Протягом першої половини липня 2019 року спостерігачі ОПОРИ виявили 16 фактів використання кандидатами виділених коштів із державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій та програми дорожнього фонду в якості «самопіару».

Протягом першої половини липня 2019 року четверо кандидатів в межах одномандатних округів Волинської області – Ігор Гузь (самовисування, ОВО №19), Іван Мирка («Європейська Солідарність», ОВО №20), Степан Івахів (самовисування, ОВО №21) та Ірина Констанкевич (самовисування, ОВО №23) – розповідали під час зустрічей із виборцями, на своїх офіційних сайтах та сторінках в мережі Facebook про те, що за їх сприяння чи з їхньої ініціативи з державного бюджету надходили кошти для розвитку територій, реконструкції інфраструктурних об’єктів у населених пунктах у межах виборчих округів, в яких вони балотуються. Про подібні «досягнення» з боку чинних нардепів, які є водночас кандидатами, розповідали також посадовці органів місцевого самоврядування. Усі ці факти зібрали спостерігачі ОПОРИ.

ОВО №19

Чинний народний депутат та кандидат у депутати Ігор Гузь (самовисування) протягом липня п’ять разів повідомляв про факти виділення субвенцій з державного бюджету для розвитку території його виборчого округу.

Так, на офіційній сторінці у Facebook чинного народного депутата і кандидата Ігоря Гузя (самовисування) 1 липня та в інтернет-виданні «Буг» 30 червня 2019 року з’явилась публікація «У Володимирі-Волинському за сприяння Ігоря Гузя відкрили спортивний майданчик». У матеріалі йдеться, що кошти на облаштування зони активного відпочинку для дітей було виділено з державного бюджету «за сприяння» народного депутата Ігоря Гузя. У статті також нагадують, що це не перший подібний спортивний майданчик у Володимирі-Волиснькому. Раніше за сприяння народного депутата Ігоря Гузя було відкрите подібне спортивне поле у військовому містечку, а також спортивний комплекс у ЗОШ «НВК №3 – ліцей».

Також 1 липня на офіційній сторінці у Facebook Ігоря Гузя з’явився допис про те, що за час його депутатства на округ загалом «вдалось залучити» понад 110 млн грн. До допису додається відеоролик, в якому цю інформацію підтверджують Володимир-Волинський міський голова Петро Саганюк, Любомльський міський голова Роман Ющук та Павлівський голова ОТГ Андрій Сапожник.

11 липня в інтернет-виданні «Район.Володимир-Волинський» та на офіційній сторінці у Facebook Ігоря Гузя було опубліковано інформацію про те, що 500 тис. грн з державного бюджету «за ініціативи нардепа» вже надійшло на реконструкцію ангару під спортивну споруду у Володимирi-Волинському.

У цей же день в інтернет-виданні «Буг» та 12 липня на офіційній сторінці у Facebook Ігоря Гузя з’явились публікації про те, що у закладі дошкільної освіти №9 в Нововолинську тривають роботи з реконструкції басейну. Нардеп і кандидат Ігор Гузь на одній із зустрічей з колективом дитячого садка вирішив, що басейн необхідно відновити. За його ініціативи з державного бюджету виділили півтора мільйона гривень. 

12 липня на офіційній сторінці у Facebook Ігоря Гузя з’явилась публікація про те, що 9 липня нардеп побував з візитом у с. Заріччя Володимир-Волинського району. Він особисто інспектував, як тривають ремонтні роботи дорожнього покриття й зустрівся з підрядником. У дописі також йдеться, що гроші на 500 метрів дороги виділили «за сприяння» Ігоря Гузя з державного бюджету, а також з обласного та сільського бюджетів.

ОВО №21

Про нове футбольне поле та дорогу у Шацькому районі як власні заслуги розповів у липні своїм виборцям кандидат у депутати по одномандатному виборчому округу №21 Степан Івахів (самовисування).

Так, на офіційній сторінці у Facebook чинного народного депутата і кандидата у депутати Степана Івахіва (самовисування) 11 липня 2019 року з’явився допис про те, що нардеп відвідав смт Шацьк. Там побував на відкритті футбольного поля зі штучним покриттям, перерізав стрічку. У дописі також наголошується, що вдалось збудувати поле завдяки спеціальній державній програмі, яку реалізовує Федерація футболу України.

За два дні до цього на офіційній сторінці у Facebook Степана Івахіва з’явився допис про те, що нардепу «вдалося внести» дорогу Шацьк – Ратне в державну програму, і вже цього року почнеться її ремонт. Загальна вартість – 398 мільйонів. У дописі також наголошується, що якби нардеп «не оббивав пороги», на цю дорогу ніколи б не виділили грошей.

«Зараз держава ремонтує тільки дороги державного та міжобласного значення, а ця – міжрайонна. Але мені вдалося переконати і перші 75 мільйонів вже лежать на рахунку в області», - йдеться у дописі.

ОВО №23

Про «досягнення» Ірини Констанкевич у напрямку  виділення субвенцій з державного бюджету розповідала в липні не лише вона особисто, але й голови органів місцевого самоврядування в окрузі №23.

Так, 3 липня 2019 року на офіційному сайті Ірини Констанкевич (самовисування) з’явилась публікація «У нашій громаді Ірина Констанкевич завжди є бажаним гостем, - голова Жидичинської ОТГ Галина Матвіюк». У матеріалі голова громади наголошує, що нардеп залучила кошти з фонду «соцеконому» на ремонт Жидичинського будинку культури.

4 липня на офіційному сайті Ірини Констанкевич з’явився матеріал під назвою «Ірина Мирославівна – найнайродніший депутат і її справи – найкращий тому доказ». Зокрема, у ньому наводиться цитата про те, що «завдяки Ірині Констанкевич з фонду соцеконому виділили 600 тисяч гривень на перекриття будинку культури села Ситниця». Крім того, тут також йдеться, що «за сприяння» депутатки з обласного бюджету виділили кошти на облаштування вуличного освітлення на двох вулицях у селі Старосілля – Відродження та Шевченка. 

Наступного дня на офіційному сайті Ірини Констанкевич було опубліковано статтю «Ви працюєте з людьми і для людей, - маневицькі лікарі підтримують Ірину Констанкевич». У матеріалі висвітлюють ситуацію, коли «за кошти соцеконому залучені нардепом районна лікарня придбала мамограф».

6 липня також на офіційному сайті Ірини Констанкевич з’явилась публікація «Голова Тростянецької об’єднаної територіальної громади Олександр Ковальчук про Ірину Констанкевич». У ній голова громади наголошує, що народний депутат Ірина Констанкевич на ремонт будинку культури у селищі Тростянець залучила 800 тис. грн державних коштів з фонду «соцеконому». 

На офіційному сайті Ірини Констанкевич 7 липня було опубліковано матеріал «Ірина Констанкевич – справжній народний депутат, - Людмила Тимощук».

«Завдяки народному депутату для нашої лікарні придбали сучасне обладнання на більш як півмільйона гривень. Ці кошти Ірина Констанкевич залучила з фонду соцеконому. Зокрема вдалося закупити гістероскоп, монітори для реанімації й інші вкрай потрібні речі для проведення якісних оглядів пацієнтів. Також Ірина Мирославівна посприяла у виділенні частини коштів з обласного бюджету на ремонт акушерсько-гінекологічного відділення Цуманської районної лікарні», - йдеться у публікації.

11 липня на офіційному сайті Ірини Констанкевич з’явилась публікація «Я працювала на благо громади і буду працювати, - Ірина Констанкевич у селі Дерно». У ній йдеться, що «за сприяння» Ірини Констанкевич за кошти державного фонду «соцеконому» сімейну амбулаторію у с. Дерно Ківерцівського району капітально відремонтували та придбали сюди твердопаливний котел. 

Також на офіційному сайті Ірини Констанкевич 14 липня було розміщено матеріал під назвою «У Залізниці роботу Ірини Констанкевич оцінили на «відмінно». Він присвячений візиту нардепа в с. Залізниця Любешівського району. У ньому йдеться, що «за принципової позиції нардепа вдалося зрушити з місця справу по підключенню новозбудованого масиву до електропостачання, на що із коштів соцеконому Ірина Констанкевич виділила 185 тисяч гривень».

У цей же день на тому ж сайті Ірини Констанкевич з’явилась публікація про її візит до с. Цир Любешівського району. У матеріалі наголошується, що «за сприяння» народного депутата Ірини Констанкевич із коштів «соцеконому» на ремонт сільського клубу було виділено 629 тисяч гривень, облаштовано комп’ютерний кабінет у місцевій школі, для школи також було придбано музичне обладнання та меблі, придбано медичне обладнання для місцевого ФАПУ.

Зауважимо, що «піар на державних коштах» як виборчу технологію використовують не лише чинні нардепи-кандидати. Один із кандидатів в одномандатному виборчому окрузі №20 від «Європейської Солідарності» - Іван Мирка – виготовив футболки для себе та своїх агітаторів агітаційного змісту та з надписом «Збудував 200 км доріг за три роки».

Нагадаємо, що Іван Мирка раніше працював директором Департаменту інфраструктури і туризму Волинської обласної державної адміністрації. В рамках цієї роботи і контролював будівництво доріг на Волині, на що виділялись кошти з різних державних програм, у тому числі, з дорожнього фонду.

 

Читайте також всеукраїнський звіт щодо ймовірного використання бюджетних ресурсів у агітаційних цілях  за червень: https://www.oporaua.org/report/vybory/parlamentski-vybory/parlamentski-vybory-2019/18820-zvit-shchodo-imovirnogo-vikoristannia-biudzhetnikh-resursiv-u-agitatsiinikh-tsiliakh-cherven

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.