Юлія Кривенко
Спеціально для інформаційного порталу 061.ua

Олександр Рєпкін, голова Наглядової ради ТОВ «Токмак Солар Енерджі», розповів представникам Громадянської мережі ОПОРА про розвиток сонячної електростанції в Запоріжжі, про перспективи та плани в цій галузі на майбутнє.

18-06-15-03

Розкажіть про історію створення «Токмак Солар Eнерджі». Чи існували до цього сонячні електростанції в Запоріжжі та області?

ТОВ «Токмак Солар Енерджі» створено 9 червня 2011 року. Це перша сонячна електростанція у Запоріжжі та області, і одна з перших електростанцій в Україні загалом. Виробництво засноване на передових технологіях. Воно не тільки високоефективне, але й екологічно чисте. Власна розробка компанії – трекер «TSE Tracker System» – запатентована у 47 країнах світу.

Можна без перебільшення сказати, що на Запоріжжі реалізується технологія майбутнього, яка завтра стане невід’ємною частиною енергетичного потенціалу нашої країни.

Які проблеми виникли при створенні сонячної станції? Чи відчували Ви опір з боку виробників традиційної енергії (а саме, «Запоріжобленерго»)?

Доводилося довго «оббивати» пороги кабінетів чиновників. Спочатку багато хто ставився скептично до моєї ідеї створити сонячну електростанцію. Тому доводилося переконувати у тому, що вона буде надзвичайно корисною як мешканців, так і для Запорізького краю в цілому.

Наскільки перспективний це проект для Запоріжжя? Чи плануєте розвивати цю сферу і надалі?

Ми впевнені, що у відновлювальної енергетики – великі перспективи, а її розвиток – загальносвітова тенденція. Основна перевага сонячної енергетики не тільки в тому, що її джерело не потребує палива, обслуговування або ремонту. І навіть не в тому, що Сонце – невичерпне джерело тепла і світла. Головне, що сонячна енергетика абсолютно безпечна для здоров’я людини та навколишнього середовища.

Запорізька область – унікальний регіон, де представлені усі види генерації електроенергії: атомна, теплова, гідро-, вітряна і сонячна. Це дає можливість говорити про створення унікального енергопарку на території області.

Компанія «Токмак Солар Енерджі» прагне розвивати в найближчому майбутньому два напрямки. Перший – це альтернативне освітлення вулиць міст і сіл. Другий – перехід на невеликі 10-кіловатні електростанції, розташовані в приватних домоволодіннях. Надлишок невикористаної електроенергії кожен господар має можливість передавати до мережі по «зеленому тарифу», який затверджений як для приватних господарств, так і для промислових об’єктів.

Ми очікуємо, що найближчим часом фотовольтаїка стане не тільки конкурентоспроможною, а й увійде до числа лідерів за рахунок зниження собівартості виробництва електроенергії. Однак реалізація великих проектів сьогодні можлива тільки за рахунок залучення коштів інвесторів.

Яку кількість енергії виробляє «Токмак Солар Eнерджі», і хто основний її споживач?

Сьогодні загальна потужність проекту складає 10 МВт. Усю вироблену електроенергію компанія «Токмак Солар Енерджі» реалізує за «зеленим» тарифом до енергосистеми України.

Чи приносять такі станції користь місцевим громадам та кошти у місцевий бюджет?

Зрозуміло, що такі сонячні станції надають нові можливості для жителів Токмака, Токмацького та прилеглих районів.

Ми хочемо передати досвід нашої компанії іншим районам Запорізького регіону. Ми не тільки виробляємо енергію, але й покращуємо соціально-економічну ситуацію на території, де розташована станція. Вигоду отримують усі сторони: підприємство, місцеві ради і жителі прилеглих сіл. Крім того, компанія «Токмак Солар Енерджі» не тільки перераховує значні кошти до місцевого бюджету. Будівництво сонячних електростанцій – це створення робочих місць на територіях, де зберігається високий рівень безробіття.

Багато хто отримав роботу під час будівництва, а після запуску станції робочі місця були віддані, в першу чергу, жителям міста та району. Заробітна плата на нашому підприємстві набагато вища, ніж середня в цій місцевості.

Але наше головне завдання – зробити сонячну енергетику звичною і доступною для всіх. Нехай завжди буде сонце!

Спеціально для інформаційного порталу 061.ua інтерв’ю підготувала регіональний прес-секретар житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Юлія Кривенко.