Європейські парламенти присвячують значний час контролю за діяльністю уряду, якому довірили реалізовувати свої передвиборчі програми, чого не скажеш про Верховну Раду

Цим матеріалом ми продовжуємо аналіз пропозиції поліпшити процедурні правила роботи парламенту на відповідність рекомендаціям місії Європарламенту. В першому матеріалі йшлося про те, що робити з депутатами-прогульниками, у другому - про проблему «законодавчого мотлоху». В третьому матеріалі ми говорили про проблему «політичного ток-шоу» на Погоджувальній раді та оцінювали пропозицію створити Раду комітетів. Сьогодні ж мова піде про контроль парламенту за урядом - важливу функцію Верховної Ради, про яку часто забувають.

Проблема: парламент неефективно контролює уряд

Хоча в усіх демократичних країнах парламент виконує законодавчу функцію, в європейській практиці законопроекти пишуть переважно уряди. Це дуже обґрунтовано — навіть в найкращого депутата немає таких ресурсів, які мають органи виконавчої влади. Якщо в кожного міністерства є величезний штат та фахівці, що багато років працюють в галузі, то у депутата - лише три десятки помічників, нечисельний секретаріат фракції та парламентського комітету.

Натомість європейські парламенти присвячують значний час контролю за діяльністю уряду, якому довірили реалізовувати свої передвиборчі програми.

В Україні ж усе навпаки - станом на 6 липня уряд подав тільки 549 проектів законів проти 3437 законопроектів від народних депутатів. Тим часом ефективного механізму парламентського контролю за діяльністю уряду не існує.

Що пропонує Місія Європарламенту? Що передбачає законопроект?
Цілий ряд заходів, зокрема:
  • розробити стандарти звітів для кожного міністерства;
  • проінструктувати депутатів, як правильно писати запити (вимогу надати інформацію) і звернення (вимогу пояснити, чи здійснити певні дії);
  • зменшити кількість комітетів і зробити кожний комітет відповідальним за окреме міністерство;
  • надати депутатам-членам бюджетного комітету функцію контролю за виконанням міністерського бюджету та формуванням бюджету на наступний рік.

Перейменувати годину запитань до уряду в "день уряду" і подовжити її з години до двох з половиною годин. Також перенести день уряду з п’ятниці на понеділок кожного сесійно-комітетського тижня.

Схема така: всі фракції та депутатські групи по черзі ставлять тематичні запитання до міністрів. Обговорення кожного питання не може тривати довше 15 хвилин, проте порядок за яким фракції та групи будуть надавати ці питання не прописаний.

Окремі 15 хвилин призначені для тематичного запитання від депутатів (не менше 15), незалежно від їхньої фракційної приналежності. Тематичне запитання від цих депутатів подається голові Верховної Ради безпосередньо перед пленарним засіданням.


Оцінка

Пропоновані зміни можуть бути корисні, оскільки у фракцій з’явиться можливість довше та ретельніше «допитати» урядовців у парламенті. Однак ініціатори законопроекту не зважили на попереднє визначення тематики «дня уряду», що дозволятиме урядовцям уникати прямих відповідей на поставлені запитання. Доцільно посилити порядок проведення «днів уряду» завчасним узгодженням їх проблематики, наприклад, на рівні Погоджувальної Ради.

Але в цілому пропозиції щодо контрольних функцій парламенту є досить поверховими та не мають нічого спільного із рекомендаціями місії Європарламенту.

Оригінал публікації: Новое время