За підсумком моніторингу 9 друкованих видань, що вийшли у Запоріжжі в червні, ОПОРА  зафіксували ознаки прихованої агітації за 6 потенційних і 4 зареєстрованих кандидатів у народні депутати України. 48 таких матеріалів висвітлюють «команду Буряка» - групу чиновників та політиків, що на думку міського голови Запоріжжя Володимира Буряка ефективно працюватимуть у Верховній Раді.

Громадянська мережа ОПОРА оглянула 9 запорізьких газет, що виходили друком з 1 по 21 червня. Матеріали перевірялися на можливі ознаки джинси, чорного піар та прихованої агітації від потенційних та зареєстрованих, на час опублікування тексту, кандидатів.

Протягом червня низка місцевих видань розмістили розгорнуті дописи іміджевого характеру присвячені депутату Запорізької обласної ради Володимиру Величку. Так у № 22 за 6 червня в газеті «Верже» вийшов матеріал під заголовком «Чи зможе Володимир Величко обійти «бувалих» народних обранців у передвиборчій гонці?», де в ліді зазначалося, що за даними з анонімних джерел ця особа висуне свою кандидатуру до Верховної Ради. Вказувався номер виборчого округу у якому політик може балотуватися та згадувалися його позитивні досягнення.  Ідентичний текст вийшов 5 червня у газеті  «Запорізькій пенсіонер» і 6 червня у «Суботі», «Запорізькій правді» та «МИГ», але вже під іншим заголовками: «Стало відомим ім'я ще одного кандидата до Верховної Ради від Запоріжжя», «Визначився ще один кандидат в народні депутати від Запоріжжя», «Володимир Величко іде в нардепи?». Також у виданні «Субота» у номері за 30 травня міститься текст «Змінити Україну можуть лише нові (молоді) політики» зі стислою біографічною довідкою про Володимира Величка, його світлиною та порадами, із якими якостями краще обрати народних депутатів.

У наступних випусках «Верже», «Запорізька правда», «Суботи» та «Запорізький пенсіонер» надрукували матеріали із назвою «Містопад народу, гроші — чиновникам!», що присвячений пропозиціям Володимира Величка щодо завершення будівництва мосту через острів Хортиця.

19 та 20 червня в цих газетах зустрічається публікація під назвою «Володимир Величко: крадуть усі?». Посилаючись на неназвані журналістські матеріали в дописі подається перелік партій, що за словами автора тексту, «можуть мати зв'язок з корупцією».

Матеріали із заголовками: «Куценко проти Блоку Порошенка! З ким змагатиметься прокурор-опозиціонер?», «Куценко проти «Порошенківців»! Чи зламає Куценко стару систему?», «Куценко — переможемо систему разом» вийшли у виданнях «Верже», «Запорізький пенсіонер» та «МИГ». Візуальний супровід до них відтворює елементи брошури з маркерами чорного піару, про які ми писали 11 червня. Нагадаємо, що ознаки чорного піару зі згадкою про Владислава Куценка ОПОРА фіксувала також у 2014 році.

Два іміджеві матеріали в пресі присвячені депутату Запорізької обласної ради Артуру Гатунку в газеті «Субота» за 6 та 13 червня. Вони мають формат прямої мови політика із розповіддю про надану підтримку виборцям.

20 червня «Запорізька правда» та «МИГ» опублікували тексти про пріоритетні завдання та оновлення в Запорізькій обласній структурі партії «Опозиційна платформа — За життя» та її нового лідера Володимира Кальцева. Публікації під заголовком «Опозиційна платформа — За життя: об'єдналися заради миру» надає передвиборчі обіцянки від членів партії. Ознаки  політичної агітації містить матеріал «Лідер Опозиційної платформи — За життя Юрій Бойко — кандидат в Прем'єри номер один».

Також однакові матеріали під заголовком «Партія «Опозиційний блок» назвала першу десятку списку і обнародувала передвиборчу програму» зафіксовані в газетах «Запорізькій пенсіонер» та «МИГ».

Щодо інших політичних сил, тексти про яких мають ознаки прихованої реклами, то це публікація «Лідер партії «Довіряй Справам» Геннадій Кернес: «Суспільство, об'єднане бажанням не розбрату, а змін» в газеті «МИГ». Серед іншого тут розміщений перелік «принципових позицій партії», що нагадує тези передвиборчої програми.

Три матеріали у виданні «Верже» та один в «МИГ» розповідають про політичні стратегії Володимира Гройсмана, описують його позитивні досягнення та плани на майбутнє.

Голова громадської організації «За права пенсіонерів» Валерій Фоменко сповістив на сторінках газети «Запорізький пенсіонер» про те, що з'їзд партії пенсіонерів висунув його кандидатом у народні депутати України і запросив запоріжців до своєї передвиборчої команди. У своїй авторській колонці в згаданому виданні Валерій Фоменко виступає із критикою інших політиків, вдаючись до емоційної лексики та оціночних суджень, без посилання на джерела інформації у висуненні підозр. Ось кілька цитата для прикладу «... я особисто оцінюю дії Луценка як сепаратизм. Та якщо він вважає пропозицію про зняття блокади фінансуванням тероризму, я вимагаю першим посадити Порошенка, Гройсмана і дружину неука. А взагалі — Луценко, це типовий приклад поносу при склерозі. Біжить і не пам'ятає куди», «В інтернеті з'явилося кілька повідомлень з різних регіонів України про те, що на місцях за висування по мажоритарним одномандатним округам або за списками партії «Слуга народу» в штабах «Зе!Команди» вимагають від 300 тисяч до 2 мільйонів доларів».

Маркери чорного піару містять замітки в газеті «Запорізький пенсіонер», що присвячені участі запорізьких політиків у майбутніх виборах. Так новина про те, що Володимир Кальцев включений до виборчого списку партії «Опозиційна платформа — За життя» має назву «Що, знову?». А публікація про те, що депутат Запорізької міської ради В'ячеслав Зайцев перейшов з партії «Блок Петра Порошенка» до партії «Голос» названа «Побігли...»

Інші матеріали з можливими ознаками чорного піару, що вийшли у червні: «Хто корисний Запоріжжю в Раді» в газеті «Панорама». Це передрук висловлювань голови Запорізької обласної організації Опозиційного блоку Ростислава Шурми, озвучені під час ефіру на телеканалі «ICTV». Цитата звідти: «Що отримали запоріжці від народних депутатів Блоку Петра Порошенка, яких обрали? Нічого! Мости добудовані? Ні, не добудовані. Аеропорт побудований? Так, побудований, але не за рахунок народних депутатів, а за рахунок місцевого бюджету».

Також в «Позиції» за 6 червня знаходимо матеріали із критикою та оціночними судженнями на адресу лідерів партій «Голос» та «Українська стратегія»: «Щоб особливо не заморочуватися співак купив собі вже готову партію», «сильна Україна і заможні громадяни — над цим треба БУЛО працювати. Протягом усіх тих років, що Гройсман протирав штани в кріслі прем’єра».

В газеті «Субота» 13 червня вийшла публікація «Популізм чи ошуканство?», яка пояснює, що таке популізм у політиці, описує виборців, які довіряють популістам й ілюструє текст шаржем із обличчями Петра Порошенка, Олега Ляшка та Олександра Вілкула.

Із критикою Петра Порошенка, його партії Європейська солідарність» та оціночними судженнями про нього висловилася політологиня Наталія Ніколаєва в публікації «Реванш за будь-яку ціну» в газеті «Верже».  Маркери чорного піару на адресу цього політика має й інший матеріал газети «Верже»: «Чому Порошенко в любові до України нічим не гірший Горбачова у його любові до СРСР?».

Обидві зафіксовані у друкованих ЗМІ Запоріжжя публікації про діяльність Олега Ляшка вийшли в газеті «Верже». Перша — це озвучення позиції політика щодо «продажу українських чорноземів іноземним інвесторам». Друга — розповідає про офіційний з'їзд Радикальної парті Олега Ляшка та наводить обіцянки громадянам від імені лідера партії.

Про плани взяти участь у виборах до Верховної Ради розповіли в інтерв'ю депутат Запорізької міськради Дмитро Сірий (газета «Запорізький пенсіонер») та чинний народний депутат Вадим Кривохатько («МИГ»). Серед іншого матеріали розповідають про професійні успіхи цих політиків.

ОПОРА виявила 48 публікацій червневих публікацій присвячених висвітленню діяльності, а також ознаки рекламних матеріалів із учасниками «команди Буряка».  Це згадки про міського голову Запоріжжя Володимира Буряка, його заступника Анатолія Пустоварова, депутата Запорізької міської ради Ігоря Чумаченка та депутата Запорізької міської ради Віктора Буська. Нагадаємо, що перерахованих осіб Володимир Буряк озвучив на сайті Запорізької міської адміністрації як можливих ефективних працівників у Верховній Раді, а на вулицях Запоріжжя присутні борди із обличчям цих громадян із означенням їх як «команди Буряка».

Матеріали в пресі розповідають про комунальні, інфраструктурні, екологічні та інші проблеми до вирішення яких вони долучені. Серед іншого газети «Панорама» та «Запорізька Січ» опублікували матеріал «Майбутні вибори — це шанс для Запоріжжя» зі світлиною Володимира Буряка.

Станом на 23 червня подаємо список офіційно зареєстрованих ЦВК кандидатів у народні депутати, які згадуються у публікації:

Володимир Величко, зареєстрований 19 червня кандидатом в одномандатному виборчому окрузі №74, самовисуванець.

Владислав Куценко, зареєстрований 22 червня кандидатом в одномандатному виборчому окрузі №74, самовисуванець.

Дмитро Сірий, зареєстрований 17 червня кандидатом в одномандатному виборчому окрузі №75, самовисуванець.

Вадим Кривохатько, зареєстрований 31 травня кандидатом в одномандатному виборчому окрузі №82, самовисуванець.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)