Яка ймовірність у кандидата стати депутатом, коли навіть за офіційним підрахунком голосів виборці його не обрали?

У листопаді 2015 року в Київській області сталась крадіжка, внаслідок якої у жителів регіону поцупили вибори. Ну, тобто, як можна “вкрасти” вибори? Вони відбулись, ніхто їх у кишеню не поклав, але депутатами стали не ті, хто переміг за цією виборчою системою, а якісь інші люди.

Яка ймовірність стати депутатом, коли навіть офіційний підрахунок голосів на дільницях указує, що виборці тебе не обрали? Київська обласна виборча комісія зразка 2015 р. показала, що така ймовірність існує. Головне, щоб розподіл мандатів знаходився у вмілих руках. Ускладнюємо загадку. Чи може партія не отримати жодного мандата, насправді подолавши виборчий бар’єр? Вибори до Васильківської районної ради ще раз доводять відоме для багатьох правило. У країні необмежених можливостей – Україні – може бути все.

Казка перша: Диво у Київській обласній раді

Перед початком розповіді повчальних історій зробимо два відступи. Вони важливі для розуміння природи дива, яке час від часу трапляється на місцевих виборах в Україні.

Обмежений доступ громадськості до даних про місцеві вибори – це знахідка для маніпуляторів. На сайті ЦВК можна ознайомитися лише із переможцями місцевих кампаній та узагальненою кількістю голосів на їхню підтримку. Такий вузький перелік даних фактично унеможливлює перевірку правильності встановлення результатів виборів журналістами та широкою громадськістю. Дані у розрізі дільниць та округів доступні лише для тих, хто безпосередньо залучений до процесу виборів. Або для фанатів важкої архівної справи вже після завершення виборів, якщо документи все таки були  сумлінно передані на зберігання. Таким чином правда про волевиявлення може зникнути з доступних для правдолюбів радарів відразу після проголошення власника мандата.  

Здатність заховати за амбарними замками реальні результати волевиявлення посилюється відсутністю справжнього і системного контролю за діями  ТВК. ЦВК і суди дуже часто є сплячими янголами, які не спроможні або не наділені правом вибити злих духів із недобросовісних членів ТВК. Не буде зайвим сказати, що оперативність реагування на порушення є критично важливою для чесності голосування.

Саме у таких не дуже сприятливих умовах ми вирішили перевірити декілька різних рад, щоб оцінити об’єктивність застосування виборчої системи. Що ж, свиня всюди знайде багнюку, а ми – порушення. Перейдемо, нарешті, до самої розповіді.

На виборах депутатів обласних, міських, районних рад, які обираються за пропорційною системою, розподіл мандатів відбувається у декілька етапів. Спочатку визначаються партії, які набрали 5% і більше від суми голосів за всі партії. Саме вони мають право на отримання мандатів. 

Потім шляхом ділення кількості голосів за всі прохідні партії на кількість мандатів у раді визначається вартість одного мандата (виборча квота). Кількість голосів, відданих кожній прохідній партії, ділиться на виборчу квоту для встановлення кількості її мандатів. Ціле число від такого ділення і є кількістю мандатів для партії. Дробові залишки від отриманого числа визначають те, кому ж відійдуть нерозподілені досі мандати. Якщо після отримання цілого числа у партії є найбільший дробовий залишок, то їй відходить один додатковий мандат.  І так до розподілу всіх місць у раді.

Формула розподілу мандатів є достатньо складною для розуміння не підготовленою аудиторією.  За нею важко слідкувати, якщо тільки ви не є компетентним і вмотивованим кандидатом, що має на руках усі дані та здатні їх перевірити. 

Після довгих підрахунків бюлетенів на дільницях Київщини “дивотворці” з обласної ТВК зробили свою роботу і встановили кількість мандатів для кожної з 8 прохідних партій (“БПП”, ВО “Батьківщина”, РПЛ, “Самопоміч”, ВО “Свобода”, УКРОП, “Опозиційний блок”,  “Наш край”). 

Київська обласна ТВК правильно порахувала виборчу квоту або вартість одного мандата (7 124 голоси), але під час визначення кількості депутатів для кожної партії незаконно надала по одному мандату Об’єднанню “Самопоміч” та “Опозиційному блоку”.

2partкиїв рада

Ніяких маніпуляцій із виборчими бюлетенями, переписування протоколів із дільниць чи підміни документів. ТВК просто неправильно розподілила місця в раді: “Самопоміч” мала отримати 8 цілих мандатів і одного депутата за дробовими залишками, але отримала десять. “Опозиційний блок” одержав 5 мандатів за цілим числом і  не мав права претендувати на додаткове місце за залишками, але здобув його завдяки рішенню ТВК.

Якщо десь додається, то десь зменшується. Недоотримали по одному мандату ВО “Батьківщина” та УКРОП. Виборці обрали депутатами Маріанну Римаренко з “Батьківщини” (Біла Церква) і Нестерова Дениса з УКРОПа (Горлівка, Донецька область), але щасливими власниками депутатських посвідчень замість них стали Буковський Роман з “Опозиційного блоку” (Вишгород) і Опеньок Юрій, киянин із “Самопомочі”.   

Казка про перевтілення депутатів Київської обласної ради мала шанс на щасливий кінець. 

ВО “Батьківщина” подала до Окружного адміністративного суду Києва, але програла. Завдяки судовому рішенню стало відомо, що ТВК розраховувала кількість мандатів для партій за допомогою непередбаченої жодним законом комп’ютерної програми, розробленої власним програмістом (!) комісії. Як встановив суд, голова ТВК звертав увагу на математичні помилки в підрахунках програміста-чудотворця, але комісія проголосувала за неправильне рішення. Суд відмовив ВО “Батьківщина” за формальними, насмілимося сказати, казуїстичними підставами. Але і не заперечував, що мандати були розподілені з порушенням законодавства.   

На допомогу “невдахам” від ВО “Батьківщина” та УКРОПу прийшов кандидат зі списку ВО “Свобода” Максим Запаскін, який повторно подав до суду вимогу скасувати рішення ТВК про неправильні мандати.

До сюжету підключилися представники “Опозиційного блоку”, які вимагали від суду відмовити свободівцю в позові. Аргументація була наступна:  оскаржувати рішення ТВК мають право лише кандидати, а представник ВО “Свобода” вже  став обраним депутатом ради. Суд не підтримав прохання “Опозиційного блоку”, який одержав зайве місце у раді, але відмовився і переглядати рішення ТВК про скасування незаконного розподілу. 

У культурному співтоваристві не прийнято критикувати рішення суду, але важко утриматися. 

Суд вказав на неможливість внести зміни до протоколу про результати виборів, оскільки законом не передбачено уточнення такого протоколу.  За такою логікою в протоколі можна вказати будь-які цифри і наполягати на тому, що їх неможливо замінити на правдиві.

Представники Об’єднання “Самопоміч”, які раніше прямо виступали проти позову ВО “Батьківщина”,  пізніше теж оскаржили рішення обласної ТВК про розподіл мандатів. Але суд не встиг розглянути позов, бо партія його відкликала, посилаючись на вже ухвалену відмову щодо аналогічного позову від свободівця. 

Happy end так і не трапився.  Окружний суд відмовив усім тим, хто намагався виправити неправильний розподіл мандатів, а до розгляду справи апеляційним судом так і не дійшло. Представники ВО “Свобода” та “Блоку Петра Порошенка”, які подавали апеляції  на попередні рішення, відмовились від своїх позовів.

Таким чином руками ТВК та суду гарбуз перетворився у карету, а обрана виборцями карета назавжди стала зморщеним гарбузом.  

Позивач від Свободи, чинний депутат Київської обласної ради від цієї політичної сили Максим Запаскін зазначає, що три роки тому суди закрили очі на очевидні речі. “Я так розумію, що  там був використаний адміністративний ресурс. Таке смішне рішення було. Я думав, що ми вже це пройшли у 2012 році, але виявилось, що це все продовжується”, – підкреслив Запаскін. За словами депутата, відмова його політичної сили від апеляції на відмову в попередній судовій інстанції була пов’язана із проведенням установчих зборів Київської обласної ради. На його думку, після початку роботи ради вже  було неможливо виправити розподіл мандатів між партіями.

Представник ВО “Свобода” не думає, що у 2015 році могла бути тіньова домовленість між політичними силами, які необґрунтовано втратили або набули мандати. “Усі тоді трималися за цей мандат. Зараз "Самопоміч" частково відійшла до "БПП". І як би ВО "Батьківщина" тоді отримала більше місць, то у цієї політичної сили зараз була би більш впевнена ситуація у обласній раді”, – пояснює політичні наслідки неправильного рішення ТВК депутат обласної ради. 

Інший депутат Київської обласної ради, член фракції Об’єднання “Самопоміч” Роман Титикало був безпосереднім свідком ситуації. Представник партії, яка отримала зайве місце у раді, утримався від однозначної оцінки рішення ТВК. “Мені важко дати коментар щодо правильності рішення ТВК. Я не математик, а юрист,  але формула там не до кінця зрозуміла та прозора”, – сказав нам депутат.

За словами пана Романа, кожна виборча комісія самостійно формувала собі комп’ютерні програми чи використовувала ексель для розрахунків мандатів, а тому виявлені проблеми є методологічними і доводять необхідність навчання членів виборчих комісій. “Було відчуття, що кожна команда працювала на свій результат, а вже після приходу до органів місцевого самоврядування між ними починається політичний діалог”, – Роман Тикало згадує передвиборчу атмосферу в Київській області.

Через майже 4 роки, які пройшли після чергових місцевих виборів, не так і багато залишилось бажаючих згадувати минуле. Незважаючи на наполегливі прохання авторів статті, представники ВО “Батьківщина” та УКРОПу,  які втратили мандати у обласній раді, не захотіли або не знайшли можливості прокоментувати ситуацію.

Казка друга з прикладами чаклунства з розподілом мандатів у місцевих радах під час виборів 2015 року тут.

Олександр Клюжев, Юрій Лісовський, Роберт Лорян, Василь Косий для Ліга.net