Другий рік поспіль Харківська область є однією з лідерів по кількості розподілених субвенцій з Державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій — у 2017 році на розвиток регіону виділено 343 млн грн. У 2018 сума зменшилась до 256 млн грн, але все одно Харківщина посіла друге місце серед регіонів  за розміром отриманих коштів. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, скільки коштів було виділено в розрізі округів депутатів-мажоритарників та на що спрямовані ці гроші.

Розподіл в межах округів

Найбільший обсяг фінансування отримав 175 округ  Володимира Кацуби, що представляє у Верховній Раді депутатську групу «Відродження» — 44 млн 230 тис. Друге місце за цим показником посів округ № 180 Олександра Біловола, який також входить до групи «Відродження» — 38 млн 30 тис грн. На третьому місці за цим показником знаходиться округ № 179 Анатолія Гіршфельда  з групи «Воля народу» — 29 млн 850 тис.

27 млн 400 тис було спрямовано на округи № 171 Віталія Хомутинніка  з «Відродження», 24 млн 360 тис отримав округ № 174 Олександра Фельдмана з «Волі народу», 20 млн 45 тис направлено до округу № 177 Віктора Остапчука, який представляє групу «Відродження».

Від 10 до 20 млн грн отримали округи № 168 Валерія Писаренка з «Відродження» — 18 млн 400 тис, № 173, позафракційного Анатолія Денисенка — 13 млн 50 тис грн і № 172 Володимира Мисика  з групи «Відродження» — 10 млн 650 тис.

Найменше коштів на соціально-економічний розвиток територій направлено на округи п’яти депутатів-мажоритарників: 8 млн 170 тис на округ № 169 Олександра Кірша з «Народного фронту»,  5 млн 730 тис отримав округ № 181 Євгенія Мураєва, який не входить до жодної з  фракцій,  4 млн 660 тис виділили для округу № 178, за яким обрали Дмитра Добкіна з фракції «Опозиційний блок», 4 млн 90 тис для округу № 170 Дмитра Святаша з «Відродження», № 176 Дмитра Шенцева  з «Опозиційного блоку» отримав  2 млн 570 тис.

Що стосується кількісного розподілу субвенцій, то найбільша кількість об’єктів знаходиться в окрузі Володимира Кацуби (142 субвенції) та Анатолія Гіршфельда (112 субвенцій). Найменше — в окрузі Дмитра Святаша (5 субвенцій) та Дмитра Шенцева (2 субвенції). Різниця в коштах, розподілених на соціально-економічний розвиток округів, демонструє нерівномірність та непрозорість відповідного процесу. Адже найбільша сума, що виділена на округ Володимира Кацуби, перевищує найменшу, спрямовану на округ Дмитра Шенцева, в 17 разів.

На що спрямовані субвенції

Найбільшу кількість в грошовому еквіваленті спрямовано на освітні заклади — 177 млн 20 тис. Слід зазначити, що в межах округів за даною тематикою найбільший обсяг фінансування отримав округ № 180 Олександра Біловола — 38 млн 30 тис грн. Відповідні кошти направлені на капітальний ремонт освітніх закладів. Найменше грошей на освітні заклади здобув округ № 176 Дмитра Шенцева — 2 млн 570 тис. Вони були спрямовані також на капітальний ремонт освітніх закладів.

Другу позицію за обсягом витрат займають об'єкти ЖКГ та інфраструктури. На них у 2018 році було виділено 40 млн 990 тис грн. Найбільший обсяг фінансування на інфраструктурні об’єкти та ЖКГ було спрямовано на округ № 175 Володимира Кацуби — 12 млн 230 тис. Загалом ці кошти витрачені на електровимірювальні роботи на житлових будинках, діагностику та ремонт ліфтів. Найменше — 410 тис — направлено на округ № 174 Олександра Фельдмана. Кошти витратили на роботи з енергозбереження.

На третьому місці — фінансування медичних закладів. На медичні заклади спрямовано 18 млн 990 тис грн. Найбільше — на округ № 175 Володимира Кацуби: 10 млн грн направлені на реконструкцію Люботинської міської лікарні. Найменше — 2 млн 50 тис — на округ № 177 Віктора Остапчука. Кошти передбачається витратити на капітальний ремонт.

10 млн 810 тис — сума, спрямована на дитячі та спортивні майданчики. Найбільше грошей знову отримав округ № 175 Володимира Кацуби — 4 млн 730 тис. Кошти витрачено чи планується витратити на закупівлю дитячих майданчиків для сел. Найменше грошей на відповідну тематику отримав округ № 181 Євгенія Мураєва — 250 тис. Вони спрямовані на реконструкцію спортивного майданчика в м. Південне.

Незначне фінансування здобули об’єкти соціально-культурної сфери та дороги. Так, на розвиток соціально—культурної сфери виділено 2 млн 350 тис грн на об’єкти в межах двох округів: № 177 Віктора Остапчука та № 179 Анатолія Гіршфельда. 1 млн 450 тис в окрузі Віктора Остапчука спрямовано на ремонт кіноконцертної зали в смт Ківшарівка. 900 тис грн отримав округ Анатолія Гіршфельда. За ці кошти було закуплено обладнання для відділів культури, меблі та штори для будинків і палаців культури. Ремонт доріг був профінансований також в округах Віктора Остапчука та Анатолія Гіршфельда. Загалом виділено 1 млн 500 тис. В окрузі Віктора Остапчука, № 177, 800 тис спрямовано на капітальний ремонт пішохідних доріжок смт Ківшарівка. А в окрузі  № 179 профінансовано капітальний ремонт дороги с. Вовківка Кегичівського району.

Детальний аналіз субвенцій показав, що в окрузі кошти можуть спрямувати не тільки на великі інфраструктурні об’єкти, як капітальні ремонти лікарень, доріг чи шкіл, а й на немасштабні — придбання комп'ютерів, принтерів чи будівництва дитячих майданчиків. В кількісному складі найбільшу кількість субвенцій отримали округи № 175 Володимира Кацуби та № 179 Анатолія Гіршфельда — 142 та 112 субвенцій відповідно. Частина субвенцій в окрузі Володимира Кацуби спрямована на електровимірювальні роботи та капітальні ремонти ліфтів та ремонти приміщень шкіл, а частина — на придбання дитячих майданчиків. 4 млн 730 тис направлено на облаштування 24 дитячих майданчиків в селах та селищах. Більшість коштів на округ Анатолія Гіршфельда спрямовано на діагностику ліфтів, ремонти та реконструкції будівель. Проте близько 9 млн грн закладено на придбання обладнання: колонок, стільців, штор та ін. в освітні заклади, будинки культури.

Порівнюючи грошовий та кількісний склад субвенцій, варто зазначити, що в деяких округах, що отримали значне фінансування, сума поділена на велику кількість субвенцій у той час, як в інших округах значне фінансування поділено між кількома великими інфраструктурними об'єктами.  Наприклад, серед трійки лідерів за обсягом фінансування, всі кошти в округах  № 175 Володимира Кацуби та № 179 Анатолія Гіршфельда розподілені за різними статтями витрат, яких, як ми зазначали раніше, в окрузі Володимира Кацуби — 142, а у Анатолія Гіршфельда — 112. У той час, як всі кошти, направлені на округ № 180 Олександра Біловола спрямовані всього на 9 об’єктів: реконструкцію та капітальні ремонти будівель, придбання медичного обладнання.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)