Майже всі народні депутати з Житомирської області мають іменні благодійні фонди. В одних це постійно діючі організації, дехто активізується ближче до виборів, або ж створює новий фонд свого імені. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, чим займаються ці організації в Житомирській області і що дають людям. Розпочали аналіз спостерігачі ОПОРИ з благодійного фонду Сергія Пашинського, який активізувався влітку 2018 року.

Сергій Пашинський – народний депутат України чотирьох скликань, голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони На позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року обраний народним депутатом України 8-го скликання за партійним списком (№ 12 у списку) від партії  «Народний фронт». Заступник голови депутатської фракції партії «Народний фронт». 

26.11. Zhytomyr Pashynskyi VR

Нардеп проживає в Києві, але часто з візитами відвідує Житомирську область. В одному з житомирських інтернет-виданнь розміщене інтерв’ю з Сергієм Пашинським, в якому він зазначає, що його батьки живуть в місті Коростень і сам він коростенець.

26.11. Zhytomyr Pashynskyi ZMI

Влітку 2018 року в області, а зокрема в Коростенському, Олевському, Лугинському, Овруцькому районах активізувала свою роботу Благодійна організація «Благодійний фонд Сергія Пашинського». В електронній декларації нардепа за 2017 рік вказано, що він є власником фонду, юридична адреса якого 10014, Житомирська обл., м. Житомир, вул. Михайлівська,17.

26.11. Zhytomyr Deklaratsia Pashynskyi

За даними сайту Опендатабот , 26 липня 2018 року у фонді змінився керівник: замість Юлії Слобожан організацію очолив Олександр Каменчук, який є помічником-консультантом нардепа на громадських засадах.

26.11. Zhytomyr Fond reiestratsia26.11. Zhytomyr pomichnyky Pashynskoho

Інформація про діяльність фонду розміщена на сторінці в мережі Facebook. Перший допис там з’явився 14 вересня про те, що Руслана Пашинська, президент Благодійного фонду Сергія Пашинського, привезла подарунки для дітей у садочок у селі Мала Зубівщина, Коростенського району. Руслана Пашинська є дружиною нардепа Сергія Пашинського.

На сторінці фонду в соцмережі зазначено, що фонд здійснює благодійництво і благодійну діяльність на засадах гуманності, законності і рівності прав.

26.11. Zhytomyr pershyi dopys fb

Там же і звітують про діяльність фонду. Розвиваючі ігри та техніка в садочки та школи, нагороди працівникам різних підприємств, учасникам спортивних та танцювальних змагань, вітання та подарунки з нагоди професійного свята, допомога учасникам АТО, встановлення пам’ятників, велосипеди для поштовиків та інше – все від фонду чи за його сприяння.

Наприклад, 18 листопада  Сергій Пашинський відвідав елеватор «Портрансбуд» у Овручі та привітав робітників із професійним святом – Днем працівників сільського господарства. «Кращі та видатні співробітники отримали подарунки від Благодійного фонду», – йдеться у дописі.

Нардеп відвідує спортивні та танцювальні змагання, концерти, дні села, заводи, підприємства, зустрічається з колективом та місцевими жителям.

10 листопада фонд з подарунками  долучився до святкування Дня села Путиловичі. 

«До святкування долучився і Благодійний фонд Сергія Пашинського. 11 тисяч гривень на ремонт – такий подарунок отримав місцевий садочок, мультиварку отримала вчитель початкових класів Надія Гаврилюк.  У центрі уваги були і односельці, які захищали та захищають нашу батьківщину. Цінні подарунки від Фонду отримали воїни АТО – Микола Засухін, Сергій Горнович, Василь Каменчук, Валентин Сироватський, Петро Скидан та Андрій Ярошовець», – йдеться у дописі на сторінці в мережі Facebook.

В топі – відвідування заходів, присвячених відзначенню професійних свят.

«Сергій Пашинський привітав соціальних працівників Коростенщини та Лугинщини, які 4 листопада відзначають своє професійне свято – Дня працівника соціальної сфери. І порадував цінними подарунками – сучасними мультиварками», – повідомляють на сторінці в соцмережі.

26.11. Zhytomyr Fond den sela

Паралельно з подарунками округ активно відвідує дружина нардепа Руслана Пашинська. Допомогу розвозить і керівник фонду Олександр Каменчук.

«Олександр Каменчук, директор Благодійного фонду Сергія Пашинського привіз у Центральну районної лікарню Коростенського району допомогу від Фонду: нову сантехніку, плитку і будматеріали для ремонту санвузла у ізоляторі», – прозвітували на сторінці в Facebook.

Подарунки отримали і працівники пошти. «Поштовики Коростенщини, Олевщини, Лугинщини та Овруччини отримали у подарунок новенькі велосипеди від Благодійного фонду Сергія Пашинського», – пишуть на сторінці.

26.11. Zhytomyr Ruslana Pashynska

 

26.11. Zhytomyr Pashynska sadochky

Кожен візит нардепа чи представників фонду описаний на сторінці в Faсebook не лише з фото, а й з відео, яке має спеціальну заставку з емблемою фонду і підготовлене командою журналіста та оператора, про що свідчать титри на відео.

В коментарі ОПОРІ Олександр Каменчук, директор Благодійного фонду Сергія Пашинського розповів, що фінансують фонд благодійники.

«Фонд зареєстрований, працює з 2007 року і по сьогоднішній день, чим можемо, тим і допомагаємо. З липня цього року я є керівником фонду. Ми по всій області займаємося, останнім часом було трошки більше звернуто уваги в сторону Коростенського, Овруцького, Олевського, Лугинського районів. Фінансують фонд благодійники, як будь-який фонд», – зазначив Олександр Каменчук.

Розповідати про кількість працівників фонду директор відмовився, посилаючись на те, що це конфіденційна інформація.

«Це конфіденційна інформація, якщо вас ще щось цікавить, можете в письмовому вигляді звернутися на нашу адресу», – додав Олександр Каменчук.

Як зазначає координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області: 

«Діяльність благодійних фондів, або громадських організацій, які займаються якоюсь благодійною діяльністю не суперечать законодавству про вибори. Втім, використання даного методу агітації не завжди відповідає міжнародним практикам виборчого процесу і рівним умовам для кандидатів. Варто розуміти, що функція народного депутата не полягає в тому, щоб він роздавав дитячі набори, подарунки, не ставив дитячі майданчики чи ремонтував дороги. Його завдання – це працювати у Верховній Раді, писати закони, втручатися депутатськими запитами, підтримувати якісь політики та змінювати країну на всеукраїнському глобальному рівні. В той час, ми бачимо, як депутати більшість часу проводять в  своїх одномандатних виборчих округах і всіляко задобрюють майбутній виборців. Це негативна тенденція та нівелювання ролі народного депутата як такого».

Нагадаємо, відповідно до частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента»,  передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. 

ОПОРА наголошує, що згідно до пункту 3 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента» рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України». Також, частиною 4 статті 64 Закону «Про вибори Президента України», забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей.

ОПОРА інформуватиме про діяльність фондів інших народних депутатів з Житомирської області в наступних матеріалах.

 

Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)