Наприкінці січня 2021 року стало зрозуміло — на Черкащині будуть вибори. Жителі одного із мажоритарних округів мають передати мандат Скічка, який став головою обласної ОДА, іншому політику. ЦВК призначила вибори на 31 жовтня. Втім, і на цих виборах фігуруватиме черкаський губернатор, але про це далі.

Охочі взяти участь у виборах почали агітувати за кілька місяців до початку виборчого процесу, який стартував із першим шкільним дзвоником, тобто 1 вересня. Зрештою, за мандат довіри виборців округу №197 вирішили позмагатися 26 кандидатів. Проте 12 жовтня один із кандидатів, а саме Віктор Шевченко або Віталій Войцехівський-2 (адже особа за кілька днів до подачі документів на реєстрацію змінила своє ім'я), зупинив своє балотування.

Тож у бюлетені виборці округу побачать чинного міського голову Золотоноші, трьох народних депутатів попередніх скликань, політиків із досвідом виборчої боротьби та осіб без політичного бекграунду, а також однофамільців (серед кандидатів лишається три Голуби). Кожного під своїм номером відповідно до алфавітного порядку, адже таке рішення на початку жовтня прийняла ЦВК через реєстрацію “двійників”. Як проаналізувала ОПОРА, щонайменше 20 із кандидатів не проживають в межах округу. Є кандидати з Києва та області, Одеси, Львова, Чернігова, Рівного та Мукачева. Ще один із кандидатів наразі перебуває в СІЗО — ув’язнений за підозрою у хуліганських діях під Офісом Президента 14 серпня. Це — представник черкаського Нацкорпусу Дмитро Кухарчук.

Якщо перші півтора місяці кампанії кандидати здебільшого гребли кожен за своєю течією та вибудовували власні шляхи до серця / вибору жителів округу, то за два тижні до голосування штормові припливи взаємних звинувачень, судових позовів та полювання на порушників накрили місцевий інформаційний простір.

Хто за кого: адмінресурс, наші гроші і віп-агітатори

Оскільки в окрузі від провладної партії балотується чинний міський голова Золотоноші, очевидно, що саме Віталій Войцехівський найбільше грає на цьому полі. 

Як відповіли ОПОРІ у Золотоніському міськвиконкомі, мер взяв на період передвиборчої кампанії офіційну відпустку. Водночас у статусі кандидата Войцехівський відвідує заходи разом із головою ОДА Олександром Скічком. Зокрема, це відкриття спортивних майданчиків, побудованих у рамках програми Президента, а найголовніше — на кошти платників податків. Або ж вони спільно ревізують роботи на об'єктах “Великого будівництва”.  

Згадали Володимира Зеленського, і він теж не забув про висуванця своєї партії та в рамках робочої поїздки відвідав Черкащину. Але не область, а лише Канів та Золотоношу — старий і новий центр округу. Офіс Президента повідомив, що Зеленський відвідав інфраструктурні об’єкти та ознайомився зі станом реалізації програми “Велике будівництво” в регіоні. Під час відвідування низки локацій Президента супроводжував Віталій Войцехівський. Їхні спільні фото вийшли у новині на сайті ОПУ. Така привілегія для лише одного із кандидатів викликала бурхливу реакцію серед інших — тож двоє кандидатів, Владислав Голуб та Роман Коніжай, навіть звернулися з цього приводу до суду. 

Також підтримкою Президента може похвалитися кандидат від “Європейської Солідарності” Роман Сущенко. Однак не Володимира Зеленського, а Петра Порошенка, який спільно з дружиною Мариною Порошенко та народною депутаткою Іриною Геращенко відвідав громади округу. Доволі символічно, у Шевченківському національному заповіднику на Тарасовій Горі Порошенко закликав підтримати Сущенка на виборах.

Не кожен з активних кандидатів може козирнути тим, що працював під куполом Верховної Ради. А ось Владислав Голуб, який в 2014 році отримав перемогу на виборах у цьому ж окрузі, представляючи БПП, значною мірою будує на цьому свою кампанію. Кандидат постійно розповідає про “перелік справ, які зробила команда Голуба” і поширює в соціальних мережах  відеоподяки від жителів громад. Насправді ж, всі ці “добрі справи” зроблені на кошти платників податків — із субвенцій на соціально-економічний розвиток, тобто грошової допомоги місцевому бюджету з боку державного. Депутати-мажоритарники в цьому процесі — лише “посередники” між керівництвом громад та Урядом…

Не залишили вести боротьбу самостійно представників своїх політсил та відвідали округ лідер “Народовладдя” Юрій Левченко (кандидат Сергій Василюк), лідер “Європейської партії України” Микола Катеринчук (кандидат Андрій Лобунець) та лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок. Всі вони долучалися до прямої агітації за своїх висуванців  у громадських місцях в різних населених пунктах округу. А от лідер “Національного корпусу” Андрій Білецький приїжджав на мітинг за звільнення Дмитра Кухарчука.

Ти мені, я тобі: виборча благодійність, підозри підкупу

Подарунки від громадських організації, благодійність — справа добра, але не з метою отримати “бали” перед виборами. Втім, це звична практика для українських виборів. 

За цією сюжетною лінією в окрузі №197 найбільше працював Владислав Голуб. Кандидат є головою наглядової ради зареєстрованої лише у червні 2021 року громадської організації “Разом ми потужна сила”. У соціальних мережах та місцевих ЗМІ, згадуючи цю ГО, кандидат звітує про благодійні акції для жителів населених пунктів округу, зокрема юридичні консультації, встановлення камер безпеки на місцевих школах, роботу двох культурно-освітніх центрів, де для літніх людей проводять безкоштовні курси (працюють в межах двох мікрорайонів Черкас, що входять до меж округу №197). Здавалося б, суспільно корисні й просвітницькі заходи, але ж все це — про вибори. Натяки на агітацію присутні скрізь: кольорова гама дублює кольористику агітаційних матеріалів кандидата, використовуються ті самі портрети кандидата та інші візуальні рішення. Один із лозунгів агітаційної кампанії Голуба дублює назву громадської організації. А ще влітку, будучи потенційним кандидатом, Голуб роздавав подарунки особисто. Щоправда, дітям — футбольні м'ячі та рюкзаки.

Протягом кампанії із безкоштовними розвагами чи подарунками, знову ж таки, використовуючи ГО, приїздили до жителів округу кандидати-самовисуванці Юлія Гершун та Іван Степанець, мер Золотоноші Віталій Войцехівський, свободівець Андрій Іллєнко. Останній організував тур музичного гурту Romax, який концертував у другій половині вересня-початку жовтня майже щодня.

Втім, напередодні дня голосування тема підкупу тримала нове звучання — про події, що мають, на його думку, місце на Черкащині, з трибуни Верховної Ради повідомив народний депутат Іван Крулько: “Я такого ще не бачив — по 5 тисяч гривень дають за один голос”. У той самий час інформацію про підкуп почав поширювати кандидат Владислав Голуб, повідомляючи про 400 гривень, які виборцям пропонують за голос на підтримку Віталія Войцехівського. Але істину тут має встановити лише поліція.

Стара і нова традиція агітації: доступність та тактика

Найбільше представлений у різних сегментах передвиборчої агітації кандидат Віталій Войцехівський, який має досить багато зовнішньої реклами, розміщеної на білбордах вздовж основних доріг округу та в самих населених пунктах. Однак не в Золотоноші, де він як міський голова піарився ще на початку серпня на демонтажі останньої такої конструкції. Мали свої борди висуванець від ЄС Роман Сущенко, представник Європейської партії Андрій Лобунець, Кандидат від Свободи Андрій Іллєнко, самовисуванці Владислав Голуб, Іван Степанець. Щоправда, і Владислав Голуб, і Дмитро Кухарчук публічно заявляли про те, що їм відмовляють у наданні рекламних площ, нібито під тиском влади. 

У Кухарчука справді відсутні агітаційні білборди. Втім, як і виборчий фонд, за кошти якого вони мали б фінансуватися. Незважаючи на це, команда Нацкорпусу досить активно продукувала креативі відео в соціальних мережах, де кандидат, який насправді в СІЗО, агітував за себе у вигляді проєкції фігури в різних локаціях. 

Соціальні мережі, які стали вже звичним майданчиком для комунікації із виборцями, використовували й інші кандидати. Однак тактики у всіх були різні (ймовірно, залежно від можливостей). Як інструмент політичної реклами Facebook використовують частково всі, але найбільше вкладалися Віталій Войцехівський та Роман Сущенко (понад 225 тисяч грн і  понад 50 тисяч грн відповідно). Водночас Владислав Голуб завчасно створив координовану мережу 29 локальних груп, що згодом прямо заговорили про його підтримку.

Коли виборча кампанія на Черкащині починалася, про неї говорили як про продовження виборів у 87-му окрузі, як про реванш для політиків, котрі прагнуть знову потрапити до Ради, як про … версій було багато. Але, якби там не було, кампанія цих проміжних виборів не дуже відрізняється від звичної практики. Адмінресурс, виборча благодійність — віз і досі там.