Фонд народного депутата Борислава Розенблата відрізняється від інших фондів нардепів тим, що є родинним і має відповідну назву: «Фонд родини Розенблат», хоча власником є нардеп. Також Борислав Розенблат є членом благодійної організації «Бойове братство кіборгів» та громадського об’єднання «Волонтери Житомирщини».

Борислав Розенблат – народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, член Виконавчого комітету Національної парламентської групи в Міжпарламентському Союзі, член групи з міжпарламентських зв’язків з Канадою, Королівством Норвегія, Державою Ізраїль, Китайською Народною Республікою, Французькою Республікою, Угорщиною, Японією.  

На позачергових виборах  до Верховної Ради 2014 року обраний народним депутатом 8-го скликання у виборчому окрузі №62 (м. Житомир). Суб’єкт висування – політична партія «Блок Петра Порошенка».  Нардеп є заступником голови правління ПрАТ «Фаворит компані», член партії «Блок Петра Порошенка». Проживає в м. Житомир.

21.12 Zhytomyr Rozenblat opora

В електронній декларації нардепа за 2017 рік вказано, що він є членом Благодійної організації «Благодійний фонд родини Розенблат», благодійної організації «Бойове братство кіборгів» та громадського об’єднання «Волонтери Житомирщини».

У коментарі ОПОРІ помічник-консультант народного депутата Галина Ковальчук розповіла, що Борислав Розенблат не бере активної участі у діяльності двох організацій.

«Щодо громадської організації «Волонтери Житомирщини», засновниками є Валерій Арушанян, Андрій Борейко, Борислав  Розенблат та Юлія Толмачова. Керівником організації «Волонтери Житомирщини» є Юлія Толмачова. Борислав Розенблат активної участі у роботі організації не бере. Благодійний фонд «Бойове братерство кіборгів» заснували Борислав Розенблат та Валерій Логінов.  Народний депутат також не бере активної участі у діяльності цього фонду», – зазначила Галина Ковальчук.

Варто зазначити, що Юлія Толмачоває відомою волонтеркою з Житомира, яка з 2014 року возить допомогу на Схід України.

21.12 Zhytomyr Rozenblat deklaratsia21.12 Zhytomyr Bratstvo Kiborgiv

«Фонд родини Розенблат» створений 18 жовтня 2010 року. За даними сайту  Опендатабот,  станом на 17 грудня 2018 року власником фонду є Борислав Розенблат, директором – Олена Розенблат, сестра нардепа. За час існування у фонді не змінювалися керівники та адреса.

21.12 Zhytomyr fond Rozenblata opendata

Народний депутат Борислав Розенблат у коментарі ОПОРІ розповів що створив фонд, щоб продовжити справу свого батька.

«Це був фонд пам’яті батька. Я створив його у 2010 році, щоб допомагати, тому що, коли він був живий, то постійно допомагав тим, кому це було потрібно. Я продовжую його шлях. Фонд активно почав допомагати особливо після подій на Майдані, військової агресії, ну і після початку моєї діяльності, як народного депутата. Фонд сьогодні більше допомагає житомирянам, раніше більше мешканцям Житомирської області і військовим з усієї України, тому що ми не розподіляли між житомирянами і всіма іншими, потрібно було для фронту, робили все для фронту. І сьогодні багато звертаються: і Новоград-Волинський район і Чуднівський, і Бердичівський», – розповів Борислав Розенблат.

Як зазначив Борислав Розенблат, фонд займається благодійництвом та допомагає різним людям: «Основні напрямки роботи: благодійна допомога людям з інвалідністю, обдарованим дітям, дуже багато «Дітям сонця» соціально-незахищеним верствам населення, військовим. Є у фонді троє постійних працівників, а всіх близько 30, але всі ці люди працюють як волонтери, нам допомагають».

Фонд має активну сторінку в мережі Facebook, де розміщується інформація про події, вітання зі святами, участь Борислава Розенблата в різних заходах, передану допомогу. Звітують на сторінці і про нагороди, отримані керівником та засновником фонду.

«Починаємо новий тиждень з гарних справ!Сьогодні передали 80 кг вершкового масла Фаворит та 24 ящики печива для приготування обідів підопічним Житомирського міського територіального центру соціального обслуговування», – йдеться в одному з повідомлень.  

21.12 Zhytomyr fond Rozenblata dopomoha21.12 Zhytomyr fond Rozenblata FB

21.12 Zhytomyr Rozenblat nahorody21.12 Zhytomyr Rozenblat dopomoha zakordon

Окрім благодійної допомоги, фонд також ініціює та підтримує  різні заходи. Одним з таких є Різдвяний ярмарок, організований в Житомирі п’ять років поспіль за ініціативи та підтримки фонду.

Вбудувати допис 

У грудні фонд оплатив поїздку житомирських учнів на фестиваль шкільних театрів.

«Вітаємо учнів Житомирської спеціалізованої школи №20 та акторів театру «Marionnettes» з перемогою на Першому національному фестивалі шкільних франкомовних театрів «Vertep». Фонд родини Розенблат профінансував поїздку дітей на цей фестиваль до Києва», – йдеться у повідомленні на сторінці фонду у Facebook. 

21.12 Zhytomyr Rozenblat poizdka

Також фонд є спонсором Міжнародної Хореографічної Асамблеї  ім. Наталії Скорульської.

«5 листопада у Житомирі відбувся гала-концерт, перфоманс та нагородження переможців Міжнародна Хореографічна Асамблея ім. Наталії Скорульської 2018.
Кубок мецената та грошові винагороди від Генерального спонсора Фонд Родини Розенблат отримали Поліна Козловець, Святослав та Дар’я Горячі»,  –
звітують на сторінці фонду в соцмережі.

21.12 Zhytomyr Rozenblat sponsor

Організація надає допомогу лікарням, встановлюють в місті дитячі майданчик, підтримують різні акції та заходи.

«Учора передали чергову партію безкоштовних ліків медичним закладам Житомира. Цього разу – це 18 тисяч упаковок пігулок, призначених для лікування шлункових захворювань. За словами медиків, такі препарати далеко не кожному по кишені. Тому дякують благодійникам, які піклуються за здоров’я людей, особливо за соціально незахищених пацієнтів лікарень», – пишуть на сторінці фонду.

21.12 Zhytomyr Rozenblat liky21.12 Zhytomyr Rozenblat likarniapng

У коментарі ОПОРІ народний депутат зазначив, що фінансується фонд за рахунок заощаджень родини.

«Фонд фінансується тільки за рахунок власних коштів, плюс є багато волонтерів, які знаходяться за кордоном, якщо ми отримуємо якусь закордонну допомогу, то там є благодійні фонди, які надають речі, візочки для людей з інвалідністю чи ліжка для лікарень. А все що стосується фінансових витрат, то це лише за рахунок заощаджень родини Розенблат», – зазначив Борислав Розенблат.

Новини про роботу організації публікуються і на сайті нардепа Борислава Розенблата. Сайт присвячений діяльності нардепа в Раді, напрямкам роботи в окрузі, реалізованим проектам, законотворчій діяльності.  Новини фонду нардеп публікує і на своїй сторінці в мережі Facebook. У соцмережі нардеп має особисту сторінку та сторінку громадської приймальні.

21.12 Zhytomyr Rozenblat sait21.12 Zhytomyr Rozenblat storinka21.12 Zhytomyr Rozenblat storinka pryimalni

Як зазначає  координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області:

«Діяльність благодійних фондів, або громадських організацій, які займаються якоюсь благодійною діяльністю не суперечать законодавству про вибори. Втім, використання даного методу агітації не завжди відповідає міжнародним практикам виборчого процесу і рівним умовам для кандидатів. Варто розуміти, що функція народного депутата не полягає в тому, щоб він роздавав дитячі набори, подарунки, не ставив дитячі майданчики чи ремонтував дороги. Його завдання – це працювати у Верховній Раді, писати закони, втручатися депутатськими запитами, підтримувати якісь політики та змінювати країну на всеукраїнському глобальному рівні. В той час, ми бачимо, як депутати більшість часу проводять в  своїх одномандатних виборчих округах і всіляко задобрюють майбутній виборців. Це негативна тенденція та нівелювання ролі народного депутата як такого».

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента»,  передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. 

ОПОРА наголошує, що згідно з  пунктом 3 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента» рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України». Також, частиною 4 статті 64 Закону «Про вибори Президента України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей.

Як повідомляла ОПОРА, народний депутат Павло Дзюблик має іменний благодійний фонд, однак на даний час активної діяльності організація не веде. Одним з «найстарших» благодійних фондів  народних депутатів з Житомирської області є фонд Володимира Литвина «Майбутнє Полісся». Про роботу Благодійного фонду нардепа Сергія Пашинського читайте тут. ОПОРА інформуватиме про діяльність фондів інших народних депутатів з Житомирської області в наступних матеріалах.

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)