Коаліція громадських організацій «За чесний референдум» закликає всіх громадян і політичні сили утриматися від ініціювання всеукраїнського референдуму, доки законодавче регулювання цього питання не буде приведене у відповідність до стандартів Ради Європи


Про це заявили представники Коаліції під час прес-конференції 9 вересня. Низка громадських організацій моніторили збори, які відбулися напередодні в Києві на стадіоні «Спартак», куди були організовано звезені громадяни з різних областей. Комуністичною партією України це зібрання позиціонується як «збори громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою стосовно вступу України до союзу в рамках Євразійського економічного співтовариства».

Згідно з висновком експертів, процедура проведення зборів викликає багато запитань, а статус їх залишається невизначеним. «Легітимність зборів, організованих Компартією та «Украинским выбором» Віктора Медведчука, повинна встановити ЦВК колегіально та під час відкритого засідання. Навколо події багато процедурних неузгоджень, - коментує Ольга АЙВАЗОВСЬКА, координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА. - Перш за все, є дві ухвали суду, які забороняють членам ЦВК участь у зборах в рамках підготовки народної ініціативи щодо проведення референдуму. Законом передбачено, що факт проведення заходу повинен засвідчити делегований член комісії. Юрій Донченко, член ЦВК, з його слів, був присутній як фізична особа. Крім того, тема зібрання, зафіксована у поданні до ЦВК, не відповідає змісту заходу. Якщо суд своєю ухвалою заборонив збори щодо вступу до Митного союзу, ініційовані КПУ, то повторне звернення подали «громадяни» і вже щодо Євразійського економічного простору. Натомість питання, винесене на затвердження учасників (та в перспективі питання референдуму), звучало так: «Чи підтримуєте ви вступ України до Митного Союзу разом із Росією, Білоруссю та Казахстаном?» Зрозуміло, що це лише креатив організаторів, а не фактична зміна приводу зборів. Таким чином, ухвалу суду було не виконано як членом ЦВК, так і організаторами зборів. Крім того, якщо навіть процедура референдуму буде запущена, тема плебісциту не створює перешкод для підписання Угоди про Асоціацію. Громадян не питають, чи вони проти євроінтеграційного вектора».


На вході до стадіону діяв спеціальний пропускний режим. Доступ був забезпечений тільки власникам іменних карток із символікою КПУ. У підсумку, на відміну від члена ЦВК, судовий виконавець, який мав зачитати рішення Окружного адмінсуду м. Києва, на стадіон допущений не був. За воротами залишилися також журналісти провідних ЗМІ."Організатори зібрання на стадіоні «Спартак» грубо порушили права журналістів на висвітлення зборів ініціативної групи із проведення референдуму, - наголошує Наталя СОКОЛЕНКО, журналістка, учасниця Коаліції «За чесний референдум». - В Законі «Про всеукраїнський референдум» чітко зазначено: всі заходи з підготовки референдуму є відкритими і публічними. Натомість, люди у червоних куртках із символікою КПУ не допускали на захід журналістів 5-го каналу, ТВі, ТРК «Ера», «Радіо Свобода», «Дня», «Української правди». Отже, люди у червоному перешкоджали журналістській діяльності, і мають понести за це кримінальну відповідальність. Учасники Коаліції викликали міліцію на місце інциденту, однак оперативно-слідча група так і не приїхала. Або не стала протидіяти правопорушенню»!

Учасники Коаліції вчергове наголосили на загрозах, які несе закон «Про всеукраїнський референдум» та потребі внести до нього принципові зміни відповідно до європейських стандартів у сфері референдумів та в світлі рекомендацій Венеційської комісії. У відповідному відкритому зверненні експерти, правозахисники та журналісти звертають увагу Президента України Віктора Януковича, Голови ВРУ Володимира Рибака, народних депутатів та Уповноваженого ВРУ з прав людини Валерії Лутковської на необхідність доопрацювання закону. Також висловлюється готовність долучитися до розробки оновленої його версії й забезпечити широке публічне обговорення суті змін. «Можна довго дискутувати, що ж насправді відбулося на стадіоні «Спартак», але суть лишається незмінною, - це чиста політика та початок передвиборчої кампанії 2015 року, - вважає Олександра МАТВІЙЧУК, голова правління Центру Громадянських Свобод. - Якщо державним мужам і справді болить волевиявлення народу, то вони мали б якнайшвидше повернути громадянам право на проведення місцевих референдумів, якого вони були позбавлення з прийняттям нового закону про всеукраїнський референдум. Тестом на справжні наміри політиків є їхня готовність змінити цей закон, прийнятий в обхід Конституції України, щоб він надав реальну можливість для здійснення прямого народовладдя.»

До приведення законодавчого регулювання референдуму у відповідність до стандартів Ради Європи представники Коаліції закликають усіх громадян і політичні сили утриматися від ініціювання референдуму. «Ініціювання референдуму з боку КПУ створює небезпечний прецедент застосування закону, який потрібно удосконалювати по кожній із його процедур, - каже Світлана КОНОНЧУК, керівник Програми демократизації політичних інститутів Українського незалежного центру політичних досліджень. - Проблема полягає не у дискусійності предмету референдуму, а в тому, що на сьогодні процедури закону не забезпечують вільне волевиявлення та чесний підрахунок голосів. Наступного разу, коли результати іншого референдуму виявляться неочікуваними і небажаними для більшості громадян, у них не буде підстав не довіряти тим результатам і апелюватии до недосконалості закону. Допустивши гру за фальшивими правилами один раз, ти будеш змушений грати за ними і в подальшому».

Прес-конференція проведена Центром Громадянських Свобод спільно з Коаліцією громадських організацій «За чесний референдум» за фінансової підтримки програми «Матра» (Посольство Королівства Нідерландів).

DSC 0265

Ольга Айвазовська

DSC 0255

 

Наталія Соколенко

DSC 0286

Олександра Матвійчук

999193 10153172617345184 1773797136 n

Світлана Конончук