На повторних виборах 15 грудня у чотирьох з п’яти округів балотуються 11 кандидатів-«двійників».

18 листопада ЦВК завершила реєстрацію кандидатів в одномандатних виборчих округах № 94, № 132, № 194, № 197, № 223 на повторних виборах народних депутатів України 15 грудня 2013 року. Однією з тенденцій виборчої кампанії є широковживана у парламентських виборах 2012 року практика участі у виборах  кандидатів-«двійників», тобто однофамільців рейтингових чи пізнаваних політиків. Тоді було зареєстровано 44 «двійники».

Правових методів протидії участі «двійників» немає, адже пасивним виборчим правом може скористатися кожен громадянин України, який має 21 рік та проживає в державі протягом останніх 5 років. ЦВК зобов'язана зареєструвати усіх, хто подав повний пакет необхідних документів і сплатив грошову заставу. Голова Комісії Михайло Охендовський повідомив, що ЦВК не може дискримінувати осіб, які подали документи на реєстрацію кандидатами, через співпадіння їхніх прізвищ.

Правових методів протидії участі «двійників» немає

ОПОРА ж відзначає, що застосування технології «двійників» перешкоджає реалізації принципу вільних виборів та може трактуватись, як порушення статті 6, ч. 2 ЗУ «Про вибори народних депутатів України»: «... застосування обману, що перешкоджає вільному формуванню волі виборця».

94 округ

У Київській області у виборчому окрузі № 94 зареєстровано два повних однофамільця Сергія Володимировича Власенка, захисника Юлії Тимошенко. Сам він не бере участі у повторних виборах.

Згідно з даними сайту ЦВК, на вибори йде самовисуванець Власенко Сергій Володимирович (1991 року народження). Кандидат займає посаду слідчого у слідчому відділенні Ірпінського міського відділу Головного управління Міністерства внутрішніх справ України в Київській області та є безпартійним. Інший самовисуванець Власенко – теж Сергій Володимирович – є безробітним та безпартійним (1977 року народження).

У цьому окрузі змагатимуться одразу три Віктора Миколайовича Романюка. Один із них є кандидатом від політичної партії ВО «Батьківщина» (1975 року народження). Інший Романюк – самовисуванець (1966 року народження), військовий пенсіонер та безпартійний. І ще один (1978 року народження) є безробітним та безпартійним.

Окрім того, по 94 округу зареєстровано самовисуванця Остапа Михайловича Семерака, пенсіонера (1962 року народження), який також є повним однофамільцем опозиційного екс-народного депутата Остапа Семерака (1972 року народження), який заявив раніше, що не має наміру балотуватися, щоб не конкурувати з єдиним кандидатом від опозиції.

В окрузі є два кандидати – і обидва Юрії Анатолійовичі Кармазіни. Один із них – екс-народний депутат та Радник Президента України з липня по серпень 2007 року (1957 року народження). Інший - самовисуванець (1982 року народження), працює фельдшером у клініці ветеринарної допомоги та є безпартійним. Проте 8 листопада кандидат звернувся із заявою про відмову балотуватися.

132 округ

У 132 окрузі (м. Первомайськ, Миколаївська область) ЦВК зареєструвала двох Соколових. Один із них, Михайло Володимирович Соколов (1967 р.н.), веде на окрузі дуже активну агітаційну кампанію. Кандидат тимчасово не працює та на момент реєстрації вже є безпартійним (до того – в.о. Миколаївської обласної організації ВО «Батькіщина»). Михайло Соколов був імовірним офіційним кандидатом від опозиції на повторних виборах завдяки протекції народного обранця Романа Забзалюка, який до здобуття повноважень депутата займав посаду голови Миколаївської обласної організації ВО «Батьківщина». Але після об’єднання «Батьківщини» з «Фронтом Змін» Михайло Соколов був усунений зі свого посту. І єдиним кандидатом від опозиції на повторних виборах у парламент по 132 округу названо Аркадія Корнацького.

Інший Соколов – Дмитро Олегович – жодної агітації у окрузі не веде. Кандидат (1975 року народження) зареєстрований як фізична особа-підприємець та є безпартійним. Як і Михайло, Дмитро Соколов є уродженцем Дніпропетровська та самовисуванцем.

194 округ

По 194 одномандатному виборчому округу (м. Черкаси), де офіційним кандидатом від ВО "Батьківщина" є Микола Булатецький (1953 року народження) також подавав документи на реєстрацію кандидатом його однофамілець В'ячеслав Булатецький. Проте останнього ЦВК не зареєструвала у зв'язку з невідповідністю оформлення заяви. 

197 округ

У 197 виборчому окрузі (м. Канів, Черкаська область) кандидатом у народні депутати балотується Андрій Володимирович Губський. Кандидат є братом народного депутата від ВО «Батьківщина» 3, 4, 5, 6 скликань Богдана Губського, який вирішив не йти на повторні вибори до Верховної Ради. Самовисуванець (1987 року народження) тимчасово не працює та не є членом жодної партії.

223 округ

У 223 одномандатному окрузі, що в місті Київ, зареєстровано найбільше «двійників». Зокрема, балотуються два Юрія Гримчака. Один із них – самовисуванець Юрій Володимирович (1984 року народження) – молодший інспектор-кінолог у Могилів-Подільській виправній колонії № 14, безпартійний. Інший – Юрій Миколайович (1965 р.н.) – був народним депутатом 6 скликання, наразі безробітний, висунутий Політичною партією Українська платформа «СОБОР».

У 223 одномандатному окрузі, що в місті Київ, зареєстровано найбільше «двійників»

Змагатимуться й три Левченки. Кандидат від ВО «Свобода» Юрій Володимирович Левченко (1984 року народження) працює керівником аналітичної служби політичної партії ВО «Свобода», є членом цієї партії та балотувався вже у цьому окрузі на парламентських виборах минулого року. Його однофамілець Андрій Ілларіонович Левченко у своїх документах, поданих до ЦВК, зазначав, що є керівником аналітичної служби Громадської організації ВО «Свобода». Проте в останній день реєстрації (19 листопада) ЦВК внесла зміни в автобіографію, у звязку зі зверненням кандидата. Наразі на сайті Комісії значиться, що самовисуванець Андрій Левченко (1971 року народження) є начальником відділу збуту ТОВ «Аккорд» та є безпартійним. Окрім того, в окрузі балотується безпартійний підприємець Владислав Володимирович Левченко (1974 року народження), самовисуванець.

18 листопада ЦВК зареєструвала Віктора Петровича Пилипишина (1961 р.н.), голову громадської організації «Кияни передусім!», який був головним опонентом Юрія Левченка, представника ВО «Свобода», на парламентських виборах 2012 року. Цього ж дня було зареєстровано головного інженера з ремонтів ПАТ «Київенерго», який має таке ж прізвище, самвисуванця Олександра Богдановича Пелипишина (1977 року народження).