунального господарства України в другому уряді Тимошенко). Як повідомляє «Радіо Свобода», на акцію також прийшли люди із плакатами «Хто замовив Катю Гандзюк?», зокрема члени націоналістичної організації С14. Поліція затримала кількох з них. Після завершення заходу біля Подільського відділку Національної поліції відбулися сутички активістів організації з правоохоронцями. Поліція відкрила чотири кримінальні провадження за статтями «хуліганство», «заподіяння тілесних ушкоджень», «захоплення державних будівель», а також за статтею «перевищення службових обов’язків». Юлія Тимошенко звинуватила чинного президента Порошенка та СБУ в організації провокацій на її зустрічах із виборцями.

Активісти з плакатами «Хто замовив Катю Гандзюк?» на акції прихильників Юлії Тимошенко. Фото «Радіо Свобода»

Також представники ОПОРИ зафіксували низку випадків розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації без вихідних даних. Так 16 лютого під час вуличної акції ГО «Чесних більше» активісти роздавали агітаційні листівки кандидата в Президенти Анатолія Гриценка без вихідних даних.

7 лютого на проспекті Перемоги активіст поширював агітаційні листівки кандидата в Президенти Руслана Кошулинського, які не містили відомостей про тираж та установу, яка здійснила друк.

Рекламні плакати Кошулинського, розклеєні з порушенням виборчого законодавства та правил благоустрою, представники ОПОРИ на початку місяця також фіксували в Солом’янському та Святошинському районах столиці. ОПОРА спрямувала до Національної поліції та РДА офіційні звернення щодо зазначених інцидентів.

Крім того, на початку лютого представники ОПОРИ в Києві фіксували білборди без вихідних даних Руслана Кошулинського, Юлії Тимошенко та Олександра Шевченка.

Протягом місяця представники ОПОРИ повідомляли про випадки партійної та передвиборчої «благодійності».

В штабі Андрія Садового ОПОРА отримала інформацію про нібито погрози і провокування агітаторів у наметах з боку активістів «Національного корпусу». Відео- чи аудіопідтверджень інцидентів немає.

«Чорний піар»

Також протягом лютого представники ОПОРИ фіксували випадки, які мали ознаки «чорного піару» проти кандидатів у Президенти.

Так 24 лютого в ефірі телеканалу «Прямий» з’явився фільм «Залізна брехня Юлії Тимошенко».

16 лютого на Хрещатику ГО «Чесних більше» за підтримки громадського руху «Хвиля» та партій «Рідна країна» і «Громадянська позиція» провели акцію «Чесний вибір – проти підкупу». За словами організаторів, мета заходу – висвітлення і протидія фальсифікаціям на виборах Президента України. Учасники акції від імені штабу кандидата в Президенти Анатолія Гриценка заявили про нібито сотні фактів підкупу виборців, зокрема з боку штабу Петра Порошенка. Активісти пройшли ходою до Адміністрації Президента, де перед учасниками виступили їхні лідери. Вони, зокрема, закликали голосувати за Анатолія Гриценка. В рамках заходу  відбувся театралізований перформанс – активісти розірвали риболовецьку сітку, наповнену листівками у вигляді купюри в 1000 грн.

Фото з блогу Єгора Фірсова на «Українській правді»

Протягом лютого представники ОПОРИ в Києві також фіксували повідомлення в соціальних мережах, які містили ознаки «чорного піару» проти Петра Порошенка, Анатолія Гриценка та Володимира Зеленського.

Активність кандидатів

У розрізі зовнішньої реклами, згідно з оцінкою представників ОПОРИ в Києві, найбільш активними протягом лютого були (в порядку спадання): Юлія Тимошенко, Петро Порошенко, Володимир Зеленський, Андрій Садовий, Анатолій Гриценко. Активність приблизно одного рівня демонстрували: Олег Ляшко, Руслан Кошулинський, Олександр Вілкул, Сергій Тарута, Євган Мураєв та Юрій Бойко.

Найбільш активними на ТБ і радіо були Петро Порошенко та Юлія Тимошенко. Приблизно однаковим рівнем активності відзначились: Володимир Зеленський, Олег Ляшко, Анатолій Гриценко та Євген Мураєв.

В інтернет-ЗМІ найбільш активні: Юлія Тимошенко, Петро Порошенко та Володимир Зеленський. Дещо менше згадок про Анатолія Гриценка, Юрія Бойка, Андрія Садового, Олега Ляшка.

У сегменті згадувань у друкованих ЗМІ  провідні позиції у лютому тримали Петро Порошенко («Газета по-українськи», «Сегодня»), Юлія Тимошенко («Газета по-українськи», «Сегодня»), Олег Ляшко («Газета по-українськи», «Сегодня»). Також у пресі часто згадували Андрія Садового («Газета по-українськи»), Романа Безсмертного («Газета по-українськи»), Євгена Мураєва («КП в Україні»), Володимира Зеленського («КП в Україні»), Олександра Вілкула («КП в Україні»), Сергія Таруту («КП в Україні»). Крім того, в різних районах міста на початку лютого поширювали газету «Чесна країна», в якій кілька сторінок було присвячено позитивним статтям про кандидатів Сергія Капліна, Ольгу Богомолець та Олександра Мороза.

Низка кандидатів протягом лютого змінили свої передвиборчі слогани для зовнішньої реклами. Так на білбордах Юлії Тимошенко спершу з’явилось гасло «Вірю в Україну», а згодом йому на зміну прийшов «Новий курс України. Зміни, на які всі чекають». Анатолій Гриценко почав використовувати салоган «Країна без корупції – високі зарплати та пенсії»; Петро Порошенко – «Кандидатів багато – Президент один»;  Володимир Зеленський – «Все буде ЗЕшибісь», «Зробимо їх разом», «Весна покаже, хто де крав»; Юрій Бойко – «Повернемо нормальні тарифи», Сергій Каплін – «Соціальний курс, мінімальна зарплата 10 000». В Ігоря Шевченка з'явилися борди зі слоганом «Дамо корупціонерам по ШАПЦІ», який апелює до його ідеї загальнонаціонального антикорупційного «Руху синіх шапок».

Також у лютому представники ОПОРИ зафіксували агітацію на рекламних моніторах у маршрутному транспорті на користь кандидата в Президенти Валентина Наливайченка.

24 лютого на Майдані Незалежності відбувся мітинг ВО «Свобода» «За чисті вибори». На заході виступав кандидат в Президенти Руслан Кошулинський, а також  Богдан Бенюк, Андрій Іллєнко, Юрій Левченко та ін.

16 лютого кандидат в Президенти Ігор Шевченко відвідав Святошинський дитячий будинок-інтернат і пообіцяв не допустити закриття цього закладу.

9 лютого у Палаці спорту відбувся форум «Відкритий діалог», в якому взяв участь Петро Порошенко. Виступали також народні депутати Артур Герасимов і Сергій Березенко, гурт ТІК, режисер Ахтем Сеітаблаєв, акторки Ірма Вітовська і Ада Роговцева, поет Дмитро Павличко, а також дружина Президента Марина Порошенко.

Моніторинг місцевого телебачення

Протягом місяця ОПОРА зафіксувала у Києві низку матеріалів з ознаками «джинси» на місцевому телебаченні. Так в ефірі «4 каналу» регулярно з’являлися виступи та інтерв’ю кандидатів Ігоря Шевченка, Андрія Новака, Дмитра Гнапа та Віктора Кривенка. В програмах мовника брали участь представники Анатолія Гриценка Віктор Чумак та Микола Катеринчук, а також представник Олега Ляшка Ігор Мосійчук. Дмитро Добродомов веде на цьому каналі свою авторську програму.

Білборд з рекламою авторської програми Добродомова. Фото з сайта UA Protection

В ефірі телеканалу «Прямий» представники ОПОРИ відзначають переважання відеоматеріалів, присвячених Петру Порошенку. В них, зокрема, ретранслюються повідомлення виборчого штабу кандидата. Регулярно у програмах «Прямого» беруть участь наближені до Порошенка особи: Ірина Луценко (представник Президента у ВР), Ігор Гринів (керівник виборчого штабу), Артур Герасимов (голова фракції «БПП «Солідарність» у Верховній Раді), нардеп Олексій Гончаренко («БПП «Солідарність»). Водночас представники ОПОРИ зафіксували в ефірі каналу сюжети, в яких кандидати в Президенти Тимошенко та Зеленський постають у негативному світлі.

Телеканал «НАШ», згідно з оцінкою представників ОПОРИ, приділив протягом лютого непропорційно багато уваги діяльності кандидата в Президенти Євгена Мураєва, який є власником мовника. Прикметно, що більшість коментарів та сюжетів подають у негативному образі Петра Порошенка. Також в ефірі каналу зафіксовано появу Юлії Тимошенко, Віталія Купрія, Валентина Наливайченка, Іллі Киви, Андрія Новака, Юрія Дерев’янка, Ігоря Смешка, Геннадія Балашова, Анатолія Гриценка, Олександра Мороза та Інни Богословської.

Активність штабів

Протягом лютого основною формою передвиборчої активності штабів кандидатів була вулична агітація. Лідируючі позиції у цьому напрямку роботи, згідно з оцінкою представників ОПОРИ, займали штаби Петра Порошенка та Юлії Тимошенко. У брендованих наметах агітаційну продукцію роздавали прихильники Андрія Садового, Юлії Тимошенко, Петра Порошенка, Руслана Кошулинського. Без наметів газети поширювали агітатори Анатолія Гриценка, Юрія Бойка, Сергія Тарути.

Також районні штаби кандидатів активно працювали над набором людей до складу дільничних виборчих комісій. Якщо пошук та затвердження кандидатур до ОВК відбувались на центральному рівні (переважно київськими міськими осередками), то за наповнення ДВК відповідали місцеві виборчі штаби кандидатів. Таку роботу активно провадили, зокрема, районні осередки кандидатів Юлії Тимошенко, Андрія Садового, Руслана Кошулинського та Петра Порошенка.

22 лютого активіст ВО «Свобода» Михайло Кублій прочитав лекцію на тему «Порівняння Української Революції 17-21 століття та Революції Гідності» в школі І-ІІІ ступенів №276 на Троєщині. Захід відбувся за сприяння Андрія Іллєнка та Петра Кузика.

21 лютого в Голосіївському районі активісти партії «Самопоміч» роздавали какао «за фірмовим рецептом Андрія Садового» та агітаційні газети.

Фото з Facebook-сторінки Голосіївської організації «Самопомочі»

20 лютого представники Деснянської організації ВО «Свобода» долучилися до акції вшанування Героїв Небесної Сотні в Деснянському районі.

Також 20 лютого пам’ять Героїв Небесної Сотні в Дарницькому районі вшанували представники Деснянської «Самопомочі».

19 лютого у Святошинському районі відбулася зустріч жителів з представниками Юлії Тимошенко. Тема обговорення: «Незаконне стягнення оплати за утримання будинків і прибудинкових територій»

16 лютого представники «Комітету мікрорайону «Радунь» та жителі Деснянського району взяли участь у зустрічі з народним депутатом Єгором Соболєвим («Самопоміч»). Говорили про вибори Президента та сферу ЖКГ.

Також 16 лютого  у Святошинському районі відбулася зустріч мешканців одного з  будинків на проспекті Лобановського з представниками Об'єднання «Самопоміч», в рамках якої партійці представили свої програми: пенсійний калькулятор, безкоштовна юридична приймальня та інші.

9 лютого у Солом'янському районі відбувся родинний майстер-клас «Місто, комфортне для родини». Організаторами виступили активісти Солом’янської організації Об'єднання «Самопоміч» та ДемАльянс.

6 лютого у приймальні Об'єднання «Самопоміч» в Солом'янському районі пройшов шаховий турнір. Ще один аналогічний захід відбувся 17 лютого.

Фото з Facebook-сторінки Солом’янської організації «Самопомочі»

Активісти «Громадянської позиції» протягом лютого регулярно проводили зустрічі з жителями Деснянського району у своєму районному штабі.

Функціонування державних органів влади та виборчих комісій

Протягом лютого представники ОПОРИ в Києві не зафіксували жодного випадку зловживання адмінресурсом чи іншого серйозного порушення з боку районних державних адміністрацій. Посадові особи діяли в рамках власних повноважень.

Водночас слід відзначити, що на офіційній Facebook-сторінці Печерської РДА регулярно з’являються повідомлення про кандидата на посаду Президента Петра Порошенка,  а також перепости з його офіційної сторінки.

Представники ОПОРИ в Києві відзначають певні труднощі з матеріально-технічним забезпеченням окружних виборчих комісій. Велика кількість членів ОВК зумовлює потребу в більших приміщеннях. Водночас варто зауважити, що в лютому ОВК лише розпочали свою роботу, і на цьому етапі немає підстав говорити про те, що недоліки матеріального забезпечення можуть створити значні перепони для їхнього ефективного функціонування в майбутньому.

Серед викликів, з якими зіткнулись ОВК, представники ОПОРИ відзначають недосвідченість окремих членів комісій, зокрема і представників керівного складу. В деяких випадках більш досвідчені члени консультують своїх колег.

Загалом ОВК провадять свою діяльність відкрито, на засідання допускають спостерігачів та журналістів. Журнали обліку звернень ведуться на всіх ОВК з початку другого засідання. Водночас процес реєстрації офіційних спостерігачів дещо сповільнює відсутність в комісіях відповідних бланків. У більшості ОВК Києва на першому засіданні члени комісій ухвалили рішення щодо розподілу обов’язків, на другому – визначили графік роботи. Відвідуваність засідань комісій задовільна. Члени виявляють активність під час обговорення питань порядку денного. Згідно з оцінкою представників ОПОРИ, ОВК діють неупереджено та нейтрально. Фактів тиску на комісії чи на окремих членів не виявлено.

Про те, як відбувались перші засідання ОВК м. Києва, читайте в матеріалі ОПОРИ.

Відділи ведення Державного реєстру виборців у Києві працюють за графіком. ОПОРА не зафіксувала суттєвих перепон для їхньої роботи. Не зареєстровано також скарг до ВВ ДРВ з боку ОВК. Приміщення відділів ведення зручні і, як правило, розташовані в одній будівлі з РДА.

Водночас певні труднощі існують щодо доступу громадян до Голосіївського ВВ ДРВ. Щоб потрапити всередину, виборцям доводиться спершу записатись, а потім отримати пропуск. Як запевнили ОПОРУ співробітники відділу ведення, до моменту суттєвого збільшення напливу відвідувачів вони спростять систему входу.

Протягом лютого представники ОПОРИ не зафіксували черг у ВВ ДРВ. Водночас з наближенням дня виборів громадяни все частіше звертаються з заявами про тимчасову зміну місця голосування. За словами заступника начальника ВВ ДРВ Святошинської РДА Євгенії Ліпітан, станом на 22 лютого до них звернулися 780 осіб щодо зміни місця голосування. Як зазначила чиновниця, саме Святошинський район є лідером за кількістю звернень, адже в ньому проживає багато переселенців.

Дошки оголошень та сайти РДА залишаються основними інструментами поширення інформації про роботу ВВ ДРВ серед виборців. Також у вхідних групах деяких РДА є плакати-інструкції про процедуру зміни місця голосування.

Правоохоронні органи в Києві регулярно проводять профілактичну та просвітницьку роботу серед виборців та суб’єктів виборчого процесу щодо попередження виборчих порушень. Прес-служба Національної поліції у м. Києві оприлюднює на своєму сайті та поширює у ЗМІ інформацію про діяльність поліції щодо забезпечення порядку та дотримання законодавства під час виборчого процесу. Також в поліції регулярно відбуваються наради щодо роботи у період виборів.

Правоохоронці належним чином реагують на заяви та повідомлення в ЗМІ про порушення виборчого законодавства. Співробітники поліції приїжджають на виклики і фіксують виборчі порушення, приймають заяви щодо таких порушень. Зокрема, найчастіше поліцейські фіксують наявність друкованої агітації без вихідних даних. Є також поодинокі випадки розміщення агітації у невстановлених місцях. Загалом, за даними Головного управління Національної поліції України в м. Києві, за період з 1 січня по 18 лютого від організацій та громадян надійшло 166 звернень щодо порушення виборчого законодавства. Усі звернення були зареєстровані у Єдиному журналі обліку заяв та порушень. Зі 166 звернень найбільше зареєстровано у Шевченківському (22), Дніпровському (22), Печерському (21), Деснянському (20) та Оболонському (19) районах. До Єдиного реєстру досудових розслідувань слідчими підрозділами шість разів внесено інформацію про інциденти з ознаками кримінального правопорушення. Також поліцією складено 28 протоколів про адміністративні правопорушення, які стосуються виборчого процесу.

Крім того, Національна поліція у Києві налагодила співпрацю щодо забезпечення законності виборчого процесу з іншими органами правопорядку: Національною Гвардією України, Державною службою надзвичайних ситуацій, Службою безпеки України, Прокуратурою міста Києва. В поліції розробили спеціальний план реагування при здійсненні заходів по забезпеченню правопорядку на виборах. Розпочав роботу Ситуаційний центр. Здійснюється контроль реєстрації звернень громадян стосовно порушень виборчого законодавства. Щоденно відбуваються тренінги для співробітників поліції, які залучені до охорони правопорядку під час виборів. Поліція взаємодіє зі штабами кандидатів з метою недопущення виборчих правопорушень. Розроблено механізм забезпечення виборчих прав осіб, які утримуються у тимчасовому слідчому ізоляторі.

 «Отже, у лютому представники ОПОРИ в Києві зафіксували суттєве зростання всіх форм агітаційної активності, порівняно з січнем. Це пов’язано, зокрема, з офіційною реєстрацією кандидатів в ЦВК, а також з відкриттям виборчих фондів. На щастя, в Києві поки що відсутні масові порушення виборчого законодавства, які могли б суттєвим чином вплинути на перебіг кампанії. Правоохоронні органи, зокрема Національна поліція, системно працюють з метою оперативного реагування і недопущення правопорушень. Члени ОВК, які розпочали свою роботу в лютому, зустрілись з низкою труднощів. Зокрема, органи місцевої влади не всюди зуміли забезпечити ОВК відповідними приміщеннями та матеріально-технічними засобами, що призвело до сповільнення їхньої роботи. Водночас на сьогодні існують всі передумови для своєчасного вирішення цих проблемних питань. Представники ОПОРИ продовжують системний і незаангажований моніторинг виборчої кампанії в Києві», – розповідає координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Києві .

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер