Спостерігачі мережі ОПОРА стали свідками того, як по окружному виборчому округу 145 спостерігачі великих дільничних виборчих комісій: № 530138, № 530146, № 530160, № 530177, № 530165, № 530156 склали акти, що окружна виборча комісія надала їм недостатню кількість скриньок.

Така сама ситуація склалась у 144 виборчому окрузі на дільничних виборчих комісій № 530244 і № 530246, де вже складені відповідні акти до ОВК 144.

Згідно з Законом України «Про вибори народних депутатів України» окружні виборчі комісії 144 та 145 порушують ч.6 ст.83 «Кожна виборча дільниця забезпечується необхідною кількістю виборчих скриньок - стаціонарних (великих) та переносних (малих)… мала виборча дільниця повинна мати не менше двох стаціонарних виборчих скриньок, середня - не менше чотирьох стаціонарних виборчих скриньок, велика - не менше шести стаціонарних виборчих скриньок. Кожна виборча дільниця повинна мати не менше двох переносних виборчих скриньок. Стаціонарні виборчі скриньки встановлюються у приміщенні для голосування так, щоб виборці при підході до них мали можливість проходити через кабіни (кімнати) для таємного голосування. Порядок виготовлення, обліку, використання та зберігання виборчих скриньок визначається Центральною виборчою комісією».

 

За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Полтавській області

+380996744565

cherkashina.darija@gmail.com

 

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів. 

Website: http://oporaua.org/

Facebook: https://www.facebook.com/cn.opora

Twitter: https://twitter.com/opora (@opora)