Комітети – один з найважливіших органів Верховної Ради України. Саме у комітетах першочергово розглядаються та доопрацьовуються проєкти законів та постанов, обговорюються поправки, проводяться слухання та круглі столи. Власне, комітет – це орган парламенту, що складається з народних депутатів та здійснює законопроєктну роботу відповідно до свого профілю: попередній розгляд, підготовку висновків до проєктів законів та інших правових актів, які виносяться на розгляд Верховної Ради.

Закон України “Про комітети Верховної Ради України” зазначає, що до обов’язків комітету при здійсненні законопроєктної функції належить вивчення громадської думки та розгляд звернень і пропозицій громадян. Крім того, комітети можуть проводити слухання для залучення широких кіл громадськості до участі у визначенні політики держави. Іншими словами, комітети мають активно залучати зацікавлені сторони під час своєї роботи. Така комунікація – це один із найпоказовіших елементів публічності комітету, який не лише демонструє його відкритість, але й допомагає врахувати думку громадськості при ухваленні рішень.

Серед найпоширеніших форм взаємодії між народними депутатами та стейкхолдерами Луганщини є особисті звернення, участь у парламентських слуханнях, долучення до засідань робочих груп та виїзних засідань комітетів. В рамках онлайн-обговорення щодо залучення зацікавлених сторін до роботи комітетів Верховної Ради учасники поділились досвідом такої взаємодії.

Депутати у комітетах

Народний депутат Сергій Вельможний, обраний від політичної партії «Наш Край» по 112-му мажоритарному округу, є членом депутатської групи «Довіра» та працює у Комітеті Верховної Ради з питань правової політики. До Верховної Ради він подав 95 законопроєктів та 35 поправок до інших законопроєктів з відповідними пропозиціями. Законотворча діяльність  Комітету з питань правової політики, членом якого є цей депутат,  налічує 135 проєктів законів і кодексів та 17 проєктів інших законів.

У вересні 2019 року Сергій Вельможний був співавтором законопроєкту №2048 «Про призначення позачергових виборів Сєвєродонецької міської ради Луганської області», до розробки якого були залучені і в тому числі і стейкхолдери Луганщини. Проте, попри всі спільні зусилля народних депутатів, членів Комітету з питань правової політики та стейкхолдерів 1 вересня 2020 року законопроєкт був знятий з розгляду Верховної Ради України.

Вікторія Гриб обрана депутаткою Верховної  Ради України від політичної партії «Опозиційний блок» по 105-му мажоритарному округу. Є  членкинею  Комітету  Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, не входить у жодну фракцію чи депутатську групу. До Верховної Ради вона подала 58 законопроєктів та 36 поправок до інших законодавчих актів з відповідними пропозиціями. Законотворча діяльність  Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, до якого входить є ця депутатка, налічує 67 напрацьованих законопроєктів і кодексів та 19 інших актів. 

Як зазначається на сайті цього Комітету, проєкти законів Комітет виносить на публічне обговорення, а збір пропозицій та зауважень від стейкхолдерів проводиться в формі заповнення відповідних електронних форм, які в подальшому обговорюються на засіданнях цього Комітету.  

Олексій Кузнєцов обраний народним депутатом від політичної партії «Слуга народу» по 106-му мажоритарному округу та є головою підкомітету з питань прав і свобод осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях України та внутрішньо переміщених осіб Комітету Верховної Ради України з питань прав людини. Як суб'єкт права законодавної ініціативи Олексій Кузнєцов ініціював 65 законопроєктів та 4 поправки до інших законопроєктів з відповідними пропозиціями. Законотворча діяльність  парламенського Комітету, членом якого є цей депутат, налічує 38 напрацьованих законопроєктів і кодексів та 23 інших актів.

Від політичної партії «Наш Край» по №107 мажоритарному округу був обраний до Верховної Ради України народний депутат Олександр Сухов, який входить до Комітету з питань транспорту та інфраструктури та є членом депутатської групи «Довіра».  Він подав до Верховної Ради України 61 законопроєкт та 30 поправок до інших законопроєктів з відповідними пропозиціями. Законотворча діяльність  парламенського Комітету з питань транспорту та інфраструктури, членом якого є цей депутат, налічує 26 напрацьованих законопроєктів і кодексів та 152 інших актів – пропозицій до законів. Народний депутат Олександр Сухов був співавтором законопроєкту №2048 «Про призначення позачергових виборів Сєвєродонецької міської ради Луганської області».

Народний депутат Сергій Шахов, обраний від політичної партії «Наш Край» по 114-му мажоритарному округу, є головою підкомітету з питань цивільного захисту населення, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного або природного характеру та подолання негативного впливу на довкілля, завданого збройним конфліктом на території Донецької та Луганської областей Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування. Також є членом депутатської групи «Довіра». Як суб'єкт права законодавної ініціативи Сергій Шахов ініціював 114 законопроєктів та 33 поправки до інших законопроєктів з відповідними пропозиціями. Законотворча діяльність  парламенського комітету, членом якого є цей депутат, налічує 84 напрацьованих законопроєктів і кодексів та 192 інші акти до законів України. Народний депутат був ініціатором та співавтором законопроєкту №2048 «Про призначення позачергових виборів Сєвєродонецької міської ради Луганської області».

Заступник голови депутатської фракції «Слуга народу» Максим Ткаченко був обраний до Верховної Ради України №25 у партійному списку у загальнодержавному багатомандатному округу від політичної партії «Слуга народу». Свою основну депутатську діяльність народний депутат  спрямовує на вирішення проблем Луганської області і є першим заступником голови   Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.  Він подав 59 законопроєктів та 3 поправки до інших законопроєктів з відповідними пропозиціями.

Співпраця зі стейкхолдерами

Народний депутат Максим Ткаченко під час онлайн-обговорення щодо залучення на регіональному рівні всіх зацікавлених сторін до законопроєктної діяльності парламентських комітетів Верховної Ради України  поділився тим, що за 1,5 року його депутатської каденції до нього жодного разу не зверталися виборці з питань саме законодавчих ініціатив. А громадські активісти Луганщини зауважили, що населення Луганської області мало усвідомлює, що основною функцією народного депутата є саме законотворча діяльність. Натомість же переважна більшість виборців, в силу існуючих на Луганщині стереотипів оцінює ефективність депутатських повноважень нардепів виключно за кількістю встановлених дитячих майданчиків у громадах, сумою наданої матеріальної допомоги на лікування або допомогою в подоланні стихійного лиха.

Основною формою взаємодії  народних депутатів з мешканцями та представниками місцевої влади Луганської області на сьогодні є письмові звернення, відвідування депутатських приймалень та ознайомлення з публічною інформацією про діяльність того чи іншого нардепа в соціальних мережах.

Цікавим є той факт, що присутні на заході стейкхолдери відмітили, що за останні роки доступність народних депутатів до звернень та особистого спілкування значно зросла, проте часто такі звернення не є результативними та носять формальний характер, оскільки не вирішують тих проблем, з якими активісти зверталися до народних обранців.

Тому нагальною потребою сьогодення є співпраця в напрацюванні нових законопроєктів чи удосконаленні чинної законодавчої бази, в цьому переконані стейкхолдери Луганщини, які готові до конструктивної та ефективної взаємодії з народними депутатами – представниками парламентських комітетів.  

Найбільш показовим прикладом співпраці громадської організації з народними депутатами та парламентським комітетом Верховної Ради України презентувала учасникам заходу Олена Ніжельська (ГО «Кризовий медіа-центр «Сіверський Донець» м. Сєвєродонецьк). Вона розповіла про реальну участь громадських активістів Луганської області в засіданні парламентського комітету з питання незаконного зміщення з посади голови Сєвєродонецької міської ради. Депутати Сєвєродонецької міської ради шість разів незаконно звільняли міського голову, який поновлювався на своїй посаді в судовому порядку. В зв’язку з системним порушення трудового та виборчого законодавства громадські організації зібрали підписи за ініціативу жителів міста Сєвєродонецьк до парламентського комітету провести дострокові вибори міськради. За результатами такої ініціативи та співпраці громадські активісти безпосередньо взяли участь в засіданні профільного парламентського комітету у Верховній Раді України. І попри те, що ця ініціатива члени парламентського комітету підтримали, до порядку денного Верховної  Ради України це питання так не було жодного разу включено. Хоча розгляд ініціативи виборців з призначення дострокових виборів в м. Сєвєродонецьк було витримано процедурно та відбувалося в передбачений законами України спосіб, але результату від такої ініціативи громадськість Луганщини не відчула, що призвело до зневіри в те, що взаємодія виборців з нардепами матиме якісний результат.

Громадська активістка Тетяна Соловйова розповіла присутнім щодо своєї участі у діяльності трьох фокус-груп, які були долучені до розробки трьох законопроєктів України – «Про соціальну роботу» в 2013-2014 роках, «Про медіацію» в 2018-2019 роках та «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції в 2019-2020 роках.

«Якщо ти проживаєш в маленькій сільській місцевості, то це не значить, що ти позбавлений права долучитися до масштабних законодавчих змін в нашій державі. Було б бажання, а спосіб завжди знайдеться!» - такий був основний меседж Тетяни Соловйової, яким вона резюмувала свій виступ перед присутніми.  Тому, саме безпосередній досвід участі в фокус-групах визначено учасниками заходу як дієвий, ефективний та результативний. 

Присутні на онлайн-обговоренні стейкхолдери Луганщини розповіли про свій досвід участі у парламенських слуханнях «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції», які проводилися в сесійній залі Верховної Ради України 17 лютого 2016 року. На засіданні профільного комітету Верховної Ради була визначена робоча група з числа представників громадськості. Метою роботи цієї групи було максимальне залучення громадських організацій та ініціатив, які працюють з проблемами  внутрішньо переміщених осіб, жителів окупованих та непідконтрольних територій, до вироблення пропозицій та рекомендацій до органів державної влади з вказаної проблематики. Проте, як відмітили учасники цих парламентських слухань, влада не дослухалась до їхніх ініціатив, тому результатами своєї  участі в таких заходах стейкхолдери Луганщини залишилися незадоволеними.

Цікавим моментом під час спілкування зі активістами Луганщини та представниками органів місцевого самоуправління також стало виявлення практики взаємодії стейкхолдерів з числа громадських організацій та органів місцевого самоврядування Луганщини у подоланні наслідків масштабних пожеж на території Луганської області влітку 2020 року. Так, народні депутати ВРУ, їх помічники, громадський сектор та ОМС організували допомогу у ліквідації пожеж, збиралися кошти для придбання пального для пожежних машин, організації  харчування тих, хто займався тушінням пожеж, налагоджувалася комунікація з військовими, представниками влади, які займалися подоланням наслідків пожежі та населенням області, організований збір гуманітарної допомоги для постраждалих, організовувалося переселення погорільців в місця тимчасового проживання, надавалася допомога в оформленні постраждалим документів тощо.  У 2021 році деякі громадські активісти долучені до виїзних засідань профільного Комітету ВРУ та тимчасової слідчої комісії, яка розслідує причини та наслідки цих пожеж.

За результатами заходу стейкхолдери,  нардепи Луганщини та їх помічники домовилися про спільну комунікацію в питаннях ширшого долучення зацікавлених сторін до законопроєктної діяльності, а процесі обговорення запропонованої теми були напрацьовані наступні рекомендації:

  • створити єдиний комунікативний майданчик для стейкхолдерів щодо ініціювання законопроєктних ініціатив, які стосуються життєдіяльності Луганської області та України в цілому.
  • ініціювати в мобільному додатку державних послуг «Дія» забезпечення механізму долучення стейкхолдерів до законопроєктної ініціативи та механізму онлайн-звернення до парламентських комітетів та народних депутатів ВРУ
  • ініціювати перед народними депутатами ВРУ внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» в частині забезпечення органами влади та місцевого самоврядування доступу громадян до особистого прийому в онлайн-режимі в зв’язку з пандемією
  • проводити онлайн-зустрічі щодо законодавчих ініціатив  стейкхолдерів регіонального рівня з можливістю участі народних депутатів ВРУ та їх помічників на постійній основі.

Усі учасники обговорення зійшлися на думці, що позитивні зміни у напрямку налагодження комунікації між парламентськими комітетами та зацікавленими сторонами варто розпочинати з просвіти виборців та підтримки ініціатив стейкхолдерів стати ефективними комунікаторами між депутатами та виборцями в контексті ініціатив залучення всіх зацікавлених сторін до законопроєктної діяльності.

Матеріал підготовлено громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах проєкту «Інклюзивні комітети як запорука якісного законотворення» за підтримки Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.