Народний депутат України, заступник голови депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» Олександр Третьяков заснував іменний благодійний фонд у травні 2017 року. «Фонд Олександра Третьякова» допомагає ветеранам, людям з інвалідністю, мешканцям Святошинського району, підтримує освітні та культурні програми, здійснює матеріально-технічне забезпечення закладів освіти Святошинського району. Директор фонду – депутат Київради з фракції «Солідарність» Вікторія Муха.

Олександр Третьяков – народний депутат України, заступник голови депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка». Голова Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів та осіб з інвалідністю. На позачергових виборах до Верховної Ради 2014 року обраний в одномандатному виборчому окрузі №219, що у Святошинському районі Києва. Суб’єкт висування – «Блок Петра Порошенка». Раніше Третьяков вже був народним депутатом IV, V та VI скликань.

24 12 2018 Kyiv tretiakov rada

Під час парламентських виборів 2012 року спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки неналежної агітації з боку Третьякова, зокрема агітаційні матеріали без вихідних даних.

Того ж року сайт «Українська правда» та ще низка ЗМІ повідомляли про те, що Третьяков нібито пропонує громадянам по 200 грн за публічне розміщення агітації, а ще 200 обіцяє заплатити у разі своєї перемоги.

24 12 2018 Kyiv tretiakov agitacia

Фото з сайту Intvua

Аналогічні підозри в інтерв’ю «Главкому» висловив тодішній конкурент Третьякова по столичному округу №218 Володимир Ар’єв. «Поки що (факти) непрямі, але, як показує наше соцдослідження, по деяких групах будинків ми бачимо повну диспропорцію – у Третьякова там неприродно високий стрибок. Ми поговорили з людьми, і вони підтвердили, що почалася попередня роздача – поки що, по нашій інформації, по сто гривень», – зазначив Ар’єв.

Під час місцевих виборів 2015 року Олександр Третьяков був одним з координаторів об’єднання «Ми – Кияни». Їхня політична реклама з’явилася ще за декілька місяців до початку виборчого процесу. Окрім Третьякова, координаторами проекту були народні депутати України Гліб Загорій та Андрій Білецький. Навесні 2015 року білборди та газети цього об’єднання заполонили Київ, проте ближче до осені кількість реклами значно зменшилась.

У 2015 році Олег Ляшко з парламентської трибуни звинуватив Олександра Третьякова, Ігоря Кононенка та Олександра Онищенка у спробі підкупити депутатів з його фракції. Третьяков в коментарі Insider відкинув усі звинувачення.

У своєму звіті про роботу за 2014-2018 роки Третьяков, який, як вже було зазначено, представляє президентську фракцію в парламенті, інформує про постійне зростання протягом останніх чотирьох років розміру виділеного для його округу додаткового фінансування (субвенцій) з державного та міського бюджетів.

24 12 2018 Kyiv tretiakov subvencii

Інфографіка зі звіту Олександра Третьякова про роботу у 2014-18 роках

3 грудня 2018 року на своїй Фейсбук-сторінці Олександр Третьяков оголосив, що братиме участь у парламентських виборах восени 2019 року у Святошинському районі.

Згідно з відомостям Єдиного державного реєстру юридичних осіб, Олександр Третьяков є засновником благодійної організації «Фонд Олександра Третьякова». Основний вид діяльності організації – «надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання». Фонд зареєстрований в Києві, у Подільському районі 17 травня 2017 року.

24 12 2018 Kyiv tretiakov reestr1

Керівник благодійної організації «Фонд Олександра Третьякова» Вікторія Муха – депутат Київської міської ради (фракція «Солідарність», голова постійної комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики, обрана в територіальному виборчому окрузі №46 у Святошинському районі). Згідно з інформацією сайту Верховної Ради, Вікторія Муха є помічником-консультантом народного депутата Олександра Третьякова за строковим трудовим договором на постійній основі. Інформація про роботу помічником-консультантом депутата є також в електронній декларації Мухи за 2016 рік, однак в аналогічному документі за 2017 рік ці дані вже відсутні. Водночас в декларації за 2017 рік зазначено, що Вікторія Муха як директор «Фонду Олександра Третьякова» отримала 35 тис. грн заробітної плати. Крім того, згідно з документом, вона також є головою двох інших громадських організацій – ГО «Столичний простір» та ГО «Ми кияни».

24 12 2018 Kyiv tretiakov mukha kyivrada

У звіті про роботу народного депутата за 2014-2018 роки Олександр Третьяков розповідає, що одним з мотивів, які спонукали його створити фонд, було прагнення заступити державні інститути в тих, випадках, коли вони не виконують своїх функцій:

«Як голова Комітету у справах ветеранів та осіб з інвалідністю, у своїй практиці я неодноразово стикався з випадками, коли державні інститути або не здатні вирішити проблему людини, або свідомо саботують її вирішення (…) Для таких випадків ми з командою створили Фонд Олександра Третьякова».

Про діяльність свого фонду Олександр Третьяков регулярно інформує на сторінках соцмереж, а також у звітах про свою роботу. Зокрема, у звіті за 2014-18 роки, який представники нардепа адресно роздавали мешканцям округу, діяльності фонду присвячено дві сторінки.

24 12 2018 Kyiv tretiakov zvit2014 18

Фото ОПОРИ

У звіті Третьяков інформує, як взимку 2017-го організував для 500 учасників АТО перегляд фільму «Кіборги. Герої не вимирають», а у 2018-му для такої ж кількості ветеранів – знайомство зі стрічкою «Позивний Бандерас». Крім того, у документі є повідомлення про те, що 22-23 серпня 2018 року за сприяння Фонду Олександра Третьякова у Києві в «Мистецькому арсеналі» відбувся міжнародний форум волонтерів і ветеранів «Там де ми – там Україна». У заході також взяли участь Президент України Петро Порошенко та посол США Марі Йованович.

У звіті за вересень 2016 – жовтень 2017 Третьяков, зокрема, розповідає про те, як вони з сином відвідали відкриття нового футбольного поля у святошинській школі №196. «Юні спортсмени отримали подарунки від Фонду Олександра Третьякова», – йдеться у повідомленні.

24 12 2018 Kyiv tretiakov stadion

20 липня 2018 року на Фейсбук-сторінках Олександра Третькова та Комітету ВРУ у справах ветеранів та осіб з інвалідністю з’явились повідомлення про те, що у Національній академії державного управління при Президентові України завершився перший етап курсів підвищення кваліфікації та підготовки ветеранів війни та учасників АТО до державної служби. Проект було здійснено за підтримки Фонду Олександра Третьякова, який оплатив 70% вартості навчання. За результатами першого етапу сорок учасників проекту отримали сертифікати про проходження курсів за напрямом «Публічне управління та адміністрування».  Їх випускникам курсів вручила директор фонду Вікторія Муха. Мета навчального проекту «З фронту до міністерства», як розповідає Олександр Третьяков, полягала в тому, щоб підготувати кадровий ресурс для майбутнього Міністерства ветеранів. Ініціатором створення курсу виступив Комітет у справах ветеранів та осіб з інвалідністю, а реалізував ідею Проектний офіс зі створення Міністерства у справах ветеранів, який працював в його рамках.

24 12 2018 Kyiv tretiakov kursy veteraniv

Вікторія Муха (зліва) виступає перед слухачами курсу для ветеранів. Фото з Фейсбук-сторінки Олександра Третьякова

28 вересня 2018 року Олександр Третьяков повідомив про завершення другого курсу навчання ветеранів в рамках програми «З фронту до міністерства». Як і під час першого набору, ветерани сплачували лише 30% вартості курсу – 385 гривень. Решту 70% оплачено коштами благодійної організації «Фонд Олександра Третьякова». За результатами двох хвиль навчання сертифікати отримали 100 учасників бойових дій з 11 областей України. Зі слухачами програми працювали викладачі Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів Національної академії державного управління при Президентові України.

У травні 2018 року Олександр Третьяков на своїй Фейсбук-сторінці поділився інформацією про благодійний дитячий фестиваль «Сонячний каштанчик», який відбувся в парку «Інтернаціональний» у Святошинському районі столиці з нагоди Дня Києва. В рамках святкування була представлена експозиція художніх робіт, що взяли участь у районному фотоконкурсі «#DolikeSvyatoshyn». «Тут же відбулося й нагородження його переможців від нашого благодійного фонду», – йдеться в повідомленні Третьякова. На заході також виступила директор фонду Вікторія Муха.

24 12 2018 Kyiv tretiakov fotokonkurs1

24 12 2018 Kyiv tretiakov fotokonkurs2

Скріншот відео з Фейсбук-сторінки Олександра Третьякова

17 серпня 2018 року помічник-консультант Третьякова Микола Чернецький на своїй Фейсбук-сторінці проінформував про завершення реконструкції стадіону між школами 223 та 254. Як йдеться в повідомленні, Олександр Третьяков активно сприяв виділенню 8 млн грн з бюджету на реалізацію проекту. Крім того, Чернецький дякує Фонду Олександра Третьякова за допомогу в організації імпровізованого «суботника» з нагоди завершення реконструкції.

24 12 2018 Kyiv tretiakov rekonstrukcia1

24 12 2018 Kyiv tretiakov rekonstrukcia2

Фото з Фейсбук-сторінки Миколи Чернецького

Як розповіла в коментарі  ОПОРІ директор Фонду Олександра Третьякова Вікторія Муха, окрім вже згаданих ініціатив, протягом 2017-2018 років організація реалізувала та долучилася до реалізації наступних проектів:

  • допомога у проведенні Міжнародної конференції  «VETS: світові практики інтеграції ветеранів до мирного життя»;
  • допомога в закупівлі апаратів для електростимуляції з метою безкоштовного хірургічного лікування учасників АТО в ДУ «Інститут нейрохірургії ім. Акад. А.П.Ромоданова НАМН України»;
  • допомога виготовленню монумента «Борцям за волю та незалежність України»;
  • допомога участі ветеранів війни у спортивному заході «Ветеранський забіг Legion Run»;
  • допомога у виготовленні 300 медалей «За визволення Слов’янська», які вручалися сім’ям  загиблих працівників силових структур;
  • допомога в  організації проведення у Запоріжжі соціально-культурно-мистецького проекту «Загадкове нічне вбивство собаки», мета якого привернути увагу суспільства до проблем дітей аутистів;
  • допомога в організації та проведенні заходів для дітей, допомога людям з інвалідність та незахищеним верствам населення у Святошинському районі м. Києва.

ОПОРА звернулась до Вікторії Мухи з проханням розповісти про те, чому засновник організації обрав для здійснення благодійності саме формат іменного фонду, якими є джерела його фінансування, а також про те, як зміниться робота фонду в період виборів. Нагадаємо, що окрім участі в майбутніх парламентських виборах, Третьяков як заступник голови депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність», вочевидь, буде залучений і до президентської виборчої кампанії.

«Відповідно до Статуту ключовими напрямами діяльності Фонду є об’єднання зусиль зацікавлених юридичних та фізичних осіб для співпраці з надання благодійної допомоги набувачам такої благодійної допомоги. У найближчій перспективі «Фонд Олександра Третьякова» продовжуватиме займатися своєю статутною діяльністю у межах чинного законодавства України, виконувати свої завдання та функції. Формат благодійної організації не є унікальним, не надає ніяких переваг, пільг чи преференцій. Фонд є таким же учасником благодійної діяльності як і інші благодійні організації, що діють в Україні. Благодійна організація не є учасником виборчих процесів та буде працювати відповідно до вимог законодавства, в межах своєї статутної діяльності», – зазначила вона.

«Головним джерелом фінансування «Фонду Олександра Третьякова» є власні кошти засновника фонду. Також на рахунок Фонду автоматично перераховується заробітна плата засновника Фонду Олександра Третьякова як народного депутата України», – розповідає директор «Фонду Олександра Третьякова», депутат Київської міської ради Вікторія Муха.

На запитання про те, чи здатні, на її погляд, отримувачі допомоги відрізнити бюджетні програми, реалізації яких Третьяков сприяє на своєму окрузі як депутат-мажоритарник і програми, фінансовані фондом, Вікторія Муха відповіла так: «Рівень обізнаності та поінформованості громадян України є дуже високим та постійно зростає. Зокрема цьому сприяють ЗМІ, постійне зростання кількості користувачів інтернету та соціальних мереж. Зі своєї сторони ми інформуємо отримувачів допомоги про проекти фонду».

«Робота благодійних фондів або громадських організацій, які займаються благодійноюдіяльністю, не суперечить законодавству про вибори. Водночас з моменту реєстрації офіційним кандидатом така діяльність благодійних фондів кандидатів забороняється й передбачає санкції згідно з Кримінальним кодексом України, адже надання безкоштовно або за зниженою ціною товарів та послуг під час виборчої кампанії може кваліфікуватись як підкуп виборців.  Активність іменних фондів кандидатів допочатку офіційного старту виборчого процесу часто має маніпулятивний характер. Надання допомоги фондом різним соціальним верствам населення під час передвиборчої кампанії так чи інакше впливає на їхні електоральні настрої. Враховуючи назву самого фонду, співзвучну з ім'ям та прізвищем потенційного кандидата, можна припустити, що допомога надана цією організацією автоматично викликатиме асоціацію з ним, як з «чуйним та турботливим політиком» і це знайде своє відображення під час голосування. Окрім цього, не всі кандидати мають фінансові можливості утримувати благодійні фонди, що зумовлює порушення принципу рівних можливостей», – коментує координатор спостереження за виборами ОПОРИ в Києві.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента»,  передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Зауважуємо, що агітація за певного кандидата може здійснюватися не тільки особою, що балотується, а й партією.

Згідно з  пунктом 3 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента» рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України». Також, частиною 4 статті 64 Закону «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей.

Крім того, діяльність благодійних фондів, зокрема обмеження щодо суб’єктів благодійної діяльності, визначає Закон України «Про благодійну діяльність і благодійні організації». Так, згідно з частиною 3 статті 3 «благодійні організації не мають права надавати благодійну допомогу політичним партіям або від імені політичних партій, а також брати участь у виборчій агітації».

Як повідомляла ОПОРА, напередодні виборів політичні партії активізували благодійну діяльність у столиці. ОПОРА інформуватиме про діяльність фондів інших народних депутатів з Києва в наступних матеріалах.