Комітети Верховної Ради відіграють особливу роль в законотворчості, адже саме на них покладено функцію так званих фільтрів, які мають «відсівати» неякісні законопроєкти. В цьому процесі важливу роль відіграє взаємодія зі стейкхолдерами, зацікавленими у прийнятті відповідних законів сторонами. Тому на сьогодні актуальним є питання налагодження найбільш ефективних методів їх співпраці та підвищення результативності.

Народні депутати від Хмельниччини в комітетах

В 9-му скликанні Верховної ради Хмельницька область представлена безпрецедентною для себе кількістю народних депутатів, які працюють у різних комітетах, в тому числі на керівних посадах:

Віктор Бондар, обраний у виборчому окрузі №191, член Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури, автор 36 законопроєктів, з яких 5 стали законами.

Володимир Ватрас, обраний у загальнодержавному мандатному окрузі, є головою підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури, органів надання правової допомоги Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, автор 117 законопроєктів, з яких стали 30 законами.

Олександр Герега обраний по виборчому округу №192, є головою підкомітету з питань загального податкового адміністрування та оподаткування податком на прибуток підприємств, бухгалтерського обліку і аудиту Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, автор 55 законопроєктів, з яких 7 стали законами.

Юрій Заславський, обраний по загальнодержавному мандатному округу, є членом Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, автор 69 законопроєктів, з яких  стали 22 законами.

Олексій Жмеренецький, обраний по виборчому округу №190, є членом Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, автор 116 законопроєктів, з яких  стали 8 законами.

Олена Копанчук, обрана по виборчому округу №189, є заступницею голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, автор 70 законопроєктів, з яких стали 12 законами.

Сергій Лабазюк, обраний по виборчому округу №188, входить до Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, автор 70 законопроєктів, з яких стали 7 законами.

Сергій Мандзій, обраний по загальнодержавному округу, є членом Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин, автор 45 законопроєктів, з яких стали 12 законами.

Ігор Марчук, обраний по виборчому округу №193, член Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку, автор 48 законопроєктів, з яких стали 8 законами.

Денис Монастирський, обраний по загальнодержавному мандатному округу, - голова Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, автор 325 законопроєктів, з яких стали 92 законами.

Микола Стефанчук, обраний по виборчому округу №187, є членом Комітету Верховної Ради України з питань правової політики, автор 65 законопроєктів, з яких стали 21 законами.

Спільна робота над покращенням шляхів взаємодії

Комітети Верховної ради в процесі своєї роботи застосовують різні форми взаємодій з зацікавленими особами, серед яких засідання, робочі групи, публічні заходи (круглі столи, конференції, форуми, зустрічі, тощо), комітетські слухання. В такій діяльності важливо з’ясувати, які саме форми є дійсно продуктивними для розробки якісних законопроєктів. Громадянська мережа ОПОРА провела обговорення залучення на регіональному рівні зацікавлених сторін до законопроєктної діяльності. Залучені до заходу були помічники народних депутатів, які представляють Хмельницьку область, представники наукових та навчальних закладів, громадських організацій Хмельниччини, тобто ті, хто безпосередньо взаємодіють при залученні стейкхолдерів до законотворчого процесу. Результати обговорення вказали, що співпраця частково існує, однак багато можливостей не доопрацьовано, а подекуди просто відсутня належна комунікація між сторонами.

Успішний досвід взаємодії з профільними стейкхолдерами має народний депутат Володимир Ватрас, який як голова підкомітету з питань організації та діяльності адвокатури, органів надання правової допомоги постійно взаємодіє з Національною асоціацією адвокатів України — недержавною некомерційною професійною організацією, яка об'єднує усіх адвокатів України. Взаємодія побудована так, що представники адвокатської спільноти як стейкхолдери відповідних змін в законодавстві самі їх ініціюють і спільно з профільним комітетом розробляють потрібні законопроєкти. Таким чином робота із законопроєктами з питань, що стосуються адвокатури проводиться з безпосереднім залученням самих адвокатів.

Складнішою є ситуацію щодо співпраці законотворців та органів місцевої влади і самоврядування. На думку Хмельницького міського голови Олександра Симчишина комітети ВР фактично не взаємодіють з такими стейкхолдерами як органи місцевого самоврядування. Врахування побажань, пропозицій фактично немає. Є комунікація з кількома депутатами, які запитують думку по законопроєктах, але жодної системної роботи немає.

Колишній голова Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитро Габінет поділився своїм досвідом взаємодії з народними депутатами. За його словами співпраці не було, а взаємодія має бути двосторонньою, але постає питання чи готові депутати спілкуватись з громадою.

Доцентка кафедри конституційного, адміністративного та фінансового права Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова Ірина Рижук вказала на попередній досвід співпраці з одним із народних депутатів попередніх скликань, зокрема пропозиції змін до законодавства, які були вироблені за результатами дипломних досліджень студентів, стали в основу законопроєктів. Вона вважає, що доцільно розширити співпрацю у формі залучення до законопроєктної роботи студентів та викладачів закладів вищої освіти, однак така співпраця на сьогодні не проводиться.

Представник руху «Чесно» у Хмельницькій області Олег Черненко наголошує, що співпраця залежить від активності перш за все помічників депутатів та того, як окремі депутати будуть свою роботу. Досвід роботи над проєктом Виборчого кодексу показав, що в першу чергу до пропозицій громадськості прислухались народні депутати, у яких активно працюють помічники, зокрема у сфері взаємодії з громадськими організаціями та просто виборцями. Вказану думку підтримала Анастасія Данілкова, помічниця народного депутата попереднього скликання, яка зазначила, що з метою налагодження ефективної співпраці між громадськістю та народними депутатами важливо залучати у цей процес помічників депутатів, які зможуть безпосередньо комунікувати із регіональними стейкхолдерами. Проте на сьогодні відсутня повна інформація про помічників народних депутатів та їхні контактні дані. Одним із способів підвищення ефективності взаємодії може стати створення списку усіх помічників, щоб громадськість знала, до кого звернутись, відповідно потрібно розмістити контакти помічників на загальнодоступних джерелах.

Голова правління ГО «ГІД»  Іван Жеведь розповів про власний досвід участі у виїзному засіданні із залученням стейкхолдерів Хмельницької області, а саме підкомітету з питань спорту, вищих досягнень та спортивної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту в 2020 році. Вказаний формат взаємодії показав свою високу ефективність, адже саме за результатами такого засідання було вирішено допомогти на рівні народних депутатів вирішити проблему будівництва Палацу Спорту в місті Хмельницькому, великого інфраструктурного об’єкту загальною вартістю 283 мільйонів гривень. 

Помічник народного депутата Ігор Євтушок поділився своїм досвідом взаємодії народного депутата Володимира Ар’єва як  члена Комітету Верховної Ради України з питань цифрової трансформації. Співпраця з стейкхолдерами ведеться постійно, однак, якщо брати регіональний рівень, то з Хмельниччини не звертались жодні зацікавлені особи. Профільні законопроєкти, які розробляє Комітет, обговорюються із ІТ-компаніями. Найбільш дієвим методом є робочі групи, оскільки стейкхолдери ведуть комунікацію безпосередньо із народними депутатами. Згідно із законодавством, так і згідно з практикою, комітет веде свою роботу відкрито, активно співпрацюючи із громадськістю.

Рекомендації для поліпшення взаємодії стейкхолдерів із законотворцями

  • Залучати наукові та навчальні заклади відповідних профілів для розробки законопроєктів
  • Активізувати роботу помічників народних депутатів з стейкхолдерами на місцях, поширити роботу про роботу у відповідних сферах законотворчості.
  • Збільшувати практику проведення виїзних засідань комітетів із залученням громадськості.
  • Вести постійний діалог з органами місцевого самоврядування щодо потрібних законотворчих ініціатив.

Матеріал підготовлено громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах проєкту «Інклюзивні комітети як запорука якісного законотворення» за підтримки Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.