Прийоми громадян, розгляд звернень, участь у роботі сесій місцевих рад, участь в регіональних заходах, залучення стейкхолдерів до засідань комітетів і підкомітетів, - такі форми співпраці з органами місцевої влади і органами місцевого самоврядування найчастіше використовують народні депутати з Волині. Водночас, зацікавлені сторони в особі ОМС, органів місцевої влади, представників комунальних закладів, установ і організацій переважно налагоджують співпрацю з народними обранцями шляхом подання запитів і звернень, організацію спільних зустрічей та інших заходів на місцевому рівні.

Громадянська мережа ОПОРА продовжує досліджувати взаємодію парламентських комітетів і, зокрема, народних депутатів України як їх представників з зацікавленими сторонами на регіональному рівні з метою залучення їх до законопроєктної діяльності.

Про приклади такої співпраці розповіли народні депутати України, керівники органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування на Волині шляхом надання відповідей на інформаційні запити ОПОРИ чи шляхом публікації результатів такої взаємодії на офіційних сторінках у соціальних мережах та у місцевих засобах масової інформації. 

Особисті прийоми, розгляд звернень, регіональні заходи – основні форми залучення стейкхолдерів нардепами

Про основні форми взаємодії з зацікавленими сторонами на місцевому рівні, позитивні практики співпраці з органами місцевої влади та органами місцевого самоврядування на Волині, розповів у відповідь на письмовий запит ОПОРИ народний депутат України, який представляє виборчий округ №20 у парламенті, Вячеслав Рубльов.

«Як народний депутат-мажоритарник та голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, під час роботи над законопроектами, підготовки відповідних правок, веду постійний діалог із зацікавленими органами місцевого самоврядування: територіальними громадами, районними та обласними радами, профільними асоціаціями та експертами як загальнодержавного так і місцевого рівня», - зазначив Вячеслав Рубльов.

За словами народного обранця, його особиста співпраця із зацікавленими сторонами на регіональному рівні налагоджена у різних форматах. Зокрема, через: проведення особистих прийомів; розгляд звернень, що надходять від територіальних громад, районних та обласних рад; участь у сесіях місцевих рад різного рівня; запрошення представників органів місцевого самоврядування області на засідання підкомітету та комітету; участь в регіональних засіданнях, круглих столах та інших заходах в регіоні.

Нардеп навів декілька позитивних прикладів активного залучення керівників органів місцевого самоврядування до засідань комітету і підкомітету Верховної Ради України. Зокрема, 17 грудня 2019 року голови Боратинської, Зимненської, Любомльської та Гірко-Полонківської територіальних громад брали участь у засіданні підкомітету щодо стану місцевих фінансів України в контексті їх доходів та витрат. Також 16 лютого 2020 року представники Луцької районної ради взяли участь у спільному засіданні з членами Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, заступником міністра Міністерства розвитку громад та територій Вячеслава Негоди, під час якого обговорювалось питання розробки пропозицій щодо ефективного функціонування укрупнених районів.

Разом з тим, перед голосуванням в листопаді 2019 року за відкриття ринку землі спільно із іншими «мажоритарниками» від Волині, представниками обласної ради, аграріями, було проведено спільне засідання з метою напрацювання правок до даного законопроекту. За результатами цього засідання, зокрема, були подані правки щодо обмеження максимальної концентрації земель сільськогосподарського призначання «в одні руки», заборони володіння іноземцями в тому числі опосередковано землями сільськогосподарського призначення.

«Основною умовою для ефективної взаємодії регіональних стейкхолдерів з народним депутатом на моє глибоке переконання, як депутата-мажоритарника, має бути взаємна доступність та тісний контакт між усіма зацікавленими сторонами. Це те, чим ми постіно працюємо на своєму окрузі. Народний депутат має відчувати «пульс» та потреби громад, вести з ними двосторонній діалог та, відповідно, відображати це у своїй законотворчій діяльності та роботі в комітетах», - зазначив Вячеслав Рубльов.

Громадянська мережа ОПОРА здійснила також моніторинг офіційних сторінок народних депутатів з Волині у мережі Facebook та опублікованих новин у місцевих ЗМІ за останні п’ять місяців (з 20 листопада 2020 року по 20 квітня 2021 року, період від початку роботи новообраних місцевих рад) з метою виявлення позитивних практик їх співпраці зі стейкхолдерами в особі органів місцевої влади та органів місцевого самоврядування на місцях.

Чимало прикладів позитивної взаємодії з ОМС у виборчому окрузі №19 має народний депутат Ігор Гузь, який представляє цей округ у парламенті. На його офіційній сторінці у Facebook та у місцевих інтернет-виданнях було опубліковано за вказаний період майже два десятки новин за результатами спільних публічних заходів за участі нардепа та керівників органів місцевої влади, органів місцевого самоврядування, комунальних закладів, установ та організацій.

Для прикладу, 9 грудня з проханням зберегти акциз з пального для місцевого бюджету до народного депутата зверталися представники громад округу №19. У результаті нардеп запропонував напрацьовані правки до відповідного законопроекту. 17 лютого у Міністерстві охорони здоров’я відбулася робоча зустріч нардепа Ігоря Гузя, Володимир-Волинського міського голови Ігоря Пальонки, керівниці Володимир-Волинського ТМО Тетяни Ващук з першою заступницею міністра охорони здоров’я Іриною Садов’як. Обговорили імовірність того, що Володимир-Волинське ТМО стане опорною лікарнею. 16 квітня нардеп Ігор Гузь, Нововолинський міський голова Борис Карпус та Володимир-Волинський міський голова Ігор Пальонка провели робочу зустріч з Міністром молоді та спорту України Вадимом Гутцайтом. Питання, які обговорили під час зустрічі, стосувалися розвитку спортивної інфраструктури у двох місцевих громадах та виділення коштів з державного бюджету на відповідні потреби галузі.

Найбільше прикладів позитивної взаємодії з зацікавленими сторонами (ОМС, органами влади, установами, організаціями) у публічних джерелах було виявлено щодо народної депутатки Ірини Констанкевич, яка представляє в парламенті виборчий округ №23.

Для прикладу, 15 січня на сторінці Ірини Констанкевич у мережі Facebook з’явився допис про те, що напередодні ряд народних депутатів зареєстрували проект Постанови про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на повернення пільгового тарифу на електроенергію для населення. Таке рішення супроводжувалося ухваленням місцевими радами, як Волинською обласною, Луцькою районною, Маневицькою селищною та іншими, звернень до Верховної Ради України, Президента України, Уряду щодо недопущення зростання тарифів для населення.

Разом з тим, 24 березня на сторінці народної депутатки було опубліковано допис за результатами робочої зустрічі з представниками депутатських фракцій Маневицької селищної ради, під чса якої обговорювали проблеми громади та можливі шляхи їх вирішення шляхом підготовки законодавчих ініціатив. Також 9 квітня Ірина Констанкевич повідомила на сторінці у Facebook про результати обговорення у Волинській обласній раді питання функціонування закладів вищої освіти. Під час заходу народні депутати, керівник обласної ради та керівники закладів вищої освіти обговорили пропозиції до законопроєкту про професійну освіту.

На сторінці народного депутата України із фракції «Слуга народу» Валерія Стернійчука у мережі Facebook було виявлено три дописи, у яких йдеться про його співпрацю в рамках депутатських повноважень з зацікавленими сторонами на Волині. Зокрема, 26 листопада народний обранець розповів про проведення на Волині робочої зустрічі з нововобраними депутатами місцевих рад за участі голови підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталія Безгіна, під час якої обговорювали тему децентралізації. 2 лютого на сторінці депутата було оприлюднено допис про відновлення руху через окремі міжнародні пункти пропуску на Волині на кордоні з Республікою Білорусь. У дописі йдеться, що ініціатива належала депутату Ратнівської селищної ради Юрію Данилюку.  11 квітня нардеп оприлюднив інформацію про проведення робочої зустрічі з керівником фракції «Слуга народу» у Волинській обласній раді Ігорем Лісовським та головою Камінь-Каширської територіальної громади Віктором Пасем, під час якої обговорювалось питання розбудови спортивної, освітньої та культурної інфраструктури в громаді за новим планом просторового розвитку.

Разом з тим, нардепи, які представляють Волинську область у парламенті на основі отриманих звернень стейкхолдерів готують депутатські запити до органів влади, відвідують пленарні засідання місцевих рад і опрацьовують прийняті на сесіях звернення до Верховної Ради України чи окремих комітетів, запрошують керівників органів місцевого самоврядування, установ, організацій до участі в засіданнях парламентських комітетів та підкомітетів, робочих груп.

У публічних джерелах не було знайдено жодної інформації про взаємодію народних депутатів Ігоря Палиці (представник виборчого округу №22) та Степана Івахіва (представник виборчого округу №21) з органами місцевого самоврядування та органами місцевої влади на Волині.

Запити, звернення, заходи, зустрічі, - основні форми комунікації місцевих органів влади і ОМС із комітетами і нардепами

Після проведення 25 березня 2021 року онлайн-обговорення щодо залучення на регіональному рівні зацікавлених сторін до законопроєктної діяльності парламентських комітетів, яке відбулося у Луцьку, органам місцевої влади та окремим органам місцевого самоврядування були надіслані запити з проханням розповісти про наявний досвід взаємодії з комітетами чи окремими народними депутатами щодо подання чи спільного напрацювання пропозицій законодавчих змін з різних питань.

У відповідь на запити своїми практиками взаємодії поділилися керівники Волинської обласної державної адміністрації, Волинської обласної ради, Луцької міської ради, Ковельської, Камінь-Каширської і Володимир-Волинської районних рад, Колківської селищної ради та Зимнівської сільської ради.

У Волинській обласній державній адміністрації розповіли, що хоча конкретних пропозицій щодо законодавчих змін до народних депутатів, комітетів або апарату ВРУ не подавали, втім, відповідно до Закону України «Про статус народного депутата України» ОДА співпрацює з народними депутатами України шляхом розгляду в установлені строки їх депутатських звернень та запитів, а також шляхом здійснення особистих прийомів головою ОДА, під час яких обговорюються важливі питання для регіону. Разом з тим, структурні підрозділи ОДА постійно беруть участь у депутатських слуханнях, що проводяться Верховною Радою України та її комітетами з різних питань, а саме: захисту прав чорнобильців, поліпшення прав ветеранів, обговорення стратегії подолання бідності, поліпшення екологічної політики тощо.

Волинська обласна рада та її депутатський корпус подають пропозиції законодавчих змін до народних депутатів України, Комітетів та апарату ВРУ, в тому числі у формі звернень прийнятих на сесії обласної ради. Окрім того, на адресу обласної ради надходять листи від Української асоціації районних та обласних рад з проханням висловити пропозиції та зауваження до проєктів Законів України та проєктів постанов Кабінету Міністрів України, у відповідь на які рада також надає свої пропозиції в межах своєї компетенції.

Волинська обласна рада та її депутатський корпус також налагодили ефективну взаємодію з народними депутатами України, що обрані від області. Проведення та участь у спільних заходах, робочих зустрічах, прийомах іноземних делегацій, прозора комунікація, залучення до роботи в парламентських комітетах та підкомітетах – це лише частковий перелік механізмів ефективної комунікації, про які розповіли в обласній раді.

Для прикладу, 26 листопада 2020 року на запрошення народних депутатів України Вячеслава Рубльова та Ірини Констанкевич, з метою роз’яснення основних принципів реформи децентралізації для новообраних голів територіальних громад, в області відбулась зустріч з головою підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталієм Безгіним. Ця зустріч дала можливість отримати відповіді головам територіальних громад на найбільш гострі питання бюджетної політики, адміністративно-територіального устрою, управлінських функцій тощо.

За короткий період роботи новообраної обласної ради восьмого скликання вдалося провести робочу зустріч з головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим за участі народних депутатів з Волині, де піднімалося ряд важливих питань щодо ремонтів доріг та реалізації в області інфраструктурних проєктів. Крім того, такі зустрічі були і в профільних комітетах та підкомітетах. Втім, законодавчі ініціативи та пропозиції висловлені Волинською обласною радою до проєктів законів чи проєктів постанов наразі не були враховані.

У Луцькій міській раді розповіли про взаємодію з Верховною Радою України шляхом направлення звернень. Так, відповідно до рішень міської ради депутатами VIII скликання були підготовлені та направлені такі звернення:

  • Звернення до голови ВРУ щодо ситуації з реформування Національної академії державного управління та передачі її у підпорядкування КМУ №1/22 від 17 грудня 2020 року.
  • Звернення до голови ВРУ щодо недопущення підвищення цін на газ природний та електричну енергію та введення мораторію №4/1 від 14 січня 2021 року.
  • Звернення до голови ВРУ про необхідність функціональних змін на ринку енергоносіїв та комунальних послуг з метою недопущення банкрутства підприємств комунальної теплоенергетики та погіршення рівня життя громадян України №6/2 від 01 лютого 2021 року.

Луцька міська рада зверталася також до народних депутатів України Ігоря Палиці, Ірини Констанкевич, Степана Івахіва, Вячеслава Рубльова, Ігоря Гузя щодо підтримки законопроєкту про зміни до Земельного кодексу України.

Крім того, Луцький міський голова Ігор Поліщук бере активну участь в онлайн-конференціях з питань місцевого самоврядування, де порушуються різного роду проблеми життєдіяльності громад та шляхи їх вирішення. Останньою з таких була ініційована Асоціацією міст України конференція Волинської регіональної платформи за участі народних депутатів України, голів громад – членів Асоціації міст України, представників регіональної влади на тему: «Забезпечення інтересів місцевого самоврядування в умовах прийняття Законів України «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про порядок вирішення питань адміністративно-терфторіального устрою України». Під час вказаного засідання були обговорені пропозиції до проєкту закону «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України» та інших нормативно-правових актів, спрямовані на врахування обгрунтованих потреб органів місцевого самоврядування.

Камінь-Каширська районна рада пропозиції законодавчих змін до народних депутатів, комітетів або апарату Верховної Ради подавала у формі звернень, підтриманих на сесіях районної ради. Взаємодія з народними депутатами України відбувалася у формі особистих зустрічей, на яких обговорюються проблеми розвитку регіону, або шляхом листування.

Натомість, Володимир-Волинська районна рада є членом Української асоціації районних та обласних рад і відповідно співпрацює з нею щодо напрацювання пропозицій законодавчих змін та подальшого їх представлення Асоціацією перед профільними комітетами Верховної Ради України.

За період з 30 листопада 2020 року по 2 квітня 2021 року депутати Ковельської районної ради восьмого скликання на пленарних засіданнях ухвалили два звернення до Верховної Ради України:

  • Звернення до Верховної Ради України щодо недопущення зростання ціни на газ та електроенергію, ухвалене рішенням райради від 15 січня 2021 року №3/2.
  • Звернення Ковельської районної ради до Верховної Ради України щодо законодавства про народовладдя, ухвалене рішенням райради від 19 лютого 2021 року №4/36-4.

На усі свої звернення райрада отримала відповіді.

Депутати Колківської селищної ради прийняли рішення:

  • №4/57 від 02 лютого 2021 року «Про підтримку звернення депутатів Вараської міської ради щодо необхідності повернення дії пільгового тарифу на електроенергію для споживачів, що знаходиться у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій та внесення змін до Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку» та Закону України «Про ринок електричної енергії».
  • №5/96 від 11 березня 2021 року «Про звернення до Верховної Ради України щодо законодавства про народовладдя».

Обидва рішення були направлені адресатам і на даний час відповідь про розгляд цих листів ще не надійшла.

Зимнівською сільською радою в особі сільського голови Вячеслава Католика постійно здійснюється подання письмових пропозицій законодавчих змін до народного депутата Ігоря Гузя та безпосередньо апарату ВРУ. Дані пропозиції формуються за ініціативою працівників сільської ради та зокрема сільського голови. При взаємодії з народними депутатами та їхніми помічниками співпраця відбувається на особистих зустрічах, прийомах або ж шляхом направлення письмових звернень. Кожен з видів співпраці є ефективним та не залишається безрезультативним.

Зимнівський сільський голова також особисто брав участь у роботі Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування у форматі участі у засіданнях.

Волинський досвід свідчить про те, що більшість народних депутатів не нехтує можливістю залучення стейкхолдерів до обговорення чинних законів, зареєстрованих законодавчих ініціатив чи процесу напрацювання можливих правок до законопроектів. Зі свого боку, зацікавлені сторони також не чекають першого кроку від парламентарів, а використовують значну кількість наявних інструментів для донесення власних ідей та пропозицій щодо законодавчих змін. Єдиною прогалиною такої взаємодії залишається низький рівень залучення стейкхолдерів напряму до роботи парламентських комітетів, де безпосередньо виробляється консолідована позиція щодо того, чи потрапить законодавча ініціатива до порядку денного парламенту, чи буде вдосконалений той чи інший закон. Відтак, і народні обранці, і зацікавлені сторони на місцях мають зробити свої наступні кроки на шляху до поглиблення співпраці в цьому напрямку.

Матеріал підготовлено громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах проєкту «Інклюзивні комітети як запорука якісного законотворення» за  підтримки Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.