Загальнонаціональне опитування було проведено Фондом «Демократичні  ініціативи» та  соціологічною службою Центру Разумкова з 30 березня по 4 квітня 2012 року.  Опитано 2009 респондентів віком від 18 років у всіх областях України, Києві та АР Крим за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як стратифікована, багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Опитування здійснювалося у 132  населених пунктах (із них 79 міських та 53 сільських поселень). Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Дослідження проведено для Громадянської мережі ОПОРА в рамках проекту "Житлова реформа очима громадськості" за підтримки програми "Громадянське суспільство та належне урядування" Міжнародного фонду "Відродження". 

  • Менше третини населення України (29%) знають про таку частину житлово-комунальної реформи, як створення ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків). Ще 29% «щось про це чули», а 41% про це взагалі нічого не знають.
  • Водночас, майже половина населення України (45%) належить до сімей, що є власниками квартир у багатоквартирних будинках. Проте, лише у 5,5% таких будинків було створено ОСББ.  
  • Лише 5% багатоквартирних будинків обслуговують приватні структури, обрані ОСББ, 84% перебувають на обслуговуванні ЖЕКів, 7% – якихось інших структур, а 4% населення не знають, хто їх обслуговує.
  • Більшість власників квартир (63%) не задоволена тим, як обслуговуються їхні будинки (із них 26% зовсім не задоволені і ще 37% переважно не задоволені), Повністю задоволені обслуговуванням будинків  лише 5% і ще 27% - переважно задоволені.  Проте існує велика різниця у рівні задоволення обслуговування будинків, яке здійснюють ЖЕКи та приватні структури. Обслуговуванням ЖЕКів більшість власників (68%) не задоволені: 27% – зовсім не задоволені і ще 41% – переважно не задоволені, а ті, чиї будинки обслуговують приватні структури, обрані ОСББ, у більшості (74%) цим обслуговуванням задоволені: 11% – повністю і ще 63% – переважно.
  • Попри незадоволення обслуговуванням ЖЕКів, лише 21% власників квартир хотіли б створення ОСББ у їхніх будинках, не хочуть цього 35%, а майже половина – 44% – не визначилися зі своєю позицією. 
  • Бажання створити ОСББ мало залежить від віку, а от упередженість проти ОСББ зростає із віком: не хотіли б створення ОСББ 27%  молоді у віці до 30 років, 23% – у віці до 40 років, і значно більше серед старших: 40%  віком старше 50 років.
  • Серед регіонів найбільш сприятливо ставляться до створення ОСББ у Західному регіоні: серед власників квартир хотіли б створення ОСББ 37%, ні – 23%. У решті регіонів переважає негативне ставлення до ОСББ: у Східному регіоні хотіли б створити у себе ОСББ 21%, не хотіли б – 27%, у Центральному регіоні – 19% і 37%, але найбільш негативне ставлення до ОСББ виявили мешканці Південного регіону: хотіли б створити ОСББ 17%, не хотіли б – 50%. 
  • Існує пряма залежність  між знанням про ОСББ та бажанням, щоб воно було створене. Серед тих, хто знає про ОСББ, 31% хочуть його створити у своєму будинку (37% – ні, ще 32% не визначилися); серед тих, хто про ОСББ щось чув, хочуть створити його у себе 18% (не хочуть – 34%, не визначилися 48%), серед тих, хто про ОСББ нічого не знає , хотіли б створити ОСББ 14% (не хотіли б 24%, не визначилися 62%).  
  • Головна причина небажання творення ОСББ – це острах, що  держава повністю зніме з себе відповідальність за будинок (ремонт комунікацій тощо) –  так вважають 42% власників квартир, у чиїх будинках не створено ОСББ і які цього створення не бажають. Далі йдуть такі причини, як  побоювання зростання вартості комунальних послуг в наслідок створення ОСББ (34%),  страх перед колективною відповідальністю і необхідністю платити за тих, хто не сплачує за квартиру (26%), очікування нечесності правління ОСББ (23%). Певна частина власників квартир вважає, що створити ОСББ у них неможливо через пасивність мешканців (23%), а 19% вважають, що краще вже триматися за звичну модель управління будинком (коли ЖЕК призначає орган місцевого самоврядування), ніж за щось зовсім не зрозуміле.
  • Цікаво, що побоювання негативних наслідків створення ОСББ мало залежать від рівня знання про ОСББ. Головний страх – що держава повністю зніме з себе відповідальність за будинок – висловили і ті, хто знає про ОСББ (46%) і ті, хто про це щось чув (40%). Найменше це обходить тих, хто про ОСББ нічого не знає (29%).  Водночас серед тих, хто знає про ОСББ, значно менше побоювань, що правління виявиться нечесним і втягне мешканців у махінації (так вважають 19% тих, хто знає про ОСББ і 32% серед тих, хто про це лише чув). Значно менше серед тих, хто знає про ОСББ і тих, хто вважає, що краще триматися за звичну модель управління будинком, ніж за щось незрозуміле (лише 13% серед тих, хто знає про ОСББ і 27% – серед тих, хто щось чув).

Результати опитування

Чи знаєте Ви про створення ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків)  як частину житлово-комунальної реформи?  

1 – так, знаю

29,0

2 – щось про це чув, але непевне

29,2

3 – нічого про це не знаю

41,4

Не відповіли

0,4

Чи є Ви (або член Вашої сім’ї, який живе разом з Вами) власником квартири у багатоквартирному будинку? 

1 – так

44,7

2 – ні

54,9

Не відповіли

0,4

Чи створено у Вашому будинку ОСББ?, % власників квартир 

1 – так

5,5

2 – ні

87,5

3 – не знаю

6,7

Не відповіли

0,3

Хто обслуговує Ваш будинок? % власників квартири

1 – ЖЕК

84,2

2 – приватна структура, яку обрало наше ОСББ

5,1

3 – інше

6,6

4 – не знаю

3,7

Не відповіли

0,4

Наскільки Ви задоволені обслуговуванням Вашого будинку? % власників квартир 

1 – цілком  задоволений

4,6

2 – переважно  задоволений

27,1

3 – переважно не задоволений

37,2

4 – зовсім не  задоволений 

25,7

5 – важко сказати

5,4

Якщо у Вашому будинку немає ОСББ, чи хотіли б Ви, щоб воно було створене? % власників квартир, де немає ОСББ 

1 – так

21,3

2 – ні

35,0

3 – важко сказати

43,7

Якщо Ви не бажаєте створення ОСББ у Вашому будинку, то чому? % власників квартир, де немає ОСББ, і які не хочуть його створення 

1 – боюся, що держава повністю зніме з себе відповідальність за наш будинок (ремонт комунікацій тощо)

42,0

2 – обслуговування ОСББ може привести до зростання вартості комунальних послуг

34,0

3 – в нашому будинку надто пасивні мешканці, їх не вдасться організувати

23,0

4 – боюся, що в ОСББ буде колективна відповідальність, і  доведеться платити за тих, хто не платить за квартиру  

25,8

5 – правління ОСББ може бути нечесним, а всім доведеться за їх махінації відповідати

23,2

6 – краще триматися за звичне – ЖЕКи, ніж за щось зовсім незрозуміле

18,9

7 – інше

1,6

8 – важко сказати                 

1,6

Метою проекту «Житлова реформа очима громадськості», що здійснюється Громадянською мережею ОПОРА за підтримки програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження» є проведення громадського моніторингу стану реалізації реформи у житловій сфері та вироблення рекомендацій для її просування на національному рівні.